G4Media.ro

Statistică surprinzătoare: Emisiile de gaze cu efect de seră din UE au…

Foto: Wikimedia Commons - Ein Dahmer

Statistică surprinzătoare: Emisiile de gaze cu efect de seră din UE au înregistrat în 2019 cel mai scăzut nivel din ultimii treizeci de ani. Principala cauză e ”înverzirea” domeniului energetic

Raportul intermediar privind politicile climatice ale UE, adoptat astăzi de Comisia Europeană, prezintă o statistică surprinzătoare: emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut în 2019 la nivelul întregii Uniuni Europene cu 3,7 % față de anul precedent, în timp ce PIB-ul a crescut cu 1,5 %. În prezent, nivelurile emisiilor sunt cu 24 % mai reduse față de nivelurile din 1990, potrivit unui comunicat al UE.

Documentul prezintă anual progresele înregistrate de UE în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Emisiile care fac obiectul sistemului de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) au înregistrat cea mai mare reducere în 2019, scăzând cu 9,1 %, adică aproximativ 152 de milioane de tone de dioxid de carbon echivalent, față de 2018. Această scădere s-a datorat mai ales sectorului energiei electrice, în care emisiile au scăzut cu aproape 15 %, în principal ca urmare a înlocuirii producției de energie electrică pe bază de cărbune cu producția de energie electrică din surse regenerabile și pe bază de gaze naturale.

Emisiile din sectorul industrial au scăzut cu aproape 2 %. Emisiile verificate generate de aviație, care acoperă în prezent doar zborurile din Spațiul Economic European, au continuat să crească modest față de 2018, respectiv cu 1 %, adică cu aproximativ 0,7 milioane de tone de dioxid de carbon echivalent. Emisiile nereglementate de EU ETS, cum ar fi cele generate de sectoarele industriale care nu fac obiectul ETS, de transporturi, clădiri, agricultură și deșeuri, nu au înregistrat nicio schimbare semnificativă față de nivelurile din 2018.

Frans Timmermans, vicepreședintele executiv pentru Pactul verde european, a declarat că „Uniunea Europeană dovedește că reducerea emisiilor este posibilă concomitent cu asigurarea creșterii economice. Raportul de astăzi confirmă însă încă o dată că este necesar să ne intensificăm eforturile în toate sectoarele economiei pentru a ne atinge obiectivul comun al neutralității climatice până în 2050. Tranziția este fezabilă dacă ne respectăm angajamentul și dacă profităm de oportunitățile oferite de redresare pentru a reimpulsiona economia într-un mod mai ecologic și mai rezilient și pentru a crea un viitor sănătos și sustenabil pentru toți.”

Cheltuielile UE pentru politicile climatice, finanțarea tehnologiilor verzi, implementarea de noi soluții și cooperarea internațională au crescut în 2019 și vor înregistra o nouă creștere în contextul redresării Europei în urma pandemiei de COVID-19.

Context. Raportul intermediar privind politicile climatice, intitulat „Către o Europă neutră din punct de vedere climatic”, descrie progresele înregistrate de UE și de statele sale membre în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, furnizând totodată informații privind evoluțiile recente din cadrul politicii UE în domeniul climei. Raportul este elaborat de Direcția Generală Politici Climatice din cadrul Comisiei pe baza datelor transmise de statele membre în temeiul Regulamentului nr. 525/2013 privind mecanismul de monitorizare a climei.

Foto: Centrală eoliană offshore (Wikimedia Commons – Ein Dahmer)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Problema mare nu e CO2 din atmosfera. Problema stringenta e CO2 de sub masca. Ala e bun?

    • Fiind niste molecule foarte mici, atat oxigenul cat si dioxidul de carbon n-au nicio problema sa intre si sa iasa din masca, daca presiunea este suficienta.

      Si masca tine sub ea un volum infim de aer, 50-100ml, in raport cu volumul plamanilor si al cailor respiratorii, care e intre 4 si 6 litri la adulti. Deci trebuie sa respiri cu doar 1-2% mai mult aer, pentru acelasi resultat ca la respiratul fara masca.

      Ce-i drept, daca masca e de proasta calitate, e posibil sa fie mai greu sa respiri acelasi volum de aer. Nu zice nimeni ca masca e comoda, sau nu e un efort sa o porti, in special daca e proasta. Dar prostia cu CO2-ul sub masca n-are niciun sens.

  2. Frans Timmermans, acest fost ofiter in serviciul de informatii al armatei olandeze, se afla la conducerea acestei utopii socialiste si toarna minciuni pe banda rulanta. Asta ca sa vedeti cine sunt acesti lideri ai UE.

    • Aha. Si adevarul adevarat, scris in cartea cu coperti de aur, a fost descoperit de tine in fundul curtii, cand sapai gaura de la veceu? Ai vreo dovada ca in articol sunt minciuni?

    • Iubim aceasta utopie socialista numita UE.
      E cel mai bun lucru ce s a intamplat Romaniei in 100 de ani de istorie.
      Sunt catolic si mai bine votez cu „neomarxiștii” decat cu jafurile national socialiste numite pesedepenele, alde si alte gunoaie.

  3. Si noi care credeam ca minciunile netrebnicilor de ceausisti erau gogonate… astia de la UE chiar ne iau pe toti de prosti! Mai bine s-ar orienta sa reduce emisiile de metan din institutiile UE, ca pe alea chiar ca le produc degeaba!

  4. va dati seama la ce performante se va ajunge prin 2030, dar in 2040 ? Petrolistii si dictaturile gen Rusia pling cu lacrimi de crocodil dar vestea buna ca si ei la fel vor respira cu un aer tot mai curat

    • Deja spumega aici pe forum. Ori e minciuna gogonata si depasirea planului la hectar, ori e utopie, ori ideocratie care isi aroga merite inexistente.

  5. Big Like !

  6. BIG MUIE. La amandoi.