Stațiile de pompare a dejecțiilor din comuna Clinceni le fac viața un calvar locuitorilor din cauza refulărilor și ale mirosurilor greu de suportat. Operatorul susține că totul funcționează în parametri normali
O hazna din beton acoperită cu un capac din lemn, un bidon din plastic de 5 litri pus pe post de „filtru” in capătul unei țevi prin intermediul căreia sunt eliminate gazele și o pompă electrică. Așa au fost construite stațiile de pompare a dejecțiilor din localitatea Clinceni, județul Ilfov. Construite de către primărie, ele sunt acum administrate de SC Apă Canal Ilfov. (FOTO)
Din cauza improvizațiilor, la fiecare adiere a vântului, mirosurile pestilențiale sunt împrăștiate peste tot, iar după cea mai mică ploaie au loc refulări. Cei care locuiesc în apropierea unor astfel de pompe spun că efectiv nu mai suportă situația. Mona Tănase este unul dintre locuitorii cărora le-au ajuns cuțitul la os.
„Situația aceasta durează de patru ani și nu se schimbă nimic! Se vidanjează doar groapa respectivă atunci când se opresc pompele și restul rămâne să se infiltreze în pământ. Apa noastră potabilă este compromisă. Am analiza apei potabile de la 4 familii din zonă. Am anunțat Garda de Mediu în repetate rânduri și nu a venit niciodată. Primăria Clinceni, Primăria Bragadiru, Apa Canal lfov și Directia de Sănătate Publica Ilfov nu se implică. Este o instalație făcută din bucăți, cu un sistem de evacuare a gazelor fecaloide într-o sticlă de 5 litri, cu un capac din lemn, legat sa nu-l ia vântul, cu o vană care nu duce nicăieri și cu o ramă de beton pusă direct pe un morman de pământ”, a declarat pentru G4Media.ro Mona Tănase.
Femeie spune că anul acesta au avut loc mai multe refulări. Ultima ar fi avut loc pe 3 martie, atunci când dejecțiile ar fi băltit zile bune pe o suprafață de zeci de mp, la o distanță de doar câțiva metri de casa ei. Acum, odată cu venirea căldurii, femeia spune că situația va fi din ce în ce mai greu de suportat.
Singura autoritate care i-a trimis un răspuns a fost Direcția de Sănătate Publică (DSP) Ilfov. După ce inspectorii au fost la fața locului, DSP Ilfov a constatat că „sistemul de eliminare a gazelor este improvizat” și că „nu au fost constatate deversări necontrolate de ape menajere și niciun disconfort olfactiv”. În același răspuns, DSP mai spune că i-a pus în vedere operatorului care administrează pompa, Apă Canal Ilfov, ca în 30 de zile să pună un filtru omologat pentru eliminarea gazelor. Până acum, acest lucru nu s-a întâmplat.
Într-un răspuns remis G4Media.ro, operatorul regional al serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare din județul Ilfov susține că toate pompele funcționează în parametri normali și prin urmare, apa potabilă nu este poluată. Mai mult decât atât, același operator susține că din localitatea Clinceni ar fi primit o singură sesizare din partea unui singur cetățean nemulțumit.
„Facem precizarea ca acest echipament component al sistemului public de canalizare din localitatea Clinceni functioneaza in parametri normali, cu exceptia cazurilor de forta majora, intreruperi ale sistemului de alimentare cu energie electrica, de pilda. In aceste cazuri, Apa Ilfov intervine cu autospecialele din dotare in vederea curatarii/desfundarii permiterului respectiv. In mod evident, pe timpul interventiilor specifice sunt degajate mirosuri neplacute pe care nu le putem controla si suntem constienti in legatura cu disconfortul olfactiv creat cetatenilor din apropiere. Aceste situatii sunt insa izolate si tratate cu deplina seriozitate de catre companie. Referitor la calitatea apei potabile, mentionam ca in baza analizelor efectuate periodic si a Planului de monitorizare a calitatii apei potabile distribuite prin sistemul public (Plan avizat de catre DSP Ilfov), respingem in mod categoric afirmatia potrivit careia apa nu este potabila. Apa distribuita in localitatea Clinceni provine din foraje de mare adancime, iar Gospodaria de apa situata in localitatea Domnesti (care alimenteaza aglomerarea Domnesti-Clinceni) a fost construita in cadrul POS Mediu, proiect confinanat din fonduri europene, fiind dotata cu echipamente moderne de filtrare si tratare a apei. Recomandarea noastra este ca toti cetatenii sa se branseze la sistemul public si sa nu mai utilizeze apa din surse proprii (fantani/puturi cu hidrofor), care nu beneficiaza de o tratare corespunzatoare si, deci, care nu poate fi sigura pentru consum. De asemenea, invitam cetatenii sa se racordeze la sistemul public de canalizare, masura obligatorie prevazuta de legea 241/2006, citam: utilizatorii, persoane fizice sau juridice, inclusiv cei care au sisteme proprii de alimentare cu apă, au obligaţia de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou-înfiinţate, dacă aceştia nu deţin staţii de epurare avansată care respectă condiţiile de descărcare a apelor epurate în mediul natural.”, se arată în răspunsul remis G4Media.ro.
G4Media.ro a atras atenția în nenumărate rânduri asupra încălcării grave ale normelor de mediu din localitatea Clinceni. În urma ultimei anchete în care am arătat cum în râul Ciorogârla sunt deversate dejecții, poluarea a fost stopată, iar SC Apă Canal Ilfov SA a fost amendată de către Garda de Mediu cu 60.000 lei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii