G4Media.ro

Statul american California dă în judecată un spital catolic pentru refuzul de…

sursa foto: Unsplash/ Volodymyr Hryshchenko

Statul american California dă în judecată un spital catolic pentru refuzul de a efectua un avort de urgență

Procurorul general al Californiei a dat luni în judecată un spital catolic acuzat că, în februarie 2024, a refuzat să ofere un avort de urgență unei femei căreia i s-a rupt apa prematur, punând-o în pericol de infecție și hemoragie potențial fatală, potrivit Reuters.

Procurorul general democrat Rob Bonta a acuzat spitalul Providence St. Joseph din Eureka de discriminare împotriva pacientelor însărcinate și de încălcare a legii statului care obligă spitalele să ofere îngrijirile de urgență necesare.

Prin procesul deschis la Humboldt County Superior Court se solicită un ordin judecătoresc care să împiedice spitalul să refuze în viitor avorturile necesare din punct de vedere medical, precum și sancțiuni civile.

„Providence este profund angajat față de sănătatea și bunăstarea femeilor și a pacientelor însărcinate și oferă servicii de urgență tuturor celor care ne trec pragul, în conformitate cu legile statale și federale”, a declarat un purtător de cuvânt al Providence într-un e-mail, adăugând că spitalul analizează procesul. „Suntem îndurerați de experiența doctorului Nusslock de la începutul acestui an”, au mai precizat reprezentanții spitalului.

Femeia, chiropracticianul Anna Nusslock, a fost condusă la un alt spital aflat la 12 mile (19 kilometri) distanță și avea o hemoragie periculoasă în momentul în care a ajuns pe masa de operație, potrivit datelor din proces.

Nusslock, care era însărcinată cu gemeni, a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că medicii de la Providence au fost de acord că are nevoie de un avort pentru a evita complicațiile care îi pun viața în pericol.

Cu toate acestea, medicii au spus că nu îi pot oferi unul, deoarece politica spitalului afiliat catolic interzicea orice intervenție în timp ce puteau auzi „tonurile inimii fetale”, cu excepția cazului în care viața ei era în pericol imediat, a adăugat Nusslock.

Înainte de a pleca la Mad River Community Hospital din apropiere, o asistentă i-a dat o găleată plină cu prosoape „în caz că se întâmplă ceva în mașină”, a spus Nusslock. Politica spitalului „mi-a provocat o durere prelungită inutilă, sângerări și traume”, a adăugat Nusslock.

Bonta a declarat că experiența lui Nusslock amintește de experiențele femeilor din statele conduse de republicani în care avortul este interzis. În California, a adăugat Bonta, legea spune clar că spitalele trebuie să ofere un avort dacă acesta este necesar din punct de vedere medical.

„Avem nevoie ca spitalele să respecte legea, cel puțin”, a spus Bonta. „Nu este prea mult de cerut. Dacă sunteți o ființă umană, puteți vedea cât de crud a fost acest lucru”, a mai adăugat acesta.

Cazul este cel mai recent dintr-o serie de bătălii juridice privind avortul de urgență în urma hotărârii Curții Supreme a SUA din 2022, care a permis statelor să interzică procedura. De exemplu, în iulie, o femeie din Kansas a dat în judecată University of Kansas Health System pentru că a refuzat să îi acorde un avort necesar din punct de vedere medical în 2022. Cazul este în curs de judecată.

În iunie, Curtea Supremă a Statelor Unite a confirmat hotărârea unei instanțe inferioare potrivit căreia legea federală privind asistența medicală de urgență prevalează asupra interdicției aproape totale a avortului în Idaho în caz de urgențe medicale, dar se așteaptă ca litigiile pe această temă să continue

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...