G4Media.ro

Stelian Ion (USR): Comisia de la Veneția ne spune suficient de clar…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Stelian Ion (USR): Comisia de la Veneția ne spune suficient de clar că modul în care CCR a anulat alegerile prezidențiale a fost unul abuziv

Stelian Ion, fost ministru USR al Justiției, a spus luni ca raportul oficial al Comisiei de la Veneția ”ne spune suficient de clar, pentru cine vrea să înțeleagă, că modul în care CCR a anulat la noi alegerile prezidențiale a fost unul abuziv. Nu o spune direct, dar din analiza acestei decizii raportată la modul concret în care a procedat CCR nu reiese altă concluzie”.

El s-a referit la raportul în care Comisia de la Veneția a arătat că ”anularea alegerilor prezidențiale nu trebuie să se bazeze exclusiv pe informații clasificate” și că ”poate fi permisă numai în circumstanțe foarte excepționale”. Vezi aici documentul integral al Comisiei de la Veneția

”Trebuie să ne uităm cu mare atenție la concluziile Comisiei de la Veneția pentru că explicațiile date, procedurile care trebuie urmate în astfel de situații excepționale, reprezintă temelia pentru apărarea democrației și eliminarea oricăror abuzuri”, a mai spus Stelian Ion, care a dat câteva exemple din raport:

”* CCR ar putea anula alegeri naționale numai în situații excepționale, iar această atribuție trebuie prevăzută explicit în lege. Este o primă concluzie a Comisiei de la Veneția. Ce s-a întâmplat la noi? CCR a luat decizia anulării alegerilor prezidențiale peste lege, circumstanțele excepționale nu au fost deloc clarificate, nu a existat nicio procedură transparentă. De fapt, nimeni nu știe de ce și pe baza a ce dovezi a decis CCR ca în România să nu mai fie al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Sau poate știe președintele Iohannis, care a mai căpătat câteva luni de stat la Cotroceni prin aceeași decizie a CCR.
* Sesizarea din oficiu a CCR nu a fost una corectă pentru ca nu era prevăzută expres de lege. CCR și-a arogat puteri exorbitante și prin asta a încălcat regulile de bune practici în materie electorală și a afectat democrația.
* Perioada interimatului trebuia să fie una foarte scurtă. Ea trebuie să rezulte clar din lege. În cazul lui Iohannis, prelungirea acestui mandat pentru o perioadă atât de lungă, printr-o interpretare forțată a legii, poate fi și ea considerată o formă de abuz.”

Fostul ministru USR a mai spus că ”CCR a forțat nota cu decizia anulării alegerilor și suntem și acum, la aproape două luni distanță, în aceeași mare necunoscută, fără a avea nicio dovadă privind nereguli și interferențe în procesul electoral care ar fi putut afecta rezultatul votului. Dacă vrem să rămânem în democrație, opiniile Comisiei de la Veneția trebuie respectate și transpuse în lege. Opinia de astăzi privind condițiile în care o curte constituțională poate să invalideze alegerile ne arată că în România suntem încă în situația în care deciziile de iau arbitrar, dincolo de lege, și într-o lipsă de transparență și de dovezi totală”.

Context

Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a sesizat Comisia de la Veneția cu privire la standardele în interiorul cărora o curte constituţională poate invalida alegerile, plecând de la hotărârea Curții Constituționale din 6 decembrie 2024 prin care a invalidat alegerile prezidențiale.

”Opinie urgentă – în ce condiții și în baza căror norme juridice poate o curte constituțională să invalideze alegerile, pornind de la cazul recent din România?”, este solicitarea făcută de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei.

Acesta este unul dintre cele două organe statutare ale Consiliului Europei (organizație internațională dedicată apărării drepturilor omului, a democrației și a statului de drept). Adunarea Parlamentară alege judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului.

Comisia de la Veneția este un organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experți independenți în domeniul dreptului constituțional.

Curtea Constituțională a decis vineri 6 decembrie, în unanimitate, anularea alegerilor prezidențiale, urmând ca procesul electoral să se reia în integralitate, potrivit unui comunicat al CCR.

Decizia CCR a fost luată în timp ce votul pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în care se confruntau candidatul independent Călin Georgescu și candidata USR Elena Lasconi, era în desfășurare în diaspora.

Anunțul, fără precedent, a venit la două zile după desecretizarea documentelor secrete prezentate în CSAT de către SRI, SIE, STS și Ministerul Afacerilor Interne.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. USR = partid extremist. Se alătură lui Georgescu / La Bacău au inceput deja o alianta cu AUR.

  2. CCR a anulat alegerile, a explicat, a spus de Iohannis, dar
    nu a reusit sa explice de ce e nevoie de candidati noi…. era suficient sa-i revalideze pe cei care depusesera deja semnaturile – dupa reverificarea lor cu un nou sef in locul lui Grebla

    • Adică să candideze toți, în afară de Georgescu, doar-doar o ieși Lenuța președinte :))))
      Singură dacă ar candida și tot ar ieși pe locul 2.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.