Stelian Ion, despre Florin Cîțu: Nu are autonomie, așteaptă indicații prețioase de la alții și este un lider foarte slab / În momente cheie se retrage, dă telefoane și așteaptă lumină din altă parte
Fostul ministru al justiției, Stelian Ion, a lansat, luni, într-un interviu la Digi24, acuzații dure la adresa premierului Florin Cîțu, despre care a spus că ”nu are autonomie, așteaptă indicații prețioase de la alții și este un lider foarte slab” și că ”în momente cheie se retrage, dă telefoane și așteaptă lumină din altă parte”. Stelian Ion a evitat să spună clar dacă se referă la președintele Klaus Iohannis.
Cele mai relevante declarații
- Această criză este declanșată de Florin Cîțu care a luat decizii unilaterale. N-au crezut că vom depune moțiune de cenzură dar iată că s-au înșelat. Nu putem continua cu acest stil autoritar, bat cu pumnul în masă.
- Este vorba de strategie politică, nu este vorba de a se agăța cineva. Nici vorba. Veți vedea în cele ce urmează că nu este vorba de așa ceva. Este vorba de a maximiza șansele ca Florin Cîțu să plece acasă, este un pericol pentru România.
- Mă îndoiesc că va fi retrasă această moțiune, ea a îndeplinit toate condițiile. Câtă vreme toți semnatarii au reconfirmat semnăturile, sunt toate în original. Este un abuz fără precedent să oprești o moțiune fără să ai motiv. Este un atac la ordinea constitutțională, Guvernul nu poate continua fără susținerea Parlamentului.
- Dacă cineva a legitimat AUR, acela este Florin Cîțu. Prin atitudinea sa ne-a obligat să semnăm această moțiune de cenzură. Cei din PSD susțin că sunt în opoziție, dar refuză semnarea unei moțiuni. Lipsesc din ședința Biroului Permanent pentru a bloca această moțiune.
- Florin Cîțu este un pseudolider, nu este un lider. Este clar că nu-i aparțin toate deciziile și stă mai mult pe telefon și se consultă. Am observat că nu are autonomie, așteaptă indicații prețioase de la alții și este un lider foarte slab.
- Nu a încercat să țină coaliția unită. L-a interesat doar campania internă, propria imagine. Nu s-a implicat în chestiunea desființării SIIJ, secția specială.
- L-am văzut cum în momente cheie se retrage, dă telefoane și așteaptă lumină din altă parte. Un lider nevoie nu are nevoie ….În momente cheie când pe ordinea de zi sunt puse chestiuni fierbinți, cu PNDL, Anghel Saligny.
- Eu v-am spus maniera de lucru la modul general, am fost acolo 8 luni de zile. Pe parcurs am văzut că nu-și respectă angajamentele, a fost tot mai clar că nu este un partener cu care se poate continua.
- Premierul a spus clar că s-a consultat cu președintele Klaus Iohannis, a avut acordul președintelui înainte să facă remanierea. Sub olăduirea președinției a fost făcută remanierea.
- Nu s-a încercat aplanarea conflictului. Nu era un capăt de țară dacă acel proiect era discutat în coaliție.
- Niciodată nu am discutat cu colegii de la avizare să se dea un anumit aviz. E foarte greșit să pui presiune pe oamenii aceia. Fiind parte tehnică, ei răspund. Acuma, eu cred că puteau fi folosite niște mijloace care să evite acest conflict. Aveam o mulțime de amendamente care ar fi putut transforma acest proiect care să nu fie unul al hoției naționale.
- Au fost mai multe mize suprapuse. Cea la procurorii de rang înalt – azi trebuia susținut interviul la Ministerul Justiției de către candidați. Asta a fost o miză. S-a suprapus cu momentul promovării PNDL 3 în mod forțat, fără acord în coaliție. Se pare că strategia lui Florin Cîțu a fost mai degrabă de apropiere de PSD și de aruncare în decor a USR. Dacă el vede mai degrabă o coaliție cu PSD greșește foarte mult față de electorat.
- La președinte m-am referit doar când am spus că în mod repetat a criticat fie blocarea legilor din cauza ministrului, fie că procedura de numire a procurorilor nu e cea corectă – dar e cea fix în varianta solicitată de rapoartele MCV.
- Deci toate aceste lucruri m-au dus la concluzia că nu se dorește progresarea în justiție și se dorește ca acest mecanism mai vechi de numiri politice în procuratură, or cu asta nu sunt de acord. E fals ce s-a spus că noua procedură ar fi scos președintele din ecuație, el ar fi avut ultimul cuvânt. CSM era un filtru suplimentar.
- Din martie 2021 am încercat în mod repetat să discut cu dl președinte despre modul de numire a procurorilor de rang înalt pe legea actuală, dar din păcate nu s-a dorit acest lucru. Concluzia mea, fără tăgadă: este o altă viziune.
- Am vorbit și cu premierul Cîțu la un moment dat, erau critici pe chestiunea avizului Comisiei de la Veneția. Deodată a fost o mare problemă faptul că s-a sesizat Comisia de la Veneția, care a spus că varianta MJ a fost cea corectă.
- Despre Dosarul 10 august. Se pot spune mult, în câteva minute e greu să cuprinzi ce s-a întâmplat în câteva luni. Dosarul 10 august era cât pe ce să fie închis într-un moment care a urmat după numirea doamnei Hosu la șefia DIICOT. Ar trebui să dea de gândit multora.
- Ancheta 10 august continuă și sunt convins că nu va putea fi ascuns adevărul, chiar dacă unii și-ar dori. Opinia publică trebuie să știe.
- Sunt oameni în PNL care vor oprirea anchetei în dosarul 10 August? Nu pot face speculații, nu mă interesează, procurorii trebuie lăsați să-și facă treaba. Ideea că dacă avem mai puțini procurori avem mai puțină corupție nu poate fi motoul nostru. Trebuie făcută rectificarea bugetară pentru DNA, DIICOT.
- Secția specială va fi desființată de acest guvern? Nu știu, am propus mai multe soluții, nu am avut sprijin din partea premierului. Am văzut doar tergiversarea desființării. Varianta dlui Cîțu era să mai stăm, să ne mai gândim puțin. Nu e corect.
- Suntem pregătiți pentru opoziție dacă nu ni se va da de ales. Nu vorbim deocamdată despre anticipate. E foarte complicată procedura, e încă pandemie și încă nu am ajuns acolo. Mai întâi trebuie să plece Florin Cîțu. Noi vrem un guvern de coaliție, dar fără Florin Cîțu premier.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
29 comentarii