G4Media.ro

Statutul avertizorului de integritate va fi întărit în România via Bruxelles. Orice…

Sursa Foto: Pexels.com

Statutul avertizorului de integritate va fi întărit în România via Bruxelles. Orice angajat la stat sau privat va putea să dea în vileag ilegalitățile

Parlamentul European, Consiliul European și Comisia Europeană au încheiat negocierile pe Directiva Europeană de protejare a avertizorilor de integritate (whistleblowers), se arată într-un comunicat al grupului Verzilor, din Legislativul de la Bruxelles. Directiva este menită să ofere garanții legale și protecția cuvenită persoanelor care doresc să expună practicile ilicite de la locul de muncă, iar statele membre UE vor fi obligate să adopte aceleași standarde în materie. E vorba de canale adecvate pentru raportarea faptelor, confidențialitate și mecanisme de sancționare a celor care încearcă să persecute avertizorii de integritate. Textul final al Directivei ar putea fi adoptat de plenul Parlamentului European în luna aprilie.

„Teama de retaliere, intimidare sau măsuri legale de incriminare a oamenilor curajoși care doresc să vorbească nu va mai putea sta în calea aflării adevărului”, a declarant purtătorul de cuvânt al grupului Verzilor, eurodeputatul Benedek Jávor.

De altfel, statele membre UE trebuie să transpună Directiva în legislația națională și să asigure dreptul la compensații pentru avertizorii de integritate. Totodată, țările europene sunt obligate să le asigure cetățenilor care expun fapte și practice ilicite acces la forme de sprijin legal, informațiile necesare și consultanță.

„Nu e o profesie să fii avertizor, este un rol pe care ţi-l asumi într-un anumit context în măsura în care acesta avertizează, se bucură de garanţii pe care legea le oferă. Rămâne însă să vedem cum anume se aplică legea. Aici mai avem de lucru, pentru că instituţia asta a avertizorului de integritate nu este încă foarte bine cunoscută. Asta este vestea mai puţin bună. Vestea bună este că nu suntem singuri în această materie”, afirma, în 2016, Raluca Prună, la vremea respective ministru al Justiției.

Cine poate primi protecție și pentru ce:

  • Angajații care au indicii temeinice să creadă că informația raportată este adevărată și relevantă în contextul Directivei.

Ce fel de angajați se pot califica pentru a primi statutul de avertizori de integritate:

  • Spectrul este unul larg și acoperă deopotrivă sectorul privat și pe cel public. Poate fi vorba, așadar, de funcționari publici, antreprenori, acționari sau persoane din managementul și consiliile de administrație ale companiilor, voluntari, subcontractori, furnizori, foști angajați și chiar persoane care trec printr-un proces de recrutare în vederea angajării.
  • Totodată, Directiva protejează și terții, înțelegându-se prin asta colegii sau rudele avertizorului de integritate, care ar putea avea ulterior de suferit. Acest lucru este valabil și pentru „entitățile legale” cu care respective persoană a avut vreo legătură, dar și pentru persoanele care au oferit sfaturi și sprijin avertizorilor de integritate.

Domenii-țintă:

  • Directiva îi va proteja pe cei care semnalează încălcarea legislației europene pe o gamă largă de sectoare, de la servicii financiare la spălarea banilor, de la finanțarea terorismului și până la siguranța transportului ori protecția mediului.
  • Totodată, prevederile acesteia acoperă și domenii precum: securitatea nucleară și protecția împotriva radiațiilor, siguranța alimentară, sănătate publică, protecția consumatorului, protecția datelor personale, siguranța sistemelor informatice, protejarea intereselor Uniunii Europene, încălcarea regulilor pieței comune, competiție, evaziune fiscală.
  • Mai mult, statele membre sunt încurajate ca atunci când vor transpune în legislația națională prevederile Directivei să nu se limiteze la aceste domenii.

Documentul original – AICI

Sursa Foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Foarte proaste vesti pentru ai nostri puliticieni…

  2. Primul pas spre normalitate. Cu mentionarea faptului ca toate statele SUNT OBLIGATE sa adopte aceleasi standarde. Cum ar trebui sa fie cu toata legislatia europeana. Fara favoruri.

    • Si cum Romania este „campioana ” in aplicarea/respectarea standardelor/ directivelor europene … mai avem de asteptat .

  3. Eu mi-am prins patronul ca face evaziune si i-am atras atentia ca greseste si trebuie sa inceteze. Acum ma rupe prin tribunale si nimeni nu ma poate ajuta. Nu e lege care sa protejeze oamenii onesti. Ar fi trebuit sa fur cu el si acum eram fericit.

    • Cunosc si eu un caz in care un angajat care isi cere drepturile in instanta ajunge sa fie dator el firmei pentru ca firma este a unui politician PSD. La Constanta, unde dl Epure – presedintele pupincurist al Curtii de Apel – a luat pozitie impotriva magistratilor care abrogarea OUG 7.