G4Media.ro

Statul în fața ecranului poate favoriza disfuncția erectilă: virilitatea și sedentarismul nu…

Sursa foto: Pixabay

Statul în fața ecranului poate favoriza disfuncția erectilă: virilitatea și sedentarismul nu funcționează împreună / Fiecare tip de exerciții fizice are efecte diferite asupra funcției erectile

Corpurile noastre sunt programate să se miște, dar facem prea puțin acest lucru. Acum, însă, există un motiv în plus care i-ar putea încuraja pe bărbați să se ridice de pe canapea și să se implice în hobby-uri mai active, relatează Corriere della Sera.

Un grup de cercetători, potrivit unui studiu publicat în Andrology, a descoperit că fiecare creștere cu 72 de minute a timpului liber petrecut folosind un computer pentru activități de agrement pare să crească de peste trei ori probabilitatea de a suferi de disfuncție erectilă, adică incapacitatea de a obține sau de a menține o erecție adecvată pentru un raport sexual satisfăcător.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie folosind date privind variațiile secvenței genetice furnizate de 220.000 de bărbați cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, extrase dintr-o bază de date anterioară. Cu toate acestea, ei nu au constatat că privitul la televizor sau condusul în timpul liber cresc riscul de disfuncție erectilă.

„Rezultatele deschid multe întrebări care necesită investigații suplimentare înainte de a considera sugestiile studiului ca fiind dovedite. În orice caz, este greu de imaginat o diferență în ceea ce privește consecințele în funcție de faptul că se stă la calculator în timpul liber sau din alte motive profesionale”, explică Carlo Foresta, fost profesor de endocrinologie la Universitatea din Padova și membru al Consiglio Superiore di Sanità, președinte al Fundației Foresta Onlus.

Potrivit datelor care reies din „Digital 2024: Global Overview Report”, o analiză la nivel mondial realizată de Datareportal, utilizatorul tipic de internet petrece zilnic 6 ore și 40 de minute online.

„Este demonstrat pe scară largă că un stil de viață sedentar, precum și obezitatea reprezintă factori de risc pentru disfuncția erectilă, deoarece pot fi la originea diferitelor probleme, inclusiv a celor mai frecvente boli cardiovasculare”, comentează expertul.

Literatura științifică nu este lipsită de ambiguitate cu privire la ceea ce înseamnă să stai prea mult pe scaun: unii cercetători vorbesc despre 11 ore pe zi, alții spun că șapte ore este deja prea mult.

„Nu există un studiu specific care să stabilească câte ore se poate sta jos”, continuă Foresta. „Bunul simț indică faptul că 11 ore pe zi nu lasă loc pentru nicio formă de activitate fizică, iar dacă adăugăm la aceasta chiar și opt ore de somn, timpul rămas pentru un minim de mișcare este într-adevăr foarte puțin.”

Numai intervențiile asupra stilului de viață ar putea reduce prevalența disfuncției erectile de la 66% la 44%.

Stilul de viață reprezintă elementele asupra cărora se poate acționa pentru a îmbunătăți funcția erectilă: activitate fizică regulată, alimentație corectă, normalizarea greutății, eliminarea fumatului și a alcoolului, menținerea unui echilibru psiho-fizic, reducerea stresului și hipercolesterolemia.

De fapt, un studiu care a implicat Italia privind disfuncția erectilă la subiecții sănătoși a raportat o creștere de la 8% la grupa de vârstă 20-29 de ani la 37% pentru grupa de vârstă 70-75 de ani.

Ratele cresc foarte mult atunci când sunt analizate subgrupuri cu factori de risc precum diabetul, obezitatea și hipertensiunea, cu vârfuri de 90%.

În ceea ce privește mișcarea, pe de altă parte, exercițiile aerobice, cum ar fi înotul, ciclismul, alergarea sau sporturile de echipă, reprezintă cel mai eficient tip de activitate pentru îmbunătățirea erecției, deoarece pune în mișcare sistemul cardiovascular și stimulează metabolismul, acționând totodată asupra scăderii stresului.

Pe de altă parte, antrenamentul anaerobic poate contribui la creșterea nivelului de testosteron, care este foarte important în reglarea libidoului și a activității sexuale în general.

Statul jos ore în șir, fără pauză, poate pune în pericol sănătatea, chiar dacă, mai apoi, faceți cantitatea de mișcare fizică zilnică recomandată de specialiști, notează Medlife, care citează un studiu publicat în urmă cu câțiva ani.

Revista ”American Journal of Nursing” a publicat o analiză care descrie riscurile sedentarismului și rolul asistentelor medicale în reducerea acestor riscuri, în cazul pacienților.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...