Statuia Ecaterinei Teodoroiu, dezvelită pe Șoseaua Panduri de Nicușor Dan, se află între două sensuri de circulație, fără trecere de pietoni, unde publicul nu are acces. Cum arată la o zi de la inaugurare
Ecaterina Teodoroiu, prima femeie-ofițer din istoria României, care a murit la 23 de ani în luptele de la Mărășești din Primul Război Mondial și a cărei imagine a fost distorsionată de regimul comunist, are începând din 18 octombrie 2023 o statuie din bronz în București. Monumentul a fost dezvelit de primarul Nicușor Dan și de strănepoata Ecaterinei Teodoroiu și se află în zona Șoselei Panduri.
Monumentul e amplasat în apropiere de intersecția cu Bd. 13 Septembrie, la circa 50 m de o altă statuie, fără legătură istorică însă, monumentul lui Tudor Vladimirescu, nume de care se leagă zona panduri.
Monumentul „Eroina de la Jiu” – denumire dată după locul de naștere al tinerei, Târgu-Jiu, o înfățișează pe Ecaterina Teodoroiu cu o cunună de lauri în mâna dreaptă și în mâna stângă cu steagul regal, steagul de dinainte de Unire, în perioada în care a trăit.
Autorul sculpturii din bronz, artistul plastic Valentin Duicu, originar din Tismana, a spus că „a reprezentat-o pe Ecaterina așa cum a văzut-o el”, imaginându-și că a supraviețuit Primului Război Mondial și că a luat parte la Unirea de la 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia. „Am încercat să mi-o imaginez ca și când ar prezenta victoria plutonului ei, a soldaților” pe care i-a condus înainte să fie împușcată în luptele de la Dealul Secului (Vrancea), în septembrie 1917.
„Eroinea de la Jiu” stă cu fața spre mașinile parcate
Locul ales de municipalitate să ridice statuia Ecaterinei Teodoroiu în București este stradal, pe scuarul verde dintre cele două sensuri de circulație de pe Șos.Panduri, o zonă atât de intens circulată încât în ziua inaugurării a fost nevoie să fie închise străzile și oprită circulația pentru o oră.
Tot pentru a ajunge la statuie, pentru oamenii de rând ar trebui să fie în fie închise străzile, pentru că la monument nu se poate traversa decât neregulamentar sau doar dacă parchezi mașina lângă statuie. Cum se poate vedea în imaginile de a doua zi după inaugurare: zona din fața statuii este folosită de mașini care parchează constant în acel loc.
Contrast între pozele din ziua inaugurării…
…și fotografiile realizate a două zi de la inaugurare:
La solicitarea G4media.ro, întrebat dacă îi place cum arată locul unde a fost pusă statuia, primarul general Nicușor Dan a admis, ca de altfel și șeful Direcției de peisagistică și monumente de for public – Monument For, Mircea Calnegru, că trebuie o amenjare de jur împrejurul monumentului astfel încât să fie creat un spațiu de relaxare.
Potrivit celor doi, se va face o proiectare în care să fie puse bănci. În occident, statuile sunt amplasate în mici piațete care le poartă numele.
Statuia Ecaterinei Teodoriu din București este din bronz masiv și din piatră de Vratza, are o înălțime totală de 4,60 m, din care 3,20 m este statuia din bronz și 1,40 m este soclul. Monumentul care cântărește 4,5 tone a fost ridicat după 7 ani de la inițativa Asociației Cadrelor Militare Femei în Rezervă care îi poartă numele și avea legătură cu momentul 2017 când se comemorau 100 de ani de la moartea Ecaterinei Teodoriu, cercetașă, apoi asistentă și în devenită sublocotenent, grad acordat de regele Ferdinand, înainte să moară.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii