G4Media.ro

Stelian Ion: Dacă propunerile pentru șefia Parchetului General, DNA și DIICOT vor…

sursa foto: Inquam Photos/ Sabin Cîrstoveanu

Stelian Ion: Dacă propunerile pentru șefia Parchetului General, DNA și DIICOT vor primi aviz negativ, procedura se oprește și se reia cu alte persoane/ Membrii CSM vor fi aleși și revocați de toți procurorii și judecătorii/ Șeful Inspecției Judiciare nu va mai avea putere absolută

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat luni seară, la TVR, că modificările aduse legilor Justiției își propun să reducă influența politicului în numirea procurorilor șefi ai celor mai importante parchete, să întărească tagma procurorilor și judecătorilor, iar puterea să nu mai fie concentrată în mâinile unui singur om, dând exemplul Inspecției Judiciare.

Stelian Ion a mai declarat că prin schimbările aduse cadrului legislativ se urmărește și eliminarea evaluărilor abuzive dând exemplul fostei șefe a Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, care a fost revocată de Klaus Iohannis la cererea fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, dar apoi a câștigat procesul împotriva statului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Ministrul Justiției a mai transmis că va începe procedura de numire a procurorului șef DIICOT pentru că instituția are o conducere interimară și că nu ia în calcul ”în niciun caz” schimbarea actualului șef al DNA, Crin Bologa.

Ion a mai spus că viitorii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii vor fi numiți de toți procurorii și judecătorii din țară pentru o mai bună reprezentativitate a instituției iar dacă aceștia vor intra ”pe contrasens” cu colegii lor vor fi revocați tot de corpul magistraților.

  • Sunt modificări importante a legilor Justiției. Procedura de numire a procurorilor de rang înalt a suscitat mult interes în ultima vreme. GRECO, Comisia Europeană au sesizat și ele nereguli.
  • Este vorba de scăderea rolului politic în procesul de numire. Este important ca procurorul general, șeful DNA și DIICOT să se bucure de mare credibilitate.
  • Dacă propunerea Ministrului Justiției primește aviz negativ de la secția de procurori a CSM atunci procedura se oprește și se reia cu o altă persoană.
  • Pe de altă parte, vrem să înlăturăm ”ievaluările” abuzive făcute în ultima vreme. Trei ani este puțin pentru ca un procuror să își exercite mandatul, să facă schimbări.
  • Nu, în niciun caz (dacă are în plan să schimbe șeful DNA, n.red.). La DIICOT va trebui să declanșez proceura pentru că este un interimat. Inspecția Judiciară este o instituție cheie în sistemul judiciar.
  • Inspecția Judiciară poate fi comparată cu sistemul imunitar al Justiției. O Inspecția Judiciară puternică și corectă poate curăța sistemul judiciar de elementele care nu sunt conforme cu legea.
  • În ultimii ani toată puterea din IJ a fost pusă în mâinile unui singur om iar lucrul acesta este de principiu greșit. Inspectorul șef nu trebuie să dețină puterea absolută.
  • Toate lucrurile astea vor fi corectate astfel încât puterea să fie împărțită în mod echilibrat. Rolul politicului a fost, din păcate, foarte important.
  • Membrii CSM vor fi aleși de toți procurorii și judecătorii din țară, ca să aibă o mai mare reprezentativitate. Dacă membri CSM vor fi pe contrasens și în contradicție cu procurorii și judecătorii, atunci ei vor fi revocați tot de aceștia.

sursa foto: Inquam Photos/ Sabin Cîrstoveanu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Daca se vrea se poate , respect ! La cati smecheri le tremura izmenele ? ! Ma astept sa se isterizeze latrinele :-)))

  2. Nu se vor isteriza latrinele ci tocmai rezistenții sunt cei care pierd. Justiția câștigă. Bravo băiatule, nu aveam asemenea așteptări de la tine. Le_ai tras_o securiștilor și lui Iohanis.

  3. Să vezi si sa auzi acum ce urlete la Gadea, Ciuvica, Ciutacu si la pulifriciu de la R 9, Cristache.
    Nu-i mai amintim si pe infractorii aia de la pesdeu, că aia au deja morcovu’ in c.. si unghia in gât.

  4. Bravo, Steliane! Nu te lasa intimidat de coruptii din justitie si politica!

  5. Ateptam sa vedem implementate aceste masuri, asa poate vom avea o justitie mai apropiata de standardele la care ar trebui sa se situeze in mod normal. Cu o justitie „normala si corecta” poate vom vedea si alte institutii (gen ANAF, ANABI) trezite din „letargie”, poate vom vedea niste prejudicii recuperate „pe bune” si, de ce nu, poate vom vedea si niste politicieni care sa raspunda in mod real pentru abuzurile pe care le comit (nu cum vedem acum, „imunitatea pentru declaratii politice”, cea mult discutata, „extinsa” in realitate si la alte fapte, de toti „hotomanii” isi cauta scaparea pe listele electorale).

  6. bravo stelica! poate dai si garsoniera aia inapoi celor cu adevarat amarati.

  7. Titlul sună frumos. Așteptăm implementarea.

  8. Avocatul Poporului si membrii CSM trebuie alesi direct de cetateni nu de crima organizata din Justitie.

  9. Dacă nu te asortai în violet cu mov nu erai flacăra n mm n gât de ghaozar puriu, dai bine la fel ca turcescu mm de vechil împuțit

  10. Procurorii nu sunt magistrati, sunt avocati ai acuzarii. Ei sunt cainele de paza ai dictaturii, blocheaza dosarele incomode si deschid dosare politice adversarilor puterii. Politistii fac toata munca strangere a probelor, ei doar semneaza. Daca nu erau procurorii, victimele comunismului isi castigau fara probleme drepturile in instanta, dar domnii/doamnele procuror au stat cu c… pe dosare.