G4Media.ro

Statul ungar este obligat să plătească despăgubiri familiilor copiilor romi care au…

sursa foto: Gabriel T. Balanescu/ Aresel

Statul ungar este obligat să plătească despăgubiri familiilor copiilor romi care au fost segregați de autorități. Părinții a 60 de copii vor primi compensații în valoare totală de 285.000 de euro

Curtea Supremă a Ungariei a stabilit marţi că o şcoală dintr-o zonă rurală din nordul ţării a segregat ilegal copiii romi şi, prin urmare, familiile acestora au dreptul la compensaţii băneşti ce însumează 100 de milioane de forinţi (circa 285.000 de euro), informează agenţiile MTI şi Reuters, citate de Agerpres.ro.

Conform deciziei Curţii Supreme ungare (Kuria), care este definitivă, acea şcoală din localitatea Gyongyospata, municipalitatea locală şi autoritatea de învăţământ trebuie să plătească aceste despăgubiri familiilor celor circa 60 de copii care au fost separaţi la şcoală de copiii care nu erau de etnie romă şi au primit o educaţie inferioară.

Instituţiile acuzate au cerut ca în locul compensaţiilor băneşti să le ofere cursuri copiilor, solicitare ce a fost însă respinsă de instanţa supremă, care a apreciat că ”singura modalitate de a compensa prejudicii nemateriale este plata efectivă”, potrivit MTI.

Reuters scrie legat de acest caz că premierul Viktor Orban şi-a intensificat retorica împotriva romilor, iar pe plan politic are puţin de pierdut din ignorarea situaţiei unei minorităţi supuse de secole prejudecăţilor şi discriminării în Ungaria şi în alte locuri din estul Europei.

Şeful executivului ungar a respins în februarie plata unor despăgubiri de circa 300.000 de euro obţinute în primă instanţă de familiile celor circa 60 de copii romi, în opinia sa fiind ”profund incorect” ca familiile rome să ”obţină bani fără să muncească”, potrivit unei relatări a AFP.

Viktor Orban a mai spus atunci că părinţii celorlalţi copii au început să-i mute pe aceştia la şcoli din localităţi învecinate pentru că romii au creat un mediu de indisciplină şi pericol în şcoala din Gyongyospata, mai notează Reuters. ”S-au simţit ca într-un mediu ostil în propria lor casă”, a afirmat premierul ungar.

În urma refuzului său de a plăti compensaţiile, peste 2000 de persoane, printre care şi familii rome, au participat la un marş de protest până în faţa parlamentului de la Budapesta purtând pancarte cu mesaje precum ”Nimeni nu este deasupra legii” sau ”Viitorul nu se poate construi pe ură”.

sursa foto: Gabriel T. Balanescu/ Aresel

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Zi la zi mai rau in aceasta tara . Sarmanul meu batrin prieten – LAPOS (tiganul unguresc sau si acesta poarta numele de rom , nu sunt chiar dumerit cum sa ii zic, sper sa nu gresesc ,dintr-un sat din judetul Harghita ) v-ar blestema daca ar mai fi trait si ar fi aflat asta .

  2. Deci cum, statul oferea educație standard pentru maghiari și educație de slabă calitate romilor, iar atunci când instanța a decis despăgubiri de 4500-5000 euro/copil, statul nu a vrut să plătească pe motiv că va remedia situația? Păi de ce nu i-au tratat la fel din prima, de ce au trebuit să ajungă la tribunal? Partea tristă e că reprezentanții statului ungar nu au înțeles că despăgubirile au rolul de a descuraja astfel de diferențe pentru ca ele să nu se mai întâmple.

    • Decizia mutarii copiilor romi in clase separate a fost luata pe vremea guvernarilor socialiste a premierilor Gyurcsany si Bajnai, si a durat intre anii 2004 si 2017.
      O fundatie legata de opozitia de stanga si finantata de Soros, precum si o casa de avocatura aleasa pe spranceana au dibuit cum sa scoata bani din aceasta situatie si au convins familii de romi sa dea in judecata statul. In final toti cei implicati au castigat bani.
      Guvernul a dorit ca in loc de bani, ce vor fi tocati repede de cei in cauza, sa ofere echivalentul in diverse servicii si programe social educative, de care ar beneficia pe termen lung. Si nu numai ei, dar si alte familii aflate intr-o situatie mai precara.
      Romii au refuzat oferta, deoarece multi dintre ei, anticipand ca vor primii bani, s-au imprumutat, sumele fiind deja cheltuite pe masini etc.
      Compensatia care trebuie platita romilor echivaleaza cu incasarile locale pe doi ani, deci ar pune pe butuci primaria acestei mici localitati.
      Interesant este faptul ca majoritatea dintre cei care urmeaza sa primeasca bani, in fata judecatorului nu au reusit sa precizeze perioada studiilor sau clasele in care au fost repartizati.
      Adevarul e ca nu se prea face mare tam tam pe acest subiect incat decizia a fost luata pe vremea guvernarii stangisto liberale, dar ponoasele sunt trase de actualul guvern, ea fiind acuzata ca nu vrea sa respecte ad literam decizia Curtii, ci cauta solutii alternative pentru a-i despagubi pe cei in cauza.
      (De ce a fost luata masura extrema a mutarii copiilor romi in clase separate? Ghiciti voi.)

    • Ce fac oamenii cu banii nu e treaba guvernului, treaba guvernului e să plătească și să se asigure că nu face aceeași greșeală ca fostul guvern. Rolul despăgubirilor e să descurajeze astfel de situații pe viitor, pentru că timpul înapoi nu mai poate fi dat. Bineînțeles că romii ar trebui să cheltuie banii pe ceva util copiilor, dar hai să nu amestecăm: rolul cetățenilor e să meargă la școală (îndeplinit), al instanței să vegheze la respectarea legii maghiare (îndeplinit), al statului să nu facă segregare (neîndeplinit).

      Statul se numește Ungaria indiferent cine e la putere, iar legile și deciziile instanțelor sunt obligatorii pentru toți. Se întâmplă ca unele decizii să fie luate de politicieni ai altui partid, dar atunci când alții candidează știu în ce se bagă. Cine nu vrea să aloce bani pentru îndreptarea greșelilor foștilor reprezentanți, poate să nu mai candideze, că nu-i obligă nimeni. Crezi că actualul guvern avea încredere în Gyurcsany si Bajnai că sunt corecți? Dacă da, nu ar mai fi candidat. Dacă nu, înseamnă că și-au asumat rolul de a face lucrurile mai bine și mai corect.

  3. In Ungaria mai sunt minoritati?

    • Doar minorități maghiare.

    • @tibi,
      In Ungaria cea mai mare minoritate este cea a romilor, 800 de mii, jumatate dintre ei vorbesc o limba romani stalcita cu romana. Sunt si romani vreo 15 mii, germani cateva sute de mii, slovaci, sarbi, rusini etc. Acele minoritati etnice care au cel putin 100-150 de ani vechime pe teritoriul statului ungar conform Constitutiei sunt considerate ca fiind entitati autohtone si parti constitutive ale statului ungar, statutul lor este reglementat prin lege, beneficiaza de autonomie, de autoguvernare si sunt sustinuti financiar din bugetul central si local.
      In comparatie, si in Romania, declarata stat national, exista minoritati recunoscute, dar acestea nu sunt considerate ca fiind autohtone sau parti constitutive ale statului, nu exista o lege a minoritatilor, ele nu beneficiaza de nicio forma a autonomiei. In perioada interbelica ponderea minoritatilor etnice a fost de 35%, astazi este sub 10%.

  4. Conform constitutiei România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil si este foarte bine ca este asa . Oricare incercare de autonomie a diferitelor entitati etnice este astfel sortita esecului . Doar sa ne imaginam ca aceasta cerere facuta de UDMR si trecuta tacit de o camera a parlamentului trecea si la votul in plen si observam imediat ca exista posibiltatea de aparitie si a altor cereri de acest fel, sau macar incercarea de a obtine un statut privilegiat si al altor grupuri etnice . De cind lumea -un Sef de Trib -a dorit sa devina un Domnitor si un Domnitor a dorit sa devina un Rege ,iar un Rege a dorit sa devina un Imparat , dar si reversul medaliei este azi acceptat de catre unii . De ce nu ar avea fiecare un mic sef de trib ,in dauna unui rege sau imparat . (asta doar ca sa dau un exemplu cu ceea ce isi doresc cu atita ardoare unii dintre concetatenii nostri) . Din fericire presedintele a stopat aceste visuri de marire ( partiala )a unor persoane ce inca mai cred in promisiuni desarte .

    • Faptul ca si clasa politica contemporana refuza autonomia nu inseamna neaparat ca autonomia este ceva rau, inventat in iad. Nu, este o institutie politica planetar acceptata, functionala, benefica, cu nenumarate exemple pozitive in Europa, inclusiv in UE.
      In tarile civilizate occidentale diversele forme ale autonomiei exista de sute de ani, in cazul Ungariei de peste 800 de ani. Pana la sfarsitul WW1 de forme ale autonomiei (educationala, culturala, economica etc.) au beneficiat toate nationalitatile conlocuitoare, inclusiv romanii.
      Nu intamplator tot ce a fost mai bine la romani in general a avut o sursa externa.
      In Romania insa autonomia este inca privita ca ceva care impiedica ducerea la bun sfarsit al Marelui Plan National. 🙂

    • Daca te exprimi doar teoretic , autonomia ,in acest moment istoric, in care tuturor natiunilor ce formeaza UE li s-a intins o mina de bunastare si care are la baza printre multe altele, imposibilitatea modificarii frontierelor actuale ca si conditia de pastrare a pacii in interiorul Uniunii , putem intelege de ce aceste cereri repetate sunt respinse de fiecare data .Tratatele in functiune nu permit asta . Daca te exprimi tehnic nu trebuie decit sa citesti textul de lege trecut prin- vot tacit -de camera Deputatilor .

  5. Autonomia nu inseamna modificarea granitelor.
    Orice copil la nivel de cresa stie asta. Ok, vorbesc de copiii din tarile educate, nu de adultii de aici. 🙂
    Zici ca tratatele nu permit asta. Dimpotriva: vezi Tirolul de Sud, dar sunt multe alte exemple in Europa sau in UE.
    De unde scoti asemenea ineptii?