G4Media.ro

Stenograma discuției în care Patriarhul Constantinopolului l-a contrat pe Patriarhul Rusiei pe…

Sursa: eleftherostypos.gr

Stenograma discuției în care Patriarhul Constantinopolului l-a contrat pe Patriarhul Rusiei pe tema Bisericii din Ucraina

Publicația religioasă greacă Orthodoxia.info a publicat fragmente din procesul-verbal al unei întâlniri care a avut loc, pe 31 august, la Istanbul, între Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, şi Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, iar din stenograma respectivă reiese că patriarhul rus a încercat să-l convingă pe Bartolomeu că, prin intenţia de a obţine independenţă faţă de Moscova pentru biserica ortodoxă ucraineană, conducerea de la Kiev nu vrea altceva decât să rămână la putere.

„Ucrainenii nu se simt confortabil sub conducerea Rusiei și doresc să fie complet liberi în sens religios și politic și, prin urmare, au cerut bisericii mamei să-i ajute” – a afirmat Bartolomeu, potrivit stenogramei publicate de UKRAINSKA PRAVDA și citate de Rador.

Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului a adăugat că, în afară de fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici, cu care s-a întâlnit în urmă cu zece ani, „toți ceilalți lideri ucraineni au fost să ceară Patriarhiei Ecumenice autocefalie pentru biserica ortodoxă din Ucraina”. Bartolomeu a amintit că actualul președinte ucrainean, Petro Poroșenko, și Parlamentul de la Kiev au adoptat inclusiv un apel în acest sens.

Potrivit stenogramei, replica patriarhului Kirill către Bartolomeu a fost următoarea: „Sfinţia voastră, toți cei pe care i-ați menționat reprezintă aceeași forță politică”. „Dar ei sunt reprezentanți ai poporului ucrainean” – a reacţionat Bartolomeu. „Ei nu sunt reprezentanți ai poporului și au obţinut puterea printr-o lovitură de stat, în timpul Maidanului. Aceştia vor autocefalie pentru a-şi consolida puterea, pe care au pus mâna ilegal. Poporul îi va înlătura și îi va da jos de la conducerea ţării, așa că ei nu vor altceva decât să obţină autocefalia pentru a rămâne la putere, cu sprijinul autorității Patriarhiei Ecumenice” – a mai declarat Kirill al Rusiei.

Patriarhul Ecumenic i-a reamintit Patriarhului Moscovei că atât el, cât și Mitropolitul Ilarion (Ilarion Alfeev de Volokolamsk, membru al Sfȃntului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse şi şef al Departamentului de relații externe al Patriarhiei Ruse, n.red), prezent şi el la întâlnire, nu pot vizita Ucraina și că preoţii ucraineni nu se roagă pentru el în timpul slujbelor. „Credeți că aceasta nu este o problemă? Nu este aceasta o dovadă convingătoare că nu sunteți întâmpinaţi cu bunăvoință?” – l-a întrebat Bartolomeu pe Kirill.

„Sfinţia Voastră, asociați aceste chestiuni cu atitudinea poporului ucrainean față de mine sau cu atitudinea puterii politice actuale? Cred că acestea sunt două lucruri diferite. Astăzi, această forță politică, reprezentantă a doar 8% din populație, este împotriva mea, dar poporul Ucrainei mă susține în rugăciuni” – a răspuns patriarhul Rusiei.

Publicația religioasă greacă Orthodoxia.info mai menționează că Bartolomeu I al Constantinopolului a recurs la un ton deosebit de dur când i s-a adresat mitropolitului rus Ilarion, pe care l-a acuzat de minciună, după ce acesta a sugerat într-un interviu că „guvernul ucrainean ar putea mitui Patriarhia Ecumenică”. „Aţi afirmat că președintele Poroșenko a mituit Patriarhia Ecumenică. Vă întreb direct dacă puteţi dovedi acest lucru. Dacă nu poți, înseamnă că defăimaţi Biserica Mamă și veţi fi blestemat” – a declarat Bartolomeu, adresându-i-se mitropolitului rus Illarion, adăugând: „Este de neiertat când minţiţi în mod intenţionat”.

În replică, mitropolitul rus Ilarion a afirmat că, în interviul respectiv, nu a menționat numele lui Petro Poroşenko. „Am spus că schismaticii care vin la Patriarhia Ecumenică ne sunt cunoscuți și că aceştia nu vin cu mâna goală” – a declarat mitropolitul rus. Replica Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului a fost următoarea: „Totul îmi este clar”.

Foto: Patriarhul Bartolomeu (Dr.) l-a înfruntat pe Patriarhul Kirill (st.)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Auzi la kiril, mare problema ca ucrainienii nu se roaga pentru el. Tupeu mujic la cati ucrainieni au omorat.
    Oricum rusii au reputat o victorie importanta, au pierdut vreo 40 de milioane de supusi. Felicitari vova esti genialissim

  2. Cica-s reprezentantii lui Dumnezeu pe pamant. Ce gluma sinistra. Religia e pe ultimul loc pentru ei. Doar puterea si averile ii intereseaza. Cred ca nici de slujbe nu mai au chef.

  3. Eu am senzația că trăim o nouă epocă a schismelor dezordinii planetare. Dacă la începutul anilor 60 începuse o perioadă de coagulare a forțelor democratice si liberale din afara sferei bolșevice dominată de komintern care călărea cu un evident succes decolonizarea Africii, Americii de sud si Asiei. Europa de vest a găsit prilejul de lansa o comunitate economică a otelului si cărbunelui, care urma să devina actuala comunitate europeană. In anii 60 s-a produs si o mișcare ecumenică care a dus la vizite reciproce intre patriarhul ortodox al Constantinopolului şi papa de la Roma ceea ce a dus la denunțarea schismei dintre cele doua biserici în 1054, declanșând o mișcare ecumenică cu reuniuni periodice, care s-a concretizat cu istorica vizită a Papei Ioan al II-le in România prilej cu care a denumit-o Grădină a Maicii Domnului. Astăzi trăim nu lipsiți de îngrijorare o noua schimă în biserica ortodoxă provocată de curând de biserica rusă, care știm că a fost revigorată puternic de Putin, fiind împănată viguros cu noi cadre de nădejde ale structurilor putiniste. înarmate cu naționalismul imperial țarist, pentru ducerea la îndeplinire a celebrului testament al țarului Petru cel Mare care reușise să mărească Mama Rusie de la marea de la Nord până la marea de la Sud si lăsa cu limbă de moarte urmașilor extinderea de la marea cea mare de la Răsărit până la cea de la Apus, bază ideii gorbacioviste de a se realiza Casa Noastră Europeana, care să pună în conexiune tehnologia vest europeană cu enormele resurse ale Siberiei, având ca argument propulsarea economică, după al doilea război mondial, a URSS, prin spolierea barbară a rămășițelor industriei estului Germaniei prin mutarea cu garduri cu tot, precum si cu mâna de lucru afrerentă, a tuturor fabricilor rămase in picioare pe teritoriul URSS şi in special in Siberia. După înscăunarea lui Putin s-au reluat țintele celebrului testament, mai subtil şi sofisticat, pornindu-se de la refacerea URSS, şi vizându-se în doua etapă recuperarea influenței în fostele tari socialiste, asortat cu destabilizarea Uniunii Europene, înspecial începând cu intensificarea războiului sirian pentru accelerarea fără precedent a migrației refugiaților către tarile UE, după primele valuri create de primăvara arabă, combinat cu acțiuni deosebit de subtile de finanțare a alegerilor americane, a separatismului spaniol şi a BREXIT-ului şi concomitent cu intensificarea războiului hibrid informațional inclusiv prin acordarea azilului la Moscova lui Snowdon şi destabilizarea deosebit de agresivă a Ucrainei, ca urmare formulării intenției de aderare la NATO şi UE.