Stelian Ion: Proiectului de desființare a Secției Speciale îi lipsește voința politică reală/ Noua variantă PNL complică discuția, amână decizia, nu garantează că UDMR va renunța la amendamentul său
Ministrul Justiției, Stelian Ion, a transmis, printr-un mesaj publicat marți seară, pe Facebook, că proiectului de desființare a Secției Speciale îi lipsește ”voința politică reală, nu alte amendamente”. Reacția sa vine ca urmare a blocajului desființării acestei instituții, una dintre cele mai importante promisiuni ale alianței USRPLUS pentru electoratul său.
Stelian Ion a transmis comentariul și ca urmare a anunțului făcut marți de senatorul PNL Iulia Scântei, președinta Comisiei Juridice a Senatului, care a spus că proiectul mai are nevoie de niște actualizări:
- ”Cred că ieri am intrat pe drumul spre consens, pentru că PNL prin cei doi lideri, premierul Florin Cîțu și președintele partidului, împreună cu mine, în calitate de președintă a Comisiei Juridice, am mers tocmai pentru a încerca să ajungem la un consens și să mediem”, a transmis Iulia Scântei, citată de RFI.
Ministrul Stelian Ion notează că liberalii condiționează desființarea SIIJ de o problemă mai veche a numărului mare de plângeri ale justițiabililor împotriva magistraților, fapt care este amintit în avizul dat de Comisia de la Veneția, dar care condiționează desființarea SIIJ, susține ministrul.
Stelian Ion spune că noua condiționare a liberalilor complică discuția, amână decizia și nu garantează că UDMR va renunța la amendamentul său, dimpotrivă, ”mai adaugă o condiționare care nu este impusă de nimeni în această etapă. În niciun caz de Comisia de la Veneția”, se arată în comunicatul ministrului publicat marți.
Ministrul Justiției le cere colegilor săi din PNL să desființeze de urgență SIIJ:
- ”Răspunsul meu este simplu, în ciuda declarațiilor agresive și necolegiale ale unor colegi din PNL: dacă vreți într-adevăr să desființăm de urgență SIIJ, haideți să o facem pur și simplu, fără alte amendamente și condiționări! Avizul Comisiei de la Veneția nu doar că susține demersul, dar acest prim pas este chiar salutat de către Comisie”, a transmis Stelian Ion, marți, pe Facebook.
Mesajul integral publicat de ministrul Justiției
”După discuția de ieri din coaliție, legată de eternul subiect al desființării SIIJ, una dintre concluziile pe care le putem trage este că, într-adevăr, proiectului guvernului de desființare a SIIJ îi lipsește ceva: nu atât alte amendamente, cât mai degrabă voința politică reală de a desființa rapid SIIJ.
Am luat cunoștință ieri, în ședința de coaliție, de noua opinie a colegilor din PNL pe tema desființării SIIJ. Această opinie diferă de cele precedente. Dacă până acum această opinie era în sensul în care PNL era de acord cu desființarea SIIJ oricum ar fi fost ea, în forma guvernului sau cu amendamentul UDMR, acum colegii de coaliție ne spun că sunt de acord cu desființarea SIIJ cu respectarea avizului Comisiei de la Veneția. Vestea pare una bună. Asta am susținut și noi până acum: trebuie să desființăm SIIJ, cu refacerea competențelor DNA și DIICOT, așa cum ne-am asumat în programul de guvernare. Dar ceea ce adaugă acum discuției colegii din PNL este că se condiționează desființarea SIIJ de rezolvarea concomitentă a problemei mai vechi a numărului mare de plângeri penale pe care justițiabilii nemulțumiți le fac împotriva magistraților. O chestiune amintită în avizul său de către Comisia de la Veneția, fără a fi impusă ca o condiționare pentru desființarea SIIJ. În opinia mea, această problemă poate fi discutată în cadrul mai larg al reformei justiției și al adoptării noilor legi ale justiției.
Sigur, putem discuta orice nouă propunere. O vom discuta și pe aceasta. Dar de ce această nouă temă a discuției va putea mai degrabă să temporizeze procesul de desființare a SIIJ? Pentru simplul fapt că această problemă ar fi putut fi discutată pe perioada verii, dacă cei care o invocă acum ar fi acceptat invitațiile repetate pe care le-am făcut de a ne întâlni și a mai tranșa din problemele legate de legile justiției. Avizul a fost emis în data de 5 iulie. A trebuit să treacă aproape două luni pentru a avea această interpretare a avizului Comisiei de la Veneția?
În ciuda bunelor intenții declarate odată cu lansarea acestei noi variante, efectul poate fi contrar: complică discuția, amână decizia, nu garantează că UDMR va renunța la amendamentul său, dimpotrivă, mai adaugă o condiționare care nu este impusă de nimeni în această etapă. În niciun caz de Comisia de la Veneția.
Răspunsul meu este simplu, în ciuda declarațiilor agresive și necolegiale ale unor colegi din PNL: dacă vreți într-adevăr să desființăm de urgență SIIJ, haideți să o facem pur și simplu, fără alte amendamente și condiționări! Avizul Comisiei de la Veneția nu doar că susține demersul, dar acest prim pas este chiar salutat de către Comisie.
Așa cum se susține și în avizul Comisiei de la Veneția, „desființarea SIIJ este doar primul pas în această reformă”. Ceilalți pași, celelalte discuții, propuneri de reformă, le putem face în contextul legilor justiției.
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
32 comentarii