Statul de drept: Varșovia prezintă UE un plan pentru a scăpa de procedura de sancțiuni
Guvernul polonez prezintă marți la Bruxelles un plan de acțiune pentru a pune capăt unei proceduri europene lansate împotriva Varșoviei ca reacție la reformele controversate ale sistemului judiciar introduse de guvernul naționalist anterior, transmite agenția AFP.
Această foaie de parcurs urmează să fie prezentată de ministrul polonez al justiției, Adam Bodnar, miniștrilor afacerilor europene reuniți la Bruxelles și comisarului european pentru justiție, Didier Reynders.
Reformele judiciare întreprinse de conservatorii naționaliști ai partidului Lege și Justiție (PiS), acuzați de subminarea independenței judecătorilor, au determinat, de asemenea, Bruxelles-ul să blocheze mai multe zeci de miliarde de euro de fonduri destinate Poloniei în cadrul planului de redresare post-Covid.
După ani întregi de lupte corp la corp între Bruxelles și guvernul precedent, Comisia a salutat în ianuarie eforturile noului guvern proeuropean al lui Donald Tusk de a restabili statul de drept, considerând că acest lucru ar putea duce la deblocarea acestor sume.
În decembrie 2017, Comisia Europeană activase împotriva Poloniei articolul 7 din Tratatul UE, prevăzut în cazul unor amenințări la adresa statului de drept și adesea descris ca o „armă nucleară”.
Această procedură – care, între timp, a fost lansată și împotriva Ungariei în septembrie 2018, de data aceasta la inițiativa Parlamentului European – poate merge, teoretic, până la suspendarea dreptului de vot al unei țări în Consiliul UE.
Ea este concepută ca o ultimă soluție pentru a face față unei țări care comite „o încălcare gravă și persistentă” a valorilor UE. În cazul Poloniei, Comisia a considerat că reformele guvernului polonez au avut ca efect plasarea sistemului judiciar sub controlul politic al majorității aflate la putere.
Cu toate acestea, în practică, această procedură prevăzută la articolul 7 a dat naștere doar la discuții în cadrul Consiliului, fără a se lua o decizie de a trece la etapa următoare, care să conducă la sancțiuni.
Săptămâna trecută, ministrul polonez al justiției și-a anunțat intenția de a prezenta „un plan de acțiune în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale al UE (…) pentru a pune capăt procedurii prevăzute la articolul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană împotriva Poloniei”.
El „și-a exprimat speranța că acest lucru se va întâmpla înainte de alegerile pentru Parlamentul European”, programate între 6 și 9 iunie, potrivit ministerului.
Fondurile europene alocate Poloniei în cadrul planului de redresare se ridică la aproape 60 de miliarde de euro (34,5 miliarde de euro sub formă de împrumuturi și 25,3 miliarde de euro sub formă de granturi).
Cu toate acestea, în noiembrie, UE a autorizat plata unui avans de 5,1 miliarde de euro către această țară. Această sumă nu este supusă niciunei condiții, spre deosebire de restul fondurilor, care au rămas înghețate până în prezent, în așteptarea unor reforme care să răspundă preocupărilor Bruxelles-ului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank