G4Media.ro

Statele Unite văd în Brexit oportunitatea de a obţine „beneficii uriaşe”/ Pompeo:…

Sursa Foto: Facebook / Mike Pompeo

Statele Unite văd în Brexit oportunitatea de a obţine „beneficii uriaşe”/ Pompeo: Vrem să punem Regatul Unit în capul listei

În ajunul marelui salt britanic afară din Uniunea Europeană, şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a arătat Londrei, joi, „uriaşele beneficii” ale unei apropieri post-Brexit, relativizând actualele divergenţe dintre aliaţii istorici, transmite La Libre Belgique, citată de Rador.

„Vrem să punem Regatul Unit în capul listei”, a dat asigurări secretarul de stat la o întâlnire cu omologul său britanic, Dominic Raab, înainte de a fi primit în cursul zilei de prim-ministrul Boris Johnson.

Regatul Unit „va putea face lucrurile altfel. Cred că este fantastic pentru Statele Unite, este fantastic pentru Regatul Unit”, a explicat el. „Când vom privi această zi şi acest an în retrovizor peste cinci sau zece ani, vom vedea beneficiile enorme pentru cele două ţări ale noastre”.

Numărătoarea inversă a început înainte de separarea istorică, care va fi marcată oficial vineri, la ora 23:00 locală şi GMT după trei ani şi jumătate de criză provocată de referendumul din 2016.

Pentru Regatul Unit se deschide o perioadă delicată pentru reconstruirea relaţiilor, comerciale în special, cu blocul celor 27, dar şi cu celelalte mari puteri, cu Statele Unite în frunte.

Preşedintele Donald Trump, care susţine cu entuziasm Brexit, încântă Londra cu un acord comercial bilateral „minunat”.

Această sarcină herculeană, din care Londra a făcut simbolul libertăţii sale recucerite, este totuşi complicată de o serie de dezacorduri care s-au acumulat în ultimul timp.

„Ameninţarea chineză”

Secretarul de stat, care a dat asigurări că ar fi preferat să vină în ziua Z a Brexit, dar că autorităţile britanice erau prea „ocupate”, a venit deci la Londra să demineze terenul.

„Pe cei mai buni prieteni poţi să-i suni să-i întrebi: ce faci?”, a afirmat el. „Nu pentru că Dom mă sună să-mi spună cutare sau cutare lucru este ameninţată relaţia noastră”.

„Cu prietenii cei mai apropiaţi ai discuţiile cele mai sincere”, a subliniat Dominic Raab. „Oceanul subiectelor în care suntem de acord este mult mai mare decât dezacordurile ocazionale”.
Printre punctele de discordie figurează în special accesul Huawei la reţeaua 5G britanică, acces acordat marţi de

Londra în ciuda avertismentelor Washingtonului, care consideră compania prea apropiată de guvernul chinez şi arată cu degetul spre riscurile de spionaj.

„Partidul comunist chinez reprezintă principala ameninţare a epocii noastre”, a insistat Mike Pompeo.

Alte subiecte au creat tensiuni, ca proiectul britanic de taxare a giganţilor din sectorul digital, divergenţele de vederi privind dosarul nuclear iranian sau voinţa Londrei de a obţine extrădarea soţiei unui diplomat american, implicată într-un accident mortal în Anglia.

La apropierea Brexit, Boris Johnson a făcut în ultimul timp o echilibristică pentru a-i împăca pe americani şi pe europeni pe dosarele mari internaţionale. Regatul Unit a fost astfel printre puţinele ţări care au primit pozitiv planul pentru Orientul Mijlociu anunţat de Donald Trump.

„Speranţă şi oportunitate”

Ieşirea din Uniunea Europeană va pune capăt la 47 de ani de mariaj zbuciumat.

„Este un moment extraordinar pentru ţara noastră, un moment de speranţă și de oportunitate”, a declarat Boris Johnson, aprig partizan al Brexit, într-un video postat pe Twitter.

Concret, mare lucru nu se va schimba vineri, de vreme ce regulile comunitare vor continua să se aplice pe teritoriul britanic până la sfârşitul anului.

Londra dă asigurări că va putea încheia un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană în timpul acestei perioade de tranziţie, dar Comisia a avertizat deja că acest termen va fi prea scurt pentru a cădea de acord pe toate subiectele.

Aşteptând această nouă fază, eurodeputaţii britanici şi-au luat miercuri adio după ratificarea Brexit de către Parlamentul European. Parlamentari au intonat „Nu este decât un la revedere”, unii fluturând drapelele britanic şi european.

Adepţii Brexit, în frunte cu populistul Nigel Farage, se pregătesc să îşi manifeste bucuria vineri seara în faţa parlamentului de la Londra.

Boris Johnson, care urmează să se adreseze naţiunii vineri la ora 22:00 GMT, a afirmat că va sărbători evenimentul „într-o manieră respectuoasă şi care să onoreze realizarea incredibilă pe care a făcut-o Regatul Unit, dar şi atent la sentimentele fiecăruia”, într-o ţară divizată în continuare pe această temă.

Sursa: lalibre.be/ Rador/ Traducere: Gabriela Sîrbu

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Prima miscare mascata…. privatizarea serviciilor medicale urmata de o afacere mai mare , si anume cea a asigurarilor medicale.

  2. O sa vada si celelalte tari ,Polonia,Ungaria,Italia ca e mai bine sa iesi din ue si sa incheie acorduri comerciale cu sua,si chiar cu ue decat sa fi sub controlul tovarasilor comisari europeni…

    • Uite la Turcia in ce ritm creste de peste 10 ani si face comert cu ue la greu, cred ca sub termenii organizatiei mondiale a comertului.

    • Va veni vremea când UK va întreba România, dacă o primeşte înapoi.

  3. Se vor globaliza! Sunt două țări compatibile! Ne vor demonstra cum se construiește o uniune de state! America a reușit să se construiască pe sine … in mod exemplar! In Europa sunt prea multe ” tradiții” !
    Experiența proprie probabil va fi determinantă!

    • Globalizarea a murit, a fot invinsa de populism.
      Sunt chestii exemplare dar au si ei conflicte care asteapta sa se declanseze tinute abil sub control pana acum. Etnic albii vor fi minoritate nu peste mult timp…atunci se vor schimba ceva Tipare. In ultimii 30 de ani peste 80% din oaspeti au fost din tari din lumea a 3-a.
      La ei acolo nimeni nu e acasa la el. Sunt oameni plecati de acasa sub diferite motive.

      In Europa intalnim total altceva dar este fara nadejde zicand ca a incercat mai toate si in final nu a mers. Dupa decadele de marxism cultural, le este frica de ce ar insemna de pilda Make Europe Great Again.