Statul paralel. Al lui Dragnea
Cel mai bun operator politic al momentului, născut din complicitatea unor politicieni slabi cu servicii secrete şi instituţii care l-au acoperit, îşi contruieşte propriul stat. Îl vedeţi pe Liviu Dragnea cum atacă dur zi de zi un aşa-zis stat paralel? E modul lui de a semnala că-şi doreşte, de fapt, ca el să fie cel care îl controlează. Preluarea controlului e reală şi tot mai eficace: instituţie după instituţie cade sub controlul unui om care a ajuns să acumuleze mai multă putere decât orice lider politic de după 1990.
Sistemele de echilibru din interiorul PSD şi, din păcate, şi din societate, au dispărut complet. Nu mai există nici un challenger real după ce Dragnea şi-a demonstrat puterea cu Grindeanu şi Tudose, fără ca preşedintele Iohannis să-i pună la îndoială alegerile.
Mai multe surse G4Media.ro relatează o scenă neverosimilă: Statul e pus la cale în fiecare week-end din reşedinţa de la Scroviştea unde sunt convocaţi loialii absoluţi: Darius Vâlcov, Sevil Shhaideh şi Mihai Busuioc. Ei primesc ordinele şi fac ce trebuie. Screensaver-ul Dăncilă nu are loc la masa înţelepţilor.
Vulnerabilităţile din justiţie par şi ele cumva estompate: a reuşit să-şi amâne dosarul de corupţie cu angajările fictive. Dosarul de corupţie Tel Drum de la DNA e dificil de lucrat şi pare să înainteze greu.
Cu puterea în interiorul partidului ajunsă la apogeu, aparent intangibil în faţa justiţiei, ieşit intact din încleştările cu aliaţii occidentali (mult mai ocupaţi cu dosare mai complexe decât alunecarea României spre autocraţie), Liviu Dragnea îşi consolidează poziţia într-un ritm alert.
Paradoxal, faptul că nu e premier direct, ci prin interpusa Viorica Dăncilă, îl ajută: el nu se erodează politic din cauza eşecurilor, dar beneficiază de toată puterea. Sigur că erodarea lui electorală e masivă, dar, deocamdată, asta nu-l interesează foarte tare, atât timp cât PSD e o maşină de strâns voturi.
Dragnea controlează prin oameni loiali şi controlabili cele mai importante instituţii din binomul „biciul şi zăhărelul”, acel binom care înseamnă succesul pentru orice lider.
Din categoria „zahărel”, instituţii cu care îşi stimulează şi ţine aproape clientela, se detaşează Ministerul Dezvoltării (Paul Stănescu, partener de vechi afaceri) şi Ministerul Fondurilor Europene (Rovana Plumb).
Din categoria „bici” fac parte organismele de control. Curtea de Conturi (prin loialul Mihai Busuioc) şi ANAF (prin Ionuţ Mişa, dar mai ales Bogdan Stan) sunt instituţiile prin care Dragnea îi aduce la ordine pe cei care mai mişcă în front.
Aceste instituţii nu sunt însă suficiente pentru ambiţiile şi nevoile liderului PSD. Ca să aibă toată puterea, trebuie să îşi subordoneze serviciile secrete, justiţia şi BNR.
În privinţa justiţiei a început stângaci, cu OUG 13, care a scos lumea în stradă. A schimbat din mers strategia şi, prin politica paşilor mici, a ajuns să inhibe mulţi procurori şi judecători. GRECO a arătat, mai presus de orice bănuială de subiectivism, că noile legi ale justiţiei păstorite de PSD vor avea un impact dur asupra justiţiei. Şi nu se va opri aici: Liviu Dragnea tocmai a anunţat că urmează modificarea Codurilor Penale în Parlament. Nu exclud însă, în ciuda declaraţiilor sale, să vedem o Ordonanţă de urgenţă.
Cu BNR joacă tare, la intimidare, punând presiune publică direct, dar şi prin trompetele lui mediatice. Veşnicul Mugur Isărescu a dat deja primele semnale că preferă negocierea unui război deschis: merge cuminţel la şedintele Comitetului pentru adoptarea monedei euro şi face frumos în faţa premierului Dăncilă şi a lui Darius Vâlcov, plus că a amânat inexplicabil creşterea aşteptată a dobânzii-cheie. Biciul lui Dragnea e pregătit: un proiect de lege prin care să schimbe statutul BNR şi să-l schimbe rapid pe guvernator. Cât timp Isărescu face ce spune Dragnea, proiectul rămâne în sertar.
Miercuri începe oficial şi atacul la servicii. Plenul reunit va aproba înfiinţarea unei noi comisii parlamentare pentru modificarea legilor care guvernează activitatea serviciilor. Serviciile, şi mai ales SRI, sunt perla coroanei pentru Dragnea. I le va sufla unui Iohannis mai pasiv şi dezinteresat decât oricând, un preşedinte aflat în non-combat de la începutul guvernării PSD. Serviciile reprezintă visul liderului PSD, instrumentul de care are nevoie ca să ajungă la puterea pe care o deţine Viktor Orban, cel pe care îl admiră atât de mult.
Acesta e adevăratul stat paralel, în care contează doar loialitatea faţă de un singur om. E statul luat pe persoană fizică. Iar despre acest stat paralel nu veţi vedea dezbateri la televiziunile din lumea paralelă a mogulilor.
Ce face Liviu Dragnea e şi un test pentru întreaga societate. El vrea să demoleze practic sistemul de checks and balances, arhitectura echilibrată a statului, capturând instituţie după instituţie. Abilitatea lui formidabilă stă în uşurinţa cu care găseşte punctele slabe şi acţionează conform propriilor interese. Va reuşi şi aceste ultime lovituri? Dacă da, înseamnă că societatea nu şi-a consolidat încă reflexele democratice şi are nevoie de trecerea printr-un nou ciclu de autocraţie înainte de a renaşte mai puternică şi mai echilibrată.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
30 comentarii