G4Media.ro

Statul Islamic vizează Rusia pentru rolul său în dezmembrarea califatului din Siria

sursa foto: captura video

Statul Islamic vizează Rusia pentru rolul său în dezmembrarea califatului din Siria

Alex Brideau, cercetător la Eurasian Group analizează consecințele atacului din Moscova pentru Kremlin într-un interviu pentru publicația spaniolă La Razon, citată de Rador.

Reporter: L-a distras războiul din Ucraina pe președintele rus de la securitatea sa internă și de la lupta împotriva terorismului?
Alex Brideau: Invazia Ucrainei este principalul obiectiv al securității și serviciilor militare ruse, iar această abordare o putem vedea și în sfera politică: Putin dă vina pe Ucraina și Occident, mai degrabă decât pe Statul Islamic-Khorasan (ISIS-K), cu sediul în Afganistan, în timp ce încearcă să explice atacul publicului rus. Este aproape cert că serviciile de securitate au monitorizat amenințările din partea grupărilor extremiste islamiste, având în vedere sprijinul lor continuu pentru regimul Assad din Siria și îngrijorările cu privire la riscurile de securitate emanate din Afganistan. Acestea fiind spuse, este posibil ca serviciile de securitate să nu fi putut opri acest atac chiar dacă războiul nu ar fi fost în derulare. Rusia a suferit multe atacuri teroriste de când este Putin la putere.

Reporter: Rusia are o relație complicată din punct de vedere istoric cu islamul și cu reprimarea minorității musulmane. Acest lucru face din ea o țintă pentru radicali?
Alex Brideau: Unul dintre motivele probabile pentru care ISIS-K vizează Rusia este rolul armatei ruse în atacarea Statului Islamic din Siria, ca parte a sprijinului său pentru Assad. Nemulțumirile istorice mai specifice din Afganistan, unde se află grupul, ar putea fi, de asemenea, în joc, în special invazia Afganistanului de către Uniunea Sovietică în anii 1970-1980. În trecut, armata rusă a atacat Statul Islamic din Siria, ca parte a sprijinului său pentru Assad. De asemenea, acțiunile militare ale Rusiei în Cecenia predominant musulmană din anii 2000 au fost forța motrice din spatele unora dintre cele mai mari atacuri teroriste efectuate în Rusia înainte de săptămâna trecută.

Reporter: Statul Islamic din Asia Centrală, care a revendicat atacul, este condus de un tadjik. Ar putea avea și o înclinație mai mare de a ataca Rusia (cea mai apropiată putere)?
Alex Brideau: Rusia găzduiește un număr mare de imigranți din țările din Asia Centrală, care lucrează acolo și trimit bani acasă. Nu este clar dacă tratamentul acestor lucrători este un factor major al ISIS-K, deși mulți observatori au observat că grupul ar putea recruta oameni din aceste comunități din Rusia. În urma atacului, acest lucru a creat probleme migranților tadjici și migranților din alte țări din Asia Centrală, care se confruntă cu hărțuirea forțelor de securitate ruse.

Reporter: A favorizat sosirea talibanilor în Afganistan înflorirea grupărilor teroriste precum Statul Islamic în Asia Centrală?
Alex Brideau: Guvernele din Asia Centrală și Rusia au fost îngrijorate de când talibanii au preluat puterea din cauza posibilităţii ca grupurile extremiste să devină mai active în Afganistan și peste graniță, în Tadjikistan, Uzbekistan și Turkmenistan. Talibanii și ISIS-K se consideră adversari. Așadar, în acest caz, îngrijorarea s-a concentrat mai mult pe capacitatea talibanilor de a controla ISIS-K decât pe posibilitatea ca aceştia să sprijine grupul.

Reporter: Este Rusia mai afectată de răspândirea radicalismului datorită proximității sale geografice? S-ar putea repeta un atac similar?
Alex Brideau: Amenințarea grupurilor extremiste cu sediul în Afganistan îi îngrijorează pe mai mulți vecini ai țării, inclusiv statele din Asia Centrală, Pakistan, Iran și Rusia. Au existat și alte atacuri recente care arată că aceste grupuri pot ataca în afara Afganistanului. Prin urmare, oficialii ruși vor fi în continuare îngrijorați de posibilitatea comiterii altor atacuri în viitor.

Traducerea: Rodezia Costea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...