G4Media.ro

Statistică îngrijorătoare: Mai mult de o treime dintre români declară că nu…

sursa foto: Pixabay

Statistică îngrijorătoare: Mai mult de o treime dintre români declară că nu s-ar vaccina împotriva COVID-19

Peste 38% dintre respondenţii unui sondaj au declarat că nu s-ar vaccina împotriva COVID-19 dacă un astfel de tratament ar fi disponibil în perioada următoare, potrivit Agerpres. Sondajul confirmă tendința anti-vaccin manifestată în ultimii ani în România și care a dus la apariția unor focare de rujeolă.

Sondajul a fost efectuat în perioada 25 septembrie – 16 octombrie, de către Centrul de Cercetări Sociologice Larics (CCSL), în parteneriat cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI), sub egida Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române. Volumul eşantionului a fost de 1.000 de persoane, iar eroarea maximă admisă a datelor a fost de +/- 3%. Metoda folosită a fost ce a chestionarului aplicat telefonic.

Astfel, 38,6% dintre respondenţi au precizat că ar refuza să se vaccineze dacă ar exista un vaccin împotriva COVID-19. 30% au declarat că ar aştepta o perioadă şi s-ar vaccina doar dacă ar auzi că persoanele care şi-au administrat un astfel de tratament nu au avut probleme. 21,8% au afirmat că s-ar vaccina, iar 8% au spus că ar accepta doar dacă li s-ar explica mai multe despre acest tratament, potrivit Agerpres.

46,25% au fost de părere că marile puteri (SUA; Rusia, China, Germania, Marea Britanie, Franţa, Japonia) investesc cel mai mult în descoperirea unui vaccin împotriva Sars-CoV-2, în timp ce 16,78% au indicat companiile multinaţionale producătoare de vaccinuri.

Totodată, 44,2% au opinat că vaccinarea ar trebui discutată pentru fiecare persoană în parte. 26,6% au apreciat că riscurile vaccinării sunt mai mari decât avantajele, în timp ce 25,5% au considerat că avantajele vaccinării sunt mult mai mari decât riscurile.

Dintre respondenţi, 55,24% au arătat că, în general, sunt de acord cu vaccinurile şi vaccinarea; 35,46% au apreciat că aceasta este potrivită doar în anumite cazuri, iar 8,49% au precizat că nu sunt de acord cu un astfel de tratament.

Totodată, 68,5% au declarat că nu s-au vaccinat niciodată în ultimii cinci ani. 11,7% au spus că în acest interval de timp le-a fost administrat un singur vaccin recomandat adulţilor, în timp ce 9,1% s-au vaccinat de două-trei ori, iar 8% s-au vaccinat în fiecare an.

În 74,9% dintre cazuri această vaccinare a fost recomandată de medicul de familie, în 12,7% de medicul specialist, iar în 7,4% de rude sau prieteni.

23,4% au menţionat că intenţionează să se vaccineze împotriva gripei în această toamnă, în condiţiile în care anul trecut s-au vaccinat 17,5% dintre cei chestionaţi.

43,5% au apreciat că vaccinurile din ziua de azi sunt eficiente, dar că nu se ştie cât de sigure sunt. 33,7% au spus că acestea sunt eficiente şi sigure; 14,5% au fost de părere că vaccinurile nu sunt nici atât de eficiente, nici atât de sigure cum se spune; 4,5% au apreciat că acestea nu sunt bune din niciun punct de vedere.

68,7% au fost de părere că un vaccin este cel mai bine să fie administrat în cabinetul medicului de familie. 18,5% au indicat policlinica sau spitalul, 7% au apreciat că nu este important locul, în timp ce 1,7% au ales locul de muncă sau şcoală, iar 1,7% au opinat că acesta ar trebui administrat acasă.

Foto: Pixabay

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

37 comentarii

  1. Dar de ce e îngrijorător? Nu exista democrație ? Vaccinul trebuie lăsat la libera alegere, nu sa ți se bage fortat pe gât!!!!

    • @Mirela Ce legatura are democratia cu vaccinul?

    • Cum adica ce legatura are democratia cu vaccinul? Esti sanatos la cap? Daca vrei sa te vaccinezi, fa-o, nu e problema mea. Dar nu imi impune mie un vaccin dezvoltat in mai putin de un an, al carui efecte pe termen lung nu avem de unde sa le stim. Ah, s-au facut cercetari amanuntite intr-un decurs de 5-7 ani, nu exista efecte adverse, poate o sa ma gandesc sa mi-l fac, nu e absolut nicio problema. Dar a impune obligativitatea intr-un astfel de caz numai democratic nu este. Dar la cum sunt romanii cu democratia, nici nu ma mira ca pui o astfel de intrebare.

    • Eu cred ca este un lucru bun , decat 18 milioane amestecati mai bine 12 milioane cetateni inteligenti.

    • Uite asa iti dai arama pe fata, Mirelus vagonet. Te-a luat gura pe dinainte cu bagatul pe gat. Dar probabil la tine, la depoul democratic, seringile-s mai sanatoase, asa…

    • dar tâmpenia ESTE îngrijorătoare. Spre exemplu, sunt îngrijorat că n-ai înţeles sensul a ceea ce am spus.

    • Acest „ingrijorator”, da ai dreptate – este manipulare G4Media. Adica, vezi Doamne, este mare ingrijorare ca cca 39% nu doresc vaccinul + inca 30% vor astepta sa vada ce efecte are asemenea vaccin + inca 8% doresc sa li se explice mai multe despre vaccin. Adica cca 77% sunt anti-vaccin + se indoiesc de acestea si doresc lamuriri. Numai vreo 22% se vor vaccina. Si atunci?

      CARE E PROBLEMA atunci G4Media? Doriti sa „formati” o opinie favorabila pt vaccin? Si va considerati obiectivi, distanti, impartiali? NU sunteti caci prezentati mereu doar ce va place! Follow the money!!!

      In plus, se aminteste de rujeola – ce legatura are cu virusul actual? De ce atunci nu se aminteste despre adenovirusi, rinovirusi, etc.?

      Consecintele vaccinarii se cunosc : la copii – autism, la adulti – mielita transversala. Acestea contin mercur si aluminiu.

      In plus, se mentioneaza deja acele nano-particule care vor afecta ireversibil DNA uman cu efecte pe toata viata; pe langa abordarea „transumanista” care o va da nano-tehnologia. Adica oamenii vor fi oriunde si oricand localizati si supravegheati.

  2. Nu cred ca are nici o legatura cu tendinta romanilor de a fi antivax ci mai degraba cu teama grabei cu care s-a dezvoltat acest vaccin, fara studii referitoare la posibile efecte adverse

    • Cum fara studii? Daca nu faceau studii deja era pe piata. D-asta intarzie. Pentru ca fac studii. Pe zeci de mii de oameni.

  3. De ce-i îngrijorător?

  4. Statistică îngrijorătoare: mai mult de jumătate dintre români nu au creier.

    • statistica ingrijoratoare: mai mult de jumatate dintre romani inca au reflexe comunistoide, punandu-si baza intr-un stat falimentar dpdv moral care le impinge pe gat un vaccin dezvoltat in mai putin de un an, pe repede inainte, ale carui efecte adverse pe termen lung nu avem de unde sa le stim. Ura, ura, ura!

    • Reflexul comunistoid e sa fii parerist de genul „s-a dezvoltat prea repede” in clipa in care expertii in domeniu spun ca e ok :).

  5. „My body, my choice”, dar evident doar atunci cand vorbim de avort. Daca e despre vaccinare, taci acolo si accepta un vaccin care a fost dezvoltat in mai putin de un an (incalcandu-se in acest mod toate procedurile de verificare amanuntita pe care trebuie sa le desfasoare cercetatorii pentru a scoate un produs complet sigur, proceduri care dureaza in medie intre 5-7 ani). Corpul nu e al tau, e al statului, asa ca inchide gura si accepta tot ce iti dam, conspirationistule! Nu mai bine lasam totul la liber? Daca vrei sa te vaccinezi, esti invitatul meu, nu o sa iti sar in gat ca iti pui viata in pericol; daca vreau sa nu ma vaccinez, e decizia mea, nu imi sari in gat ca iti pun viata in pericol. Ai dracu’ statalisti, a naibii ingrijorare …

    • Te doare capul. Nu o sa te oblige nimeni. Chiar daca ar vrea n-ar putea, pentru ca dureaza sa produca vaccin in cantitati suficiente. Daca vor reusi sa vaccineze un 5-10% din populatie pana la vara, mare minune.

    • La 10 milioane de doze cate sunt alocate Romaniei, sa nu traiesti cu impresia ca doar 10% vor fi vaccinati.

      Mai pune la numar si ajungi la realitate.

  6. Multi romani au fost inselati sa accepte ”tratamente noi” ce le-a scurtat durata de viata datorita cardasiei dintre medicii si firmele ce-si testeaza produsele pe cobai.

  7. Din sondajul ăsta reiese că majoritatea românilor nu sunt împotriva vaccinării în general, ci doar au suspiciuni în legătură cu siguranța administrării unui vaccin anti-Covid. Nu mi se pare nimic îngrijorător, ci din contra, e bine că oamenii își pun întrebări și vor să fie informați. Faptul că majoritatea românilor nu s-ar încolona să fie vaccinați cu un vaccin dezvoltat pe repede înainte (aflat încă în faza de testare) pentru Covid (o boală care încă nu este înțeleasă pe deplin) nu îi face anti-vaxxeri.

  8. Cine sunt astia?
    Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente

  9. Foarte bine, apucam noi, cei care nu suntem in grupe de risc, mai repede! Daca eu si cei dragi mie avem acces la vaccin si ne mentinem sanatosi, ma doare la basca de cine traieste si cine moare, cine refuza vaccinarea etc.

  10. Tu in care jumatate esti?

  11. cateva observatii de bun simt:
    1. orice procedura medicala nu ti se poate aplica fara consimtamant.
    2. as face un vaccin dupa ce trece prin ciclul normal de testare in timp, nu la 6 luni de cand au inceput sa-l dezvolte…
    3. inca nu ne-au lamurit doctorii, cat tine imunitatea la covid ? eu de exemplu stau acasa izolat de covid. Am intrebat un doctor: o sa am imunitate ? Nu se stie, e posibil, probabil ca nu mai mult de 3 -4 luni.
    Deci facand boala, avand contact cu virusul real, nu varianta modificata din vaccin, te poti astepta in cel mai bun caz la 3-4 luni de imunitate. Bun. Cate luni de imunitate imi da un vaccin ? cat imi garanteaza producatorul ? Doctorul a ras. Cum sa iti garanteze, eji nebun ?

    Pai scuze, eu nu pot sa imi fac un vaccin experimental din 3 in 3 luni…

    • Niste observatii chiar foarte bune, felicitari. Cat despre ultima nelamurire, cu imunitatea – avand in vedere ca vorbim despre familia coronavirus, imunitatea intradevar tine in jur de 3-4 luni, exact ca si la gripa sezoniera. Vaccinul antrigripal, de exemplu, isi schimba componenta de la un an la altul, in functie de mutatiile aparute si studiate de catre cercetatori (de regula in emisfera in care este sezon rece la acel moment). Ce nu inteleg multi oameni este ca pana si vaccinul antigripal are o rata de succes de ~50%, ceea ce inseamna ca 1 din 2 oameni care isi fac vaccinul tot iau boala in sezonul respectiv. In acest caz, un vaccin anti-coronavirus lansat de exemplu in acest an nu o sa mai fie eficient in sezonul urmator, virusul suferind mutatii in acest timp. Practic, o sa trebuiasca sa te vaccinezi in fiecare sezon, asa cum este recomandat si in cazul unui vaccin anti-gripal. La cati bani sunt la mijloc in aceasta ecuatie, iti cam da de gandit, macar asa un pic, de ce autoritatile si presa fac lobby masiv pentru a impune obligativitatea unui vaccin experimental care, vezi dom’le, te apara de un virus al carei rata de supravietuire e undeva la 98-99% in acest moment :).

  12. 2/3 plus cei infectai deja sunt destui pentru imunitatea de turma. Dupa aceea vedem ce facem cu refuznikii. Ma gandesc ca o pusca cu sageti folosita de veterinari la sedarea animalelor salbatice ar rezolva si problematica vaccinarii obligatorii. Alternativ 50 de lei sau o galeata electorala PSD, revopsita in albastru cu stelute ar fi extem de convingatoare la populatia trecuta de 40 de ani.

  13. Firesc si normal. Unui vaccin ii sunt necesari ani de testare si verificare. Inteleg graba Big-Farma sa arunce pe piata vaccinul miraculos dar sa nu ajungem ca in filmul cu Will Smith. Datorita unei molime declansata tot de un virus scapa din laborator oamenii au ajuns sa se muste intre ei si sa devina zombificati. Intereseaza pe cineva statistica? Niciodata, atata timp cat nu ti se intampla tie si celor apropiati. Ce s-a facut in anii comunismului erau testate cu grija si rar au fost cazuri de malformatii sau handicap generate de vaccinuri. Ascultati bine ce va spun toata lumea va fi vaccinata prin lege sau prin ingradiri de drepturi. De exemplu, nu poti participa la X, nu poti calatori cu avionul, cu vaporul, daca nu ai vaccinul facut. Vor face baze de date si nu va scapa nimeni. Indiferent ca vei arata ca nu esti bolnav. Testele nu vor mai conta, doar vaccinul.

  14. Sunt multe lucruri neclare ale acestui vaccin.
    Ar trebui ca omul să știe prima oara daca nu a trecut deja prin boala și are deja anticorpi, atunci nu mai are sens vaccinul.
    Daca se vaccinează cat timp durează imunitatea?
    Nu se poate da un răspuns datorită timpului scurt in care a fost testat.
    Care sunt potențialele efecte adverse? La ce grupe de risc?

    • Problema e ca imunitatea celor trecuti prin boala tine cam cat tine pt raceala obisnuita, iar vaccinul pentru SARS nu poate fi facut din virus intreg atenuat sau inactivat, pentru ca produce efecte secundare grave. Deci trebuie atacate 1-2-3 fractiuni proteice cheie pentru functionare virusului. Si apoi iarasi testat pentru siguranta si eficienta. Dar daca merge vaccinul, si la expunerea la virus nu sunt probleme trebuia sa-i dea drumul deja.

  15. da ce credeti, ca dam năvală precum oile?!

    • va deveni o problemă dacă va fi condiționat de ceva anume ( cum este acum testul PCR de intrarea în altă țară)..ca deh, industria farma trebuie sa-si recupereze investitia.

  16. La mine e mai simplu. Firma a zis clar: cine nu isi face vaccinul cand apare nu intra in cladire. Statul nu te obliga dar te obliga firma, gradinita etc. Si asa e ssi normal am colegi in grupa de risc

  17. Mi se pare un procent rezonabil. De ce „ingrijorator”?
    Chiar credeti ca va fi posibil de organizat vaccinarea mai mult de 2/3 intr-un an de zile?
    Macar de s-ar reusi jumatate.
    Apoi, mai vedem. Mai oboseste si covidul tot rupandu-si coarnele in pielea mai batatorita. Unii vor fi capatat imunitate dupa boala, altii au potential de rezistenta mai ridicat.
    Dupa vaccinarea unui procent important situatia pe frontul anticovid se va schimba radical pentru ca si modul si rata de transmisie se vor schimba.

  18. Le fac eu si p’ale lor. 😀

  19. Nu trebuie sa ne facem griji. Acei 1/3 din romani se trateaza cu agheazma, moaste si cu tamaie. Acelea sunt suficient de eficiente, altfel nu le-ar fi folosit lumea de atata amar de vreme.

  20. Performanta sistemului medical romanesc (de la ala care a cerut imunitate de pandemie incoace) nu ajuta la increderea intr-un vaccin, fie el si ‘merican.

    Da’ nu-i problema, RO are rezervate doze doar pentru 5 milioane de oameni, asa ca o sa pupe vaccin medicii, pensionarii si pilosii oricum.

  21. Pana la urma numarul dozelor de vaccin va fi destul de limitat si probabil se va administra doar celor cu probleme, cadrelor medicale si, vorba lui gurila de mai sus, celor cu pile. Asa ca nu cred sa fie vreo problema cu cei care refuza.

  22. Cine crede ca vaccinul il va salva este un mare P R_ S T!!! Atat am de spus!!!Destul de scurt dar foarte cuprinzator!!!🙂

  23. Ps In schimb un stil de viata sanatos ,da!!!!