STENOGRAME Butaforie totală la ”dezbaterile” din Comisia de muncă a Senatului: Mai multe proiecte de lege au fost aprobate fără nicio dezbatere, printr-un simplu vot pe Whatsapp, cu încălcarea regulamentului / Membrii comisiei nu își cunoșteau numerele de telefon, nu știau cine vorbește și cine votează
Comisia de muncă a Senatului a avut marți o ședință care s-a ținut pe Whatsapp, cu 21 de proiecte legislative pe ordinea de zi, care au fost supuse votului fără a avea loc nicio dezbatere.
Senatorii USR și PNL au protestat față de această formă de organizare a ședinței și au acuzat încălcarea regulamentului modificat nu mai departe de săptămâna trecută tocmai pentru a permite dezbaterile online, dar social-democrații nu au ținut cont de avertismentele acestora.
Ședința a fost îngreunată mai ales de faptul că senatorii nu aveau memorate numerele de telefon ale tuturor celorlalți colegi, astfel că de multe ori au existat confuzii cu privire la cine vorbește.
Printre proiectele aprobate de Comisia de muncă în absența dezbaterilor s-a numărat și ordonanțe de urgență 30, care reglementează șomajul tehnic.
În debutul ședinței, președintele Comisiei, senatorul PSD Ion Rotaru, le-a transmis colegilor cum se va desfășura procedura de vot:
- Buna ziua tuturor! Stimate colege și colegi. Având in vedere condițiile deosebite in care desfășuram ședința va propun următoarele: Vom vota ordinea de zi și apoi vot pe fiecare proiect. Unde sunt amendamente le votam in ordine și la final vot pe proiect. Va propun sa votam astfel: P – cu majuscule- vot pentru, C-cu majuscule- vot contra, A- cu majuscule- abținere. Votul va începe când voi scrie cuvântul -vot- și va dura 10 secunde. Dupa vot voi scrie A -admis sau R- respins. Mesajele privind proiectul și ordinea votului vor fi date de staf care va contabiliza votul.
”Regret ca nu putem avea dezbateri. Va mulțumesc și va doresc multă sănătate!”, le-a mai spus Rotaru senatorilor.
”Eu nu sunt de acord cu aceasta procedura. Celelalte Comisii au avut sedinte pe Zoom, cu audio video. Eu nu pot vota pe whatsapp niste proiecte fara dezbateri. Nu va bateti joc de Parlament, va rog! E o situatie exceptionala, dar asta nu inseamna ca putem face orice”, a intervenit senatoarea USR Florina Presadă.
”Putem să desfășurăm astăzi ședința asa iar de la următoarea vom instala o aplicatie și facem si audio-video”, i-a replicat senatoarea PSD Lavinia Craioveanu.
”Nu, stiati ca va fi sedinta. Eu nu particip la aceasta mascarada”, a continuat Presadă.
”Nu isi bate nimeni joc”, a intervenit și fostul ministru PSD al Sănătății, Florian Bodog.
”Cine sunteti? Cu cine vorbesc? Nu va dati seama de ridicolul situatiei? Aveti un F in dreptul unui numar de telefon”, a intervenit, din nou, Florina Presadă.
”Ridicole sunt certurile. Important este sa muncim. Sa nu găsim scuze. Cine vrea sa fie auzit, sa postezi aici mesaj audio, cu întrebări și opiniile proprii”, a intervenit, din nou, senatoarea Craioveanu.
”De acord”, a venit la susținere Liviu Pop, fost ministru PSD al Educației.
”Dar nu se cearta nimeni. Doar ca am sa ies public sa povestesc despre ce se intampla aici. Am votat schimbarea de regulament, dar nu am votat ca sedinta Comisiei de Munca sa fie un chat pe whatsapp, unde in spatele unui numar de telefon poate fi oricine. Fiti seriosi. Asta nu e sedinta, asta e grup de whatsapp”, a continuat Florina Presadă.
”Nimic nou USR=scandal. Va avertizez ca nu sunt de acord sa se publice discutiile noastre de aici”, a scris Bodog.
”Domnule F, ca nu stiu cine sunteti, incercati sa fiti relevant in discutiile de aici. Ce daca nu sunteti de acord? Unde scrie?”, i-a dat replica Presadă.
”Poate doriti sa va scriu in privat….”, a avertiza-o Bodog.
”Scrieti-mi, ce va opreste?”, i-a răspuns Florina Presadă.
Discuțiile au mai continuat în această notă, dar social-democrații, care sunt majoritari, și-au impus punctul de vedere și au dus mai departe ședința comisiei pe chatul de pe whatsapp. Senatorii PNL și USR au refuzat să voteze în cadrul procedurii.
”Va rog sa acordați cateva secunde in plus la amendamente ,pana sa cereți votul. Chiar vreau să le citesc”, l-a rugat senatorul PNL, Eugen Pîrvulescu pe președintele comisiei.
”Păi de ce, daca nu votați?!”, l-a certat senatoarea Craioveanu.
”Sa ma conving ca sunt aceleasi”, i-a replicat Pîrvulescu.
”Există și opțiunea: Absent nu votez?”, a intervenit Liviu Pop în discuție.
”Pentru ca sunt prezent, de aceea !!!!”, a spus Pîrvulescu.
La finalul ședinței, toți membrii comisiei au fost rugați să transmită un mesaj audio ”pentru identificare”.
”Am fost aici tot timpul, dar nu iau parte la sedinte care nu sunt conforme cu Regulamentul”, le-a transmis senatoarea USR Florina Presadă.
”Pana dată viitoare poate sunteți in stare ,cei de la PSD ,conducerea Senatului, sa găsiți forma de lucru ,on – line. Nu bătaia asta de joc”, a scris și Eurgen Pîrvulescu.
Presadă a acuzat și într-o postare pe Facebook desfășurarea neregulamentară a ședinței Comisiei de muncă.
”Ridicolul nu are limite la PSD! Dl Rotaru, Preşedintele Comisiei de Muncă a Senatului, PSD, ne propune ca şedinţa de azi să fie direct un vot pe whatsapp. Nici vorbă de dezbatere sau de verificat cine e în spatele unui număr de telefon. Am cerut digitalizare, nu chat de whatsapp unde nu ştii cu cine vorbeşti şi nu poţi avea o dezbatere. Alte Comisii ale Senatului au avut şedinţe zoom. Deci se poate. Pe de altă parte, conform schimbării de Regulament votate săptămâna trecută, Biroul Permanent trebuia să aprobe o procedură care să fie utilizată în cadrul comisiilor, lucru care nu s-a întâmplat”, a scris senatoarea USR.
Regulamentul Senatului a fost modificat săptămâna trecută tocmai pentru ca, în cazuri excepționale, să se poată țșine ședințele plenului și comisiilor online, fără a fi necesară prezența la Parlament. Potrivit modificărilor aduse:
- Art.1101 În situații excepționale prevăzute la art.1331, procedura legislativă aplicabilă proiectelor de legi sau propunerilor legislative înscrise pe ordinea de zi este următoarea:
- a)președintele de ședință anunță titlul inițiativei legislative supusă dezbaterii;
- b)în cadrul dezbaterilor generale poate lua cuvântul câte un singur reprezentant al fiecarui grup parlamentar pentru maximum două minute; reprezentatul senatorilor neafiliați poate interveni pentru maximum un minut;
- c)după încheierea dezbaterilor generale asupra fiecărei inițiative legislative înscrisă pe ordinea de zi urmează votul final. Se va supune unui singur vot raportul, în întregime, și inițiativa legislativă. Această procedură de desfășurare a votului final poate fi modificată de Comitetul liderilor grupurilor parlamentare.
*Notă: Replicile senatorilor din Comisia de muncă au fost redate exact cum au fost scrise de autori, cu păstrarea ortografiei și punctuației aferente
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
31 comentarii