Stelian Ion, după decizia CCR privind moțiunea de cenzură: „Parlamentul a fost ținut în loc zile în șir de CCR” / „Este nevoie de o reformă reală a CCR”
Fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, a afirmat marți, în urma deciziei Curții Constituționale a României (CCR) privind moțiunea de cenzură împotriva guvernului Florin Cîțu, că „parlamentul a fost ținut în loc zile în șir” și că „este nevoie de o reformă reală a CCR”.
„Parlamentul a fost ținut în loc zile în șir de CCR, iar aranjamentul politic de la congresul PNL nu a fost stricat. Abia azi, la peste 20 de zile irosite, CCR spune că moțiunea de cenzură trebuie dezbătută, chiar dacă a constatat și un conflict juridic Parlament-Guvern privind modalitatea în care a fost comunicată. Florin Cîțu este un pericol real pentru democrație și pentru că a atras instituții ale statului în planul lui de a acapara PNL și a rămâne premier. E timpul să plece din fruntea Guvernului.
Pe de altă parte, indiferent de decizie, CCR trebuia să se pronunțe cu celeritate pentru a nu bloca o moțiune de cenzură ca demers democratic. De aceea este nevoie de o reformă reală a CCR, în care influența politică să fie minimă, iar judecătorii CCR să țină cont de spețe, nu de persoane”, a scris Stelian Ion, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Context
Curtea Constitutională a admis marţi sesizarea Executivului şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern și Parlament pe tema moţiunii de cenzură, argumentul fiind că Parlamentul nu a respectat art. 113, alin. 2 din Constituţie, respectiv obligatia de a comunica Guvernului depunerea moţiunii, au declarat pentru News.ro surse din CCR, care au precizat, însă, că moţiunea îşi va continua traseul în Parlament.
„Parlamentul urmează să dezbată moţiunea depusă şi să îşi exprime poziţia prin vot”, au afirmat judecătorii constituţionali.
Pe 8 septembrie, Florin Cîţu a depus la Curtea Constituţională o sesizare cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre Parlament şi Guvern în care se invocă o conduită „neconstituţională, deopotrivă neloială şi abuzivă, faţă de autoritatea executivă”, întrucât moţiunea de cenzură a fost iniţiată, depusă şi comunicată cu „încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale articolului 113 alineat (2) din Constituţie”.
Judecătorii constituţionali au decis însă să dezbată această sesizare după Congresul PNL, care a avut loc sâmbătă şi unde Florin Cîţu a fost ales noul preşedinte al partidului.
Sursa foto: Inquam Photos/ Sabin Cîrstoveanu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
25 comentarii