
Statinele pot reduce riscul de demență cu 13%, arată un nou studiu
O cercetare recentă a arătat că administrarea de statine poate avea un efect protector împotriva demenței chiar și pentru persoanele al căror colesterol este deja destul de scăzut, scrie RFI.
Cei care au luat statine și-au redus riscul de demență cu 13% comparativ cu cei care nu le-au luat. Un nou studiu a sugerat că un nivel ridicat al colesterolului a fost mult timp asociat cu o sănătate cardiacă precară, dar poate spori și riscul de a suferi de demență.
Cercetarea, publicată în Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry, a constatat, de asemenea, că administrarea de statine poate avea un efect protector chiar și pentru persoanele al căror colesterol este deja destul de scăzut, scrie The Times.
Persoanele cu niveluri scăzute de colesterol LDL „rău” prezentau un risc cu 26% mai scăzut de a fi diagnosticate cu demență, iar cei care au luat statine au redus acest risc cu 13% în comparație cu cei care nu le-au luat.
O echipă a Fundației Naționale de Cercetare din Coreea și a Asociației Neurologice Coreene a comparat aproximativ 109.000 de adulți cu un nivel ridicat de colesterol LDL, peste 130 mg/dL, cu același număr de persoane cu un nivel scăzut de LDL.
Un număr semnificativ mai mare de persoane cu un nivel ridicat de colesterol au fost diagnosticate cu demență sau Alzheimer în cele șase luni de la testare decât cele cu un nivel scăzut de LDL.
Chiar și în rândul persoanelor cu niveluri ale colesterolului sub 70 mg/dL, pe care medicii de familie le consideră scăzute, administrarea de statine părea să reducă riscul unui diagnostic de demență cu încă 13 % în comparație cu cei care nu luau medicamente. Acest efect a dispărut atunci când nivelul colesterolului a scăzut foarte mult.
Colesterolul LDL provoacă o acumulare de plăci în vasele de sânge și poate declanșa inflamații. În timp, acest lucru poate duce la blocaje care perturbă fluxul sanguin, ducând la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
Vara trecută, un studiu major a arătat că un nivel ridicat de colesterol la mijlocul vieții este un factor de risc important pentru demență. Conform cercetării comandate de The Lancet, nivelurile ridicate de LDL sunt responsabile pentru aproximativ 7 % din toate cazurile de demență.
Studiile anterioare au arătat că statinele, care reduc nivelul colesterolului și sunt deja cel mai frecvent prescris medicament în Regatul Unit, pot reduce riscul de apariție a demenței cu aproximativ 20 %.
Colesterol LDL
Modul exact în care colesterolul LDL dăunează creierului rămâne neclar. „Este clar că povestea Alzheimer este mai complicată decât am crezut la început”, a declarat Francesco Tamagnini, neurofiziolog la Universitatea din Reading, care nu a participat la cercetarea actuală.
„Laboratorul meu a analizat ideea că deteriorarea barierei hemato-encefalice poate duce la acumularea de colesterol LDL în creier și poate modifica activitatea electrică a neuronilor”, a explicat acesta.
Menținerea sănătății inimii noastre rămâne una dintre cele mai eficiente modalități prin care ne putem proteja sănătatea creierului, spune Julia Dudley, director de cercetare la Alzheimer’s Research UK.
Cercetătorii din trecut au subliniat faptul că nivelurile ridicate de colesterol sunt asociate cu o cantitate mai mare de amiloid în creier, despre care se crede că este cheia în boala Alzheimer.
„Cu toate acestea, riscul de demență este complex și influențat de mulți factori. Fără o imagine detaliată a ceea ce se întâmplă în creier, nu știm dacă există o legătură directă între scăderea colesterolului și reducerea riscului de demență”, a declarat Julia Dudley, director de cercetare la Alzheimer’s Research UK.
„Între timp, menținerea sănătății inimii noastre rămâne una dintre cele mai eficiente modalități prin care ne putem proteja sănătatea creierului”.
Aproximativ șase din 10 persoane din Regatul Unit au colesterolul ridicat și 9,5 milioane de britanici au primit statine în 2022. Există însă și alte modalități de a reduce colesterolul. Reducerea consumului de alimente grase, bogate în grăsimi saturate, cum ar fi cârnații, poate ajuta.
Adăugarea mai multor legume și alimente bogate în fibre în dieta dumneavoastră este, de asemenea, benefică. Oamenii de știință au arătat că roșiile, migdalele, avocado și cerealele, în special, pot contribui la scăderea nivelului de LDL. Activitatea fizică regulată, cum ar fi aerobicul, poate reduce și mai mult colesterolul „rău” și vă poate proteja sănătatea creierului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.