Statistica SUA îl contrazice pe Petre Daea în privința recoltei de porumb și confirmă suspiciunile Comisiei Europene
Un raport oficial al USDA (Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite) făcut public pe 20 februarie 2019 și prezentat de AgroIntel.ro indică o producție de porumb pentru 2017 și 2018 semnificativ mai mică decât cea raporată de autorităților române.
Astfel, raportul american arată că anul trecut producția de porumb a României a fost de 14 milioane de tone, în timp ce guvernul și Institutul Național de Statistică susțin că producția a fost de 18 milioane de tone.
Diferența dintre cele două raportări este de 4 milioane de tone, 25% din totalul producției, o neconcordanță uriașă. Aceasta este momentul în care Comisia Europeană a început să aibă semne de întrebare cu privire la corectitudinea datelor furnizate de Guvernul României și a cerut lămuriri, potrivit AgroIntel.
Reamintim că Bruxelles-ul a cerut în mod oficial Ministerului Agriculturii să revizuiască datele privind recoltele de porumb din 2017 si 2018, după cum au declarat pentru G4Media.ro surse din Comisia Europeană. E vorba despre recoltele-record cu care s-au lăudat constant ministrul Petre Daea și fostul șef al PSD, Liviu Dragnea. Miza corectitudinii acestor date e semnificativă: în 2018, creșterea producției în agricultură (determinată în grad covârșitor de creșterea masivă a producției raportate la porumb) a contat pentru 0,4 puncte din creșterea de 4,1% a economiei României.
Semne de întrebare legate de corectitudinea datelor comunciate de guvernul României cu privire la recoltele-record au apărut în momentul în care, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, recolta de porumb în 2018 a fost de 18,3 milioane tone, în creștere cu peste 4 milioane de tone față de 2017, la o suprafața similară. Or, în 2017 producția crescuse deja cu alte aproape 4 milioane de tone față de 2016 pe fondul unor condiții meteo favorabile.
Cu alte cuvinte, producția de porumb în România a crescut în doi ani cu 8 milioane de tone, adică o creștere de 70% a producției. Și asta în condițiile unei ușoare scăderi a suprafeței cultivate cu porumb din 2016 până în 2018.
Întrebat într-o conferință de presă despre cererea Comisiei Europene, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a minimalizat importanța evenimentului. ”Noi primim tot timpul informații de la Comisie și răspundem întotdeauna. Sunt corespondențe uzuale, cu punere de acord pe fiecare domeniu în parte. Am văzut că s-a interpretat că nu sunt adevărate cifrele respective. Aiurea! E vorba despre o punere în acord pe sistemul informațional pe care îl au statele și pe care îl are și UE. Am mai primit aceste cereri și privind alte domenii, e o procedură normală”.
Foto: Inquam Photos / Mircea Manole
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii