Stelian Ion, după numirea reprezentanților societății civile în CSM: „Fănel Mihalcea şi Ioan Sas reprezintă anexa politică a PSD/ Probabil că ministrul Predoiu este satisfăcut de cum se consolidează controlul politic asupra Justiţiei”
Deputatul USR Stelian Ion a afirmat, joi, că desemnarea lui Fănel Mihalcea şi a lui Ioan Sas de către Senat ca reprezentanţi ai societăţii civile în CSM reprezintă „dovada incontestabilă a proptirii în funcţii importante din Justiţie a unor personaje cu legături directe cu PSD”, transmite Agerpres.
„Avertizez public asupra politizării tot mai accentuate a Justiţiei de către PSD, cu acordul PNL. Numirea celor doi reprezentanţi ai ‘societăţii civile’ în CSM de către Senat este dovada incontestabilă a proptirii în funcţii importante din Justiţie a unor personaje cu legături directe cu PSD. Fănel Mihalcea şi Ioan Sas nu reprezintă societatea civilă, aşa cum prevede legea, ci anexa politică a PSD. Carierele celor doi membri CSM validaţi de Senat cu voturile PNL, PSD şi UDMR sunt strâns legate de PSD, dl Sas fiind, de exemplu, fost consilier judeţean PSD”, a scris fostul ministru al Justiţiei, pe Facebook.
El a susţinut că „personaje conectate politic” vor decide asupra carierei magistraţilor.
„Probabil că ministrul Predoiu este satisfăcut de cum se consolidează controlul politic asupra Justiţiei. Aceste personaje conectate politic, trimise în CSM, vor decide asupra carierei magistraţilor”, a mai transmis Stelian Ion.
Plenul Senatului i-a validat, miercuri, pe magistraţii aleşi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor, mandatul acestora fiind de şase ani şi va expira la 6 ianuarie 2029. De asemenea, au fost validaţi ca reprezentanţi ai societăţii civile în CSM, Fănel Mihalcea şi Ioan Sas. În favoarea lui Fănel Mihalcea au fost exprimate 73 de voturi „pentru” şi 17 au fost „împotrivă”, iar în favoarea lui Ioan Sas 74 de voturi au fost „pentru” şi 16 „împotrivă”.
G4Media.ro a scris despre cei 7 candidați și a explicat că, deși teoretic candidații sunt apolitici, numirea lor depinde exclusiv de înțelegerile subterane dintre partide, iar de departe cel mai apropiat de politică pare, în acest moment, Fănel Mihalcea, un fost procuror din Brăila a cărui fiică este secretar general al Camerei Deputaților, propusă de PSD pentru acest post. Tot PSD a numit-o, în 2012, pe Silvia Mihalcea la șefia Oficiului Național pentru Registrul Comerțului.
Procuror în Brăila, Fănel Mihalcea s-a pensionat în 2017. După ce a ieșit din magistratură (în prezent încasează o pensie de circa 22.000 lei lunar net), Fănel Mihalcea a fost numit, tot pe filieră PSD, în structuri de conducere din societăți deținute de stat.
G4Media.ro a scris, de asemenea, o susținere importantă – cea a Uniunii Naționale a Barourilor din România – are avocatul Ioan Sas din Maramureș. În 2020, pe contul de Facebook, și-a exprimat susținerea publică pentru alegerea ca președinte al Consiliului Județean Maramureș al lui Gabriel Zetea, vicepreședinte PSD la nivel național. Sas a fost membru PSD și consilier județean din partea acestui partid până în octombrie 2020, când a demisionat din ambele poziții. Este un obișnuit al emisiunilor de muzică populară, având postate mai multe melodii și pe youtube. Cântă atât vocal, cât și la taragot.
Potrivit legii, pot fi membri din partea societăţii civile în CSM specialişti în drept, cu o vechime de cel puţin 7 ani în activitatea juridică, care se bucură de înaltă reputaţie profesională şi morală şi nu sunt membri ai vreunui partid politic.
CSM are 19 membri – 14 magistraţi, doi reprezentanţi ai societăţii civile şi trei membri de drept – ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii