Statul prea mult pe scaun are legătură cu bolile de inimă chiar dacă facem sport, arată un nou studiu
Șederea la birou toată ziua vă poate expune la un risc mai mare de boli de inimă – chiar dacă faceți sport în timpul liber, potrivit unei noi cercetări, potrivit CNN.
„Constatările noastre subliniază cu adevărat importanța evitării șederii excesive… indiferent dacă sunteți sau nu activ din punct de vedere fizic”, a declarat primul autor al studiului, Dr. Ezim Ajufo, cardiolog la Brigham and Women’s Hospital din Boston.
În timp ce există o înțelegere generală a faptului că statul prea mult pe scaun este probabil dăunător pentru sănătate, este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege riscurile exacte și orientările pentru ceea ce se califică drept stat prea mult pe scaun, a declarat Dr. Keith Diaz, profesor asociat de medicină comportamentală la Columbia University Medical Center. El nu a fost implicat în cercetare.
Acest studiu a fost deosebit de util în investigarea șezutului din cauza eșantionului său mare și a metodologiei pe care a folosit-o, a spus Diaz.
Cercetătorii au analizat datele de la aproape 90.000 de persoane care au purtat un accelerometru timp de o săptămână și au comparat timpul lor sedentar și activ cu diagnosticele ulterioare de afecțiuni precum accident vascular cerebral, atac de cord și insuficiență cardiacă în anii următori, conform studiului publicat vineri în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie.
Nu numai că mai mult timp sedentar a fost asociat cu un risc mai mare de boli cardiovasculare, dar datele au fost în măsură să arate o linie directoare generală pentru ceea ce ar putea conta ca prea mult timp de ședere, potrivit studiului.
„Am recomanda cu adevărat ca cât mai mulți oameni să evite să stea mai mult de 10,6 ore pe zi”, a spus Ajufo. „Acesta nu este un prag dur și rapid, dar credem că este un prim pas rezonabil pentru orientări și intervenții de sănătate publică”, a adăugat cercetătorul.
De ce este atât de rău să stai jos?
Există unele limitări atunci când vine vorba de date.
Datele au făcut parte din UK Biobank, o mare bază de date biomedicale și o resursă de cercetare care urmărește oamenii pe termen lung. Eșantionul a fost în mare parte alb și de origine europeană, ceea ce înseamnă că nu reprezintă în totalitate populația SUA, a spus Ajufo.
Studiul este, de asemenea, observațional, ceea ce înseamnă că, deși poate face asocieri, nu poate dovedi că statul pe scaun a fost cauza bolilor de inimă, a adăugat ea.
Totuși, Diaz a spus că este logic ca statul pe scaun prea mult timp pe zi să aibă efecte negative.
Mușchii sunt foarte importanți pentru reglarea glicemiei și a nivelului de grăsimi din sânge, a adăugat el. Pentru a-și face treaba bine, mușchii au nevoie de mișcare.
„Luând pauze de mișcare este o modalitate de a oferi mușchilor stimularea de care au nevoie pentru a-și face treaba și nu este nevoie de mult”, a spus Diaz.
Cum să vă mișcați
Dacă stați la birou toată ziua și faceți naveta la și de la serviciu, cele 10 ore și jumătate de stat jos se pot aduna rapid.
Răspunsul poate să nu fie statul la birou în picioare, a spus Diaz.
Deși a sta în picioare nu înseamnă cu siguranță a sta jos, a sta nemișcat într-un singur loc nu oferă mușchilor mișcarea de care au nevoie pentru a descompune eficient zaharurile și lipidele, a spus el.
Un birou dotat cu bicicletă sau bandă de alergare poate ajuta, a spus el. De asemenea, puteți încerca să vedeți dacă micile întâlniri pot avea loc în timpul unei plimbări.
Cel mai important lucru este să adăugați mișcarea în ziua dumneavoastră într-un mod care are sens pentru dumneavoastră și pentru programul dumneavoastră, a adăugat Diaz. Acesta a recomandat să vă ridicați și să vă plimbați doar câteva minute la fiecare jumătate de oră sau oră sau atunci când terminați o sarcină înainte de a trece la următoarea.
Din păcate, datele sugerează că un antrenament bun la sfârșitul zilei nu va anula neapărat problemele cauzate de perioadele lungi de ședere, a spus Ajufo.
„Uneori credem că putem compensa complet unele dintre comportamentele nesănătoase pe care le avem … ieșind și alergând”, a spus ea. „Ceea ce putem spune din constatări este că activitatea fizică moderată până la viguroasă – deci alergarea, o plimbare rapidă – nu este suficientă pentru a neutraliza efectele nocive ale șederii”.
Dar nu fiți descurajați în ceea ce privește activitatea. Exercițiile fizice sunt întotdeauna o idee bună și aduc beneficii oamenilor în multe feluri, a spus Diaz.
„Sunteți în continuare mai bine decât persoana care a stat toată ziua și nu a făcut exerciții”, a concluzionat cercetătorul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank