G4Media.ro

Statul român va plăti cheltuielile aferente tratamentelor victimelor din clubul Colectiv pe…

Statul român va plăti cheltuielile aferente tratamentelor victimelor din clubul Colectiv pe toată durata vieţii acestora

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect potrivit căruia cheltuielile aferente oricăror tratamente, în ţară sau străinătate, ale persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma evenimentului de la Colectiv vor fi plătite din bugetul Ministerului Sănătăţii, pe toată durata vieţii acestora.

„Se aprobă plata din bugetul Ministerului Sănătăţii a cheltuielilor aferente oricăror tratamente medicale necesare, efectuate în ţară şi în străinătate, pentru persoanele a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015 produs în clubul Colectiv din municipiul Bucureşti, denumite în continuare victime. Victimele beneficiază de tratamentele medicale prevăzute la alin. (1), pe durata vieţii, dacă acestea sunt în legătură directă de cauzalitate cu evenimentul din 30 octombrie 2015 şi indiferent dacă sunt realizate în ţară sau în străinătate, în unităţi sanitare din sistemul de stat şi în cele din sistemul privat, precum şi la medici şi terapeuţi independenţi, în regim ambulatoriu, cu internare şi în orice altă formă necesară desfăşurării optime a tratamentelor medicale”, se arată în proiect.

Proiectul a fost adoptat în unanimitate, cu 220 voturi „pentru”.

Senatul a adoptat acest proiect de lege, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Unul dintre iniţiatorii proiectului, deputatul neafiliat Oana Bîzgan, a menţionat în cadrul dezbaterilor că pentru mulţi dintre români cuvântul Colectiv are o puternică încărcătură.

„250 de destine schimbate într-un minut. 65 de vieţi pierdute şi alte 185 care luptă zi de zi să se regăsească, iar lupta lor este una din ce în ce mai grea şi mai apăsătoare pe zi ce trece. De 5 ani aceşti oameni aşteaptă ca noi să le venim în întâmpinare, să le redăm dreptul la demnitate. Avem astăzi şansa aceasta şi le datorăm tuturor acestor oameni măcar atât.(…) Acest proiect legislativ nu aparţine niciunui partid politic.(…) Acest proiect este proiectul instituţiei Parlamentului României. Este proiectul prin care întreg Parlamentul României îşi cere iertare, iertare faţă de victime, iertare faţă de familiile lor, iertare faţă de întreaga naţie, pentru că o astfel de tragedie a fost posibilă. Supravieţuitorilor le datorăm o lege care să le permită să îşi trateze rănile fizice şi să îşi mai aline puţin din rănile psihice. Votul de astăzi nu va fi unul politic, Colectiv a fost pentru România un motor al schimbării. Tragedia a schimbat ceva în fiecare dintre noi, iar eu şi mulţi dintre noi suntem aici datorită acestei tragedii”, a spus Oana Bîzgan.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a afirmat că marea provocare pe care o are statul la această oră este aceea de a avea grijă şi de alţi mari arşi, nu doar de cei care au trecut prin tragedia de la Colectiv.

„Noi, ca stat, ca oameni de stat, trebuie să ştim că avem datoria să spunem un adevăr crunt, primul instinct pe care îl are Ministerul Sănătăţii la această oră, când avem un mare ars în ţară, este să chemăm elicopterul sau să căutăm avioane şi locuri de mari arşi în spitale din Bruxelles sau din alte oraşe care au centre de mari arşi civilizate. România, la această oră, are o secţie renovată de mari arşi la Iaşi, care nu are încă toate dotările necesare pentru a face faţă unei tragedii mult mai mici decât cea de la Colectiv. Astăzi facem o reparaţie morală faţă de o tragedie care ne-a zguduit pe toţi, dar nu este de ajuns. Îi invit pe parlamentari din Comisia de sănătate şi nu numai să se aplece alături de Ministerul Sănătăţii şi să găsească soluţii interne pentru marii arşi. Nu avem o secţie funcţională în Capitală. Avem probleme imense şi trebuie să le rezolvăm”, a arătat Ungureanu.

Liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, a spus că Guvernul a dat un punct de vedere pozitiv pe acest proiect.

„Guvernul a făcut ceea ce trebuie cinstind memoria acelor tineri şi punctul de vedere al Guvernului este pozitiv, să fie clar înţeles”, a afirmat Roman.

Deputatul UDMR Benedek Zacharie a subliniat că această iniţiativă „aduce nişte reparaţii ulterioare, numai că ar trebui să reflectăm un pic de ce s-a ajuns la posibilitatea de a se întâmpla ce s-a întâmplat la Colectiv”.

„Ar trebui ca şi Justiţia să îşi facă, după atâta timp, treaba şi să ştim cine a fost vinovat acolo, pentru că a existat eroare umană, începând de la instituţiile statului, probabil, până la persoane private. Trebuie şi asta rezolvată”, a declarat el.

Deputatul PMP Ionuţ Simionca a spus că legea este „o reparaţie morală, o reparaţie pe care noi trebuie să o facem”.

„Vreau să reamintesc că parlamentari PMP au mai făcut o propunere legislativă care a fost numită de presă legea Colectiv, acea lege cu panourile de avertizare la intrarea în locaţii. Cel puţin acum cetăţenii pot fi informaţi, pot să vadă că acea locaţie nu are autorizaţie de securitate la incendii şi să decidă ei, pe propria răspundere, dacă se expun unor riscuri sau nu”, a afirmat Simionca.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Mi se pare nedrept fata de ale categorii de bolnavi cu arsuri. Un muncitor care capata arsuri grave in urma unui acident de munca de ce este mai prejos decat vitimele de la Colectiv?

    Si pe de alta parte, de ce nu sunt recuperate cheltuielile facute de la vinovati, cum ar fi Piedone, de exemplu?

    • Da, e nedrept, vina la acest accident cumplit COLECTIV cred ca este impartita intre factorii responsabili din primarie, pompieri si chiar participanti la eveniment.
      Daca luam cazul sf. Paraschiva, la care bunica mea mergea anual, anul asta sigur vor fi infectati acolo care vor trebui tratati in spital in locul oamenilor care au fost nevoiti sa mearga la munca, si s-au infectat.
      Credinta da, dar prostie cat cuprinde si la autoritati.
      Vreti alegeri in decembrie, nu luati masuri suficiente, toti specialistii spun ca vor fi 9000 de cazuri pe zi in decembrie, si noi suntem pasivi, nu purtam masca corect, nu pastram distanta, nu igienizam spatiile comaune, nu pastram igiena personala.

    • Răspunderea pentru accidentele de muncă revine angajatorului sau angajatului. La Colectiv nu erau în timpul muncii, erau într-un loc public unde siguranța era treaba clubului și a autorităților care nu au verificat clubul. Apoi, efectele tratamentelor nepotrivite din cauza lipsei de spitale, de medicamente și de medici specializați, și din cauza contaminării cu bacterii rezistente, trebuie remediate. Practic statul nu și-a îndeplinit obligațiile față de cetățeni, deci trebuie să repare.

    • Este corect ca cei afectați să beneficieze de tratament gratuit. Legea însă este absurdă. În primul rînd ca această chestiune ar fi trebuit tranșată de justiție, nu de parlament. În al doilea rînd că orice accident viitor similar va impune o nouă lege. Iar în al treilea rînd există probabilitatea ca vreuna dintre victimele beneficiare ale legii sa fi dobîndit respectiva afecțiune în viitor – deci nu din cauza ,,Colectiv” (mă refer la unele de natură psihică).
      Ar fi fost mai corectă și mai sănătoasă pentru societate o lege adoptată de Parlament care să stipuleze că cei vinovați de astfel de accidente vor fi obligați să plătească toate cheltuielile victimelor – inclusiv familiile acestora după cum și familiile victimelor au de suferit.

    • N-ai inteles nimic, Carmen. Muncitorul ala ar trebui sa fie asigurat de la locul de munca pentru meseria pe care si-a ales-o. Copiii astia nu si-au asumat sa ia foc in clipa in care au iesit la un spectacol muzical. S-au dus sa se distreze, sa-si traiasca tineretea. Dupa aceea au murit pe capete in spitale pentru ca statul roman s-a spalat pe maini de ei si a ascuns jegul sub pres. E crima cu premeditare ce au patiti copiii acestia iar criminalul e statul. Am o fetita de 26 de ani si de cate ori iese in oras cu prietenii, imi amintesc de noaptea de 30 octombrie. Ma uitam la ea cum doarme linistita in seara aceea si plangeam gandindu-ma ca putea sa fie acolo. Rusine sa va fie celor care ganditi atat de stramb!

  2. Bune ca le asiguram tratament.
    Poate asiguram si ceva dreptate pentru ei si pentru cei 64 care au murit. Iar dreptate inseamna sa fie gasit vinovatul, iar acesta sa plateasca conform legii.

    Ma tem ca dosarul Colectiv sa nu devina un dosar ca Revolutia sau mineriadele, cand mii de oameni au murit sau au fost raniti, dar dupa 30 de ani tot nu stim cine trebuie sa plateasca. Intre-timp, multi dintre ranitii de la Revolutie sau mineriade au decedat din cauze naturale. Asa ca….dreptate ioc!

  3. S-a mai născut o categorie de speciali! Acum sunt colegi cu Bebe Ivanovici! Noii revoluționari! Eu dacă am suferit arsuri intr-un incendiu domestic sunt cetățean de categoria a doua…

    • ioane.. esti cam psihopat.

      Arsurile sunt unul din cele mai naspa lucruri pe care le poate pati un om.

      Eu iti recomand un psihiatru daca asa gandesti tu

    • Ti-a explicat omul: arsurile sunt un lucru foarte grav, deci, da, astia care se ard acasa, nu in cursul unei lovituri de stat, sunt buni de plata.

  4. nu statul trebuia sa asigure tratamentul ci psd si igsu ca din cauza alora s a ajuns aici….

    Isi vor recupera banii cheltuiti deja, sau au asteptat sa treaca grosul cheltuielilor?!

    Si apropos vinovatii cand platesc ?! Unu din ei tocmai a devenit primar …

  5. Asta trebuia făcut din 2015! Acei oameni au suferit din neglijența statului, iar în alte țări plata tratamentului de către stat ar fi fost de la sine înțeleasă. Parlamentarii PSD și PNL și-au votat ieri privilegii pentru ASF, dar legea pentru bolnavii de la Colectiv ar fi lăsat-o la sertar până la schimbarea parlamentului, când ar fi trebuit reluată toată procedura de la zero. Noroc că au făcut mulți cetățeni scandal aseară pe tema asta. Se pare că nu merge cu vorba bună.

  6. Mafia PNL-USR traieste!

  7. Foarte bine. Dar tine cont cineva ca se creaza un precedent? Oameni care nu au contribuit la asigurarile de santate vor primi tratamente gratuite din bugetul de stat, in loc sa primeasca de la vinovati sau de la asigurari. Ideea ca (si) statul e de vina e falsa. In primul rand ca statul nu e o entitate generica, cu un singur buget, aici era vorba de autoritatile locale. A caror vina pana la urma nu e foarte clara, pentru ca legislatia permite, iar patronii au dat o declaratie pe propria raspundere ca nu vor organiza evenimente cu mai mult de 200 de persoane la mese. Declaratie pe care n-au respectat-o. Se reproseaza ca nu s-au facut controale, dar se uita ca in toata lumea civilizata controalele sunt extrem de rare, si in general iti iei cam toate avizele, chiar si intr-o singura zi, in baza declaratiilor pe propria raspundere. Daca esti prins cu nereguli vei primi amenzi care te vor scoate definitiv din afaceri, dar nu sta nimeni in spatele tau sa-ti spuna ce ai de facut. Noi criticam autoritatile ba ca fac controale, ba ca nu fac, ba ca ne pun prea multe restrictii, ba ca sunt prea putine, in functie de interesele de moment.

  8. A se-ntelege ca romanii platesc , iar vinovatii incaseaza salariul de primar , dupa validarea de care justitie a mandatului. Noi mai suntem stat de drept sau remoca hotilor ?

  9. ,,Statul roman va plati …. ,, adica noi cetatenii . In schimb justitia , mai precis judecatorii de cacat , fac tot posibilul sa nu fie condamnati vinovatii . La fel ca in cazul ,, Dosarul revolutiei ,,.

    Izolati social judecatorii . Mai ales ca nu putem sa oprim plata beneficiilor de care au parte in mod abuziv ; din rodul trudei noastre .

  10. F adevarat , Adrian!
    Cate incendii s au intamplat in institutii publice pana acum? Angajatorul nu da autorizatie ISU de functionare, ci ii cheama pe cei de la Isu s o faca. Institutiile publice au ordonator de credite, manager care raspunde. Si barul avea manager si nu avea voie sa functioneze fara autorizatie.

    Daca a fost lasat sa functioneze ilegal, e vina atat a managerului, respectiv director de unitate, cat ai a celui care nu a verificat. Adica alta institutie publica, alt angajat.
    AMBELE SUNT LOCURI PUBLICE.Este amsolut nedrept ca un om ce frecventeza un spatiu public , pentru munca sau timp liber, sa suporte consecintele in caz de incendiu.Daca e un om nu inseamna ca suferinta e mai mica. Fiecare om din colectiv sufera suferinta lui. Ca si cel ce ar suferi arsuri intr o institutie publica ca a venit la munca.
    E treaba statului si a institutiilor publice , de oricare fel ar fi ele, sa plateasca pentru toate recuperarile, in orice accident petrecut din vina locului necorespunzator, care trebuia supravegheat de angajator, AFLAT IN RASPUNDEREA STATULUI. ca si barul Colectiv. nu e nici o diferenta!