STENOGRAME din dosarul Crevedia: ”Ei a neglijat, învățați de atâta timp, i-a durut în … Și-a dat cu te miri ce, a dat cu ceva în vană s-o închidă, s-a făcut scânteie și… / RECHIZITORIU: Cauza exploziei ar fi fost o scânteie produsă cu ranga
Cauza exploziei de la stația GPL de la Crevedia din august anul trecut, care a dus la moartea a 5 oameni și rănirea altor 54, ar fi fost o scânteie produsă cu ranga după ce se blocase o vană, totul pe fondul scurgerii de gaze din cisternă, a căldurii excesive și a stabilității atmosferice (lipsa vântului), în timp ce angajații stației transvazau (mutau) gazul dintr-o cisternă mare într-una mai mică – se arată în raportul experților citat în rechizitoriul procurorilor din dosarul Crevedia, document consultat de G4media.ro.
Practica transvazării gazului din cisterne în condiții neautorizate era uzuală, se arată în documentul citat. Expertiza a răspuns la câteva întrebări esenţiale:
”a. locul focarului (inițial) – autocisterna cu numărul de înmatriculare OT-51-DOL și semiremorca OT-39-DOL, mai exact, scurgerea de gaze de sub cisternă;
b. sursa de aprindere – scântei mecanice rezultate la folosirea de către șoferul Pășcociu Luigi Valentin a unui dizanov metalic pentru deblocarea/închiderea robinetului de gaz. O scânteie mecanică produsă chiar la scăparea/aruncarea levierului pe platoul de beton ar fi avut energia termică suficientă aprinderii vaporilor de GPL de sub cisternă;
c. mijlocul care putea produce aprinderea – folosirea de scule, dispozitive, utilaje și echipamente de lucru neadecvate, precum și executarea de operațiuni mecanice în medii periculoase;
d. primul material care s-a aprins – GPL, butan – propan;
e. împrejurarea determinantă – apariția unei neetanșeități la sistemul de racordare sau la furtunul de transvazare și scurgerea GPL-ului;
f. condiții care au favorizat dezvoltarea și propagarea evenimentului (incendiului): efectuarea operațiunilor de transvazare a GPL-ului de către șoferii Pășcociu Luigi Valentin și Cărăbuș Constantin, fără respectarea normelor de securitate la incendiu; existența unor cantități mari de materiale combustibile – GPL, materiale combustibile lichide – motorină, materiale combustibile solide atât în incinta punctului de lucru, cât și la imobilele învecinate, respectiv lemn, cauciuc, mase plastice, textile etc.; temperatura foarte ridicată a mediului ambiant – 34 0C, la ora 18,00; concepția de intervenție /stingere deficitară, neadaptată la condițiile concrete de manifestare a incendiului și riscului de explozie prezentat de rezervorul incendiat și de rezervoarele expuse direct radiației termice.
Conform celor prezentate anterior, sursa de aprindere – scântei mecanice, ulterior au avut loc fenomene de ardere atât sub forma incendiului, cât și a unor explozii succesive, a căror sursă de inițiere este complexă, constând în convecție și radiație termică”, se arată în rechizitoriu.
Procurorii au obținut și mai multe interceptări telefonice ale unor discuții dintre angajații stației GPL. Spre exemplu, după explozia din 26 august, Mihai Dizanov, un șofer de la stația GPL Flagas din Crevedia, discuta la telefon.
”Domn: Da’ pân’ la urmă ai aflat ce dracu a fost, pân’ la urmă de ce-a sărit?
Dizanov Mihai: Ee, cum să nu mă, făcea transfer dintr-una într-alta. Înțelegi? Ei a neglijat, învățați de atâta timp, i-a durut în p**ă, aa, o pierdere, o garnitură, o aia. Eee, oprește-o, bă, dă-i drumu’, aa, da, gata, bă, hai schimbă-i aia, fă-i aia…Și-a plesnit, frate, furtunu’ ăla și…Ei cu treabă, Costică și cu ălalaltu’, soferu’ ălălaltu’, i-a durut în pulă, pă lângă mașini p-acolo cu treabă, cu p**a în p***ă. Până a adus pătură, d-a pus pă el, până a luat geacă, până a luat aia, s-a agravat situația, mânca, s-a plesnit furtunu’ ăla, mai mare. Gaura mai mare, n-a putut să intre, gazu’ rece, presiune mare, 7 bari…
Domn: Oho!
Dizanov Mihai: Și-a dat cu ce mi, cu te miri ce, a dat în aia, mânca, pă lângă, ăla pă lângă cisternă, ușor așa, și-a atins vana aia, a dat cu ceva în vană s-o închidă.
Domn: Și-a făcut flamă?
Dizanov Mihai: Și acolo s-a făcut, acolo s-a făcut scânteie și... Spune lumea că tigară, ce p**a mea, mă, că gazele alea așa puternice, așa, alea, zbura tigarea din, din c**, nu numai din gură!
Domn: Ee, tigare o p**ă, nu e vorba de tigare, mă, aicea fost o scânteie de undeva venită!
Dizanov Mihai: O scânteie, a dat cu ceva, țac, când a dat să închidă vana aia, că n-a mai putut să ajungă cu mâna, s-o închidă.
Domn: Ahî…
Dizanov Mihai: Presiune mare! Și-a luat ăla, soferu’ ăla, ăla cu lanțu’ ăla la gât, dacă l-ai văzut. Ăla, mînca-ți-aș gura, c-a intrat el cu pătură, cu geacă pă el, pă alea, alea, și n-a mai apucat să ajungă! Și-a avut, ce repara pă la mașină p-acolo, ce făcea el pă la mașină, cu o rangă, cu un levier, cu ce-o fi avut și când a dat în vaneta aia, a făcut scânteie…
Domn: Dacă dădea cu un lemn, nu se întâmpla, dracu!
Dizanov Mihai: Nu se întâmpla nimic! Ua un cosac d-ăla, lua un țăruș, lua un ceva, lua…
Domn: Atuncea a făcut scânteia și-a sărit!
Dizanov Mihai: Și atuncea a făcut scânteia și-a sărit!
Domn: I-a aruncat și pă ei, ăă?
Dizanov Mihai: Da! N-ai văzut, lu’ Costică i-a ars păru’ din cap?
Domn: Așa în suflu ăla, mă?
Dizanov Mihai: Da, mă, nu, nu! Își arăt, nepalezii știi cum, îți trimet o filmare, mă, a făcut ăia filmare, îți trimet o filmare, dacă vrei să vezi! Cu ăia patru, ăia patru era de la noi, nepalezii ăia doi și soferii ăia doi, Costică și cu ălalaltu’! Înțelegi? Aia lu’ Costică, una mica, o d-aia fixă, a sărit peste gard. Alealalte, alelalte două, când a făcut expozia aia, a sărit dă s-a dus la doi kilometri și ceva, una la doi kilometri și ceva, una la un kilometru și ceva!
Domn: Păi, da’ am văzut-o io d-acasă, mă!
Dizanov Mihai: Băi, mânca-ți-aș p**a ta, deci tu ești nebun!? Dacă tu vezi unde e cisterna aia, una dintre ele, trei sferturi din aia mare și trei sferturi din aialaltă, una la un kilometru jumate și una la doi kilometri”, este o stenogramă a unei discuții din 30 august.
Într-o altă interceptare din aceeaşi zi, Mihai Dizanov îi explică unui interlocutor cum crede că s-a produs incendiul.
“Dizanov Mihai: A murit, a murit, sunt doi foarte gra, ăia doi șoferi, Costică ăla și cu…, ăialaltu’ care a făcut manevra, ăia doi…
Domn: Da? Da’ sursa de foc?
Dizanov Mihai: …[neinteligibil]….
Domn: Da’ sursa de foc de… de unde-o fi?
Dizanov Mihai: Sursa de foc, eu am impresia că e….
Domn: Au fumat?
Dizanov Mihai: Nu, nu, nu! N-avea cum să fumeze, n-avea cum să fumeze, probabil c-a dat cu vreo rangă, o fi avut ceva în mână, și-a atins robinetu’ ăla, când a început să, s-a spart furtunu’, când s-a spart furtunu’ ăla și-a început să bage, să iasă gaze, puternic rău de tot, până s-a dus băiatu’ ăla și-a adus pătura, până a adus geaca, până a adus alea…
Domn: A luat foc pe undeva.
Dizanov Mihai: A format gazu’ puternic și dup-aia io cre’ că el, după ce i-a adus băiatu’ ăsta pătura, Adi ăsta de era acolo, …[neinteligibil]…. p-acolo prin zonă, după ce i-a adus alea, el s-a dus și-a dat cu țeavă, cu un fier, cu ceva să-nchidă robinetu’, și-atunci a făcut scânteia.
Domn: Aha!
Dizanov Mihai: S-a câcâit mult, s-a bâjbâit mult, nea’ Marine, s-a ….
Domn: Intri în panică, Mihai, Doamne Ferește!
Dizanov Mihai: Păi, tocmai, intri în panică, când ai văzut că s-a spart furtunu’ și alea, normal că-n secunda doi, trebe’ să sări acolo, deci în secunda doi trebe’ să sări, să oprești, să-nchizi!
Domn: Da, Doamne Ferește!
Dizanov Mihai: Da, da, acolo s-a …[neinteligibil]….
Domn: Doamne Ferește!
Dizanov Mihai: A început să fugă, unu’ ‘colo, unu’ stânga, unu’ dreapta.
Domn: Îți dai seama!
Dizanov Mihai: Da, ăla …[neinteligibil]….
Domn: Gazele, gaze…
Dizanov Mihai: Pruu, gazele reci, toate.
Domn: Auzi, dar, dar, n-a avut cine să ia mașinile sau nu a mai fost timp să le pornească?
Dizanov Mihai: Io am ajuns, nu foarte târziu, da’ nici devreme, nu am ajuns în zonă, acolo, dar, deja nu mai aveam cum să le luăm fiindcă ardea înăuntru, luase sediu’ foc, și era cheile și toate cheile înăuntru’.
Domn: Aa, deci, n-aveați timp, Doamne…
Dizanov Mihai: Eu dacă apucam să salvez, să salvez p-aia care a bubuit, nu se-……………………………………………………..
Dizanov Mihai: Într-adevăr, aia mică de 20 și ceva de mii, care-a bubuit când era în curtea aia plină, de-a sărit peste autostradă, peste DN, în partea aia, la ăia în curte, de la noi din curte, a sărit peste gard, peste drum, în partea ….
Domn: Da, de i-a luat foc casă lu’ ăla, nu?
Dizanov Mihai: Pe părțile alea, și d-acolo a luat lanțu’ ăla foc, de case.
Domn: Da!
Dizanov Mihai: De la aia! Deci, …”
Într-o altă convorbire interceptată, Adi Aposu, un alt angajat al staţiei GPL din Crevedia, îi spune unei persoane că îşi ţine gura, nu îşi toarnă patronii dacă îl despăgubesc şi dă vina pe angajaţii decedaţi.
„Postu Adi- Gheorghe: Tot. A ars tot, tot, tot. Tot. O grămadă am avut și pe acolo chestii de…Dar nu mai contează alea. Contează să-mi dea banii din mașină și mașina.
Domn: Să-ți dea banii, să-ți dea… să ne despăgubească și să fim sănătoși că altceva…
Postu Adi- Gheorghe: Da, să dea… da. Păi trebuie. Știi de ce despăgubește? Că altfel ăă îi torn. De-aia le e frică, că îi torn. Că transvazarea. Ca să nu scoată de vină, pă el, pă ei, cu casa. Cade de vină temperatura, roata, știi? Șoferu’.
Domn: …[neinteligibil]…
Postu Adi- Gheorghe: Șoferu’ care a venit cu ea. Ăla o scap de vină. Știi? Dacă moare Vali, Doamne ferește, să moară Valentin, ăla e de vină.
Domn: Ce-ai…
Postu Adi- Gheorghe: Auzi ce-a zi… c-a zis Lucian ce-a zis Vali, Vali Porcu?
Domn: Nu.
Postu Adi- Gheorghe: Că „păi ce, bă, noi știm ce-a făcut ei acolo? Ce? Cum a ajuns mașina acolo, ce…le-am zis noi cineva să ducă mașina acolo?” Că, băi, io arăt filmările, toate pozele, toate mesajele care le-a trimis cu asta. Cu transvazările cu, căcat, cu …[neinteligibil]… dai atât, dai atât. Păi eu sunt prost?
Domn: Ai de p***a mea!
Postu Adi- Gheorghe: Nu, să …[neinteligibil]… m-a pus ă, m-a pus ăsta, m-a pus să jur acolo la… la declarații că n-am transvazat”, este o altă interceptare din dosar.
Într-o altă interceptarii, angajaţii vorbeau despre ce să declare la audieri.
“Domn: Auzi, mă, dacă e să aia, o să te cheme la, să dai declarație.
Mirea Petre: M-a chemat mâine!
Domn: Cine te-a chemat?
Mirea Petre: M-a sunat, ăă, nu știu cum, un d-ăsta mare, comandant, nu știu….
Domn: Da, da, da, da! Da, da!
Mirea Petre: Nu știu, cum…
Domn: Unu’ mare, mă, da, da!
Mirea Petre: Așa.
Domn: Sună pă toată lumea, că au toate numerele ale noastre și ne pune să dăm declarații.
Mirea Petre: Da. Ai fost?
Domn: Am fost, da.
Mirea Petre: Ce-a făcut, ce, ce te pune, ce?
Domn: Ce naiba, te întreabă de activități, dă alea, ce faci, ăă, ce se făcea acolo, d-astea. Nu i-am zis că făcem transvazare, i-am zis că numai în cazurile dă urgență făceam transv…Bine, tu îi zici că “Dom’le, io sunt angajat mai nou”. Înțelegi? O scalzi cu ei, tu-l știi…
Mirea Petre: Păi, asta, asta și spun! (….)
Domn: Io dă Iordache Codrin am scris, el ne dădea, el lua deciziile, el…Înțelegi?
Mirea Petre: Am înțeles!
Domn: Io așa i-am zis.
Mirea Petre: Mi-a trimis mesaj, Codrin!
Domn: Așa?
Mirea Petre: Să șterg tot, să șterg toate mesajele de la el și de la Razvan, după WhatsApp! Da’ dă ce, nu știu!
Domn: Mie nu mi-a trimis mesaj.
Mirea Petre: Mi-a trimis mesaj. Am șters tot!
Domn: Da.
Mirea Petre: Da’ mie tare mi-e că astea tot rămâne undeva! Îți dai seama, n-are cum…
Domn: Aa, le caută, gen, că le caută ăia?
Mirea Petre: Da!
Domn: Da. Nu știu, mie nu mi-a zis nimic, de ce să zic. Nu mi-a zis nici să șterg, nimic, mi-a zis doar ce să zic, m-am întâlnit și cu Doldurea, ieri acolo. Și când e, o să te întrebe ăștia dă daune, ce ai daune, daune nu știu ce. Știi? Și tu îi spui: “Da, dom’le, io stau acolo în Crevedia, uite mi s-a dărâmat casa, din ce am înțeles și io și astea de la soție, că io n-am fost acasă, eu am fost plecat” Înțelegi?
Mirea Petre: Păi, da, îi zic că nici nu știu, eu am fost…
Domn:Da, da!”.
9 explozii succesive dintre care două de mare anvergură
<< Experții criminaliști desemnați de către organele de urmărire penală au concluzionat următoarele:
,,…Cauza producerii evenimentului din data de 26 august 2023 este scurgerea de gaz GPL din autocisterna OT-39-DOL, foarte probabil în cadrul unei manevre de transvazare a gazului din această semiremorcă într-o altă semiremorcă tip cisternă, situată tot în curtea imobilului proprietatea S.C. FLAGAS S.R.L.
Sursa de inițiere a amestecului exploziv din data de 26 august 2023 a fost scurgerea în atmosferă a gazului GPL stocat în semiremorca tip cisternă OT-39-DOL, ca urmare a pierderii etanșenității sistemului, foarte probabil în cadrul unei manevre de transvazare a gazului din semiremorca tip cisternă OT-39-DOL într-o altă semiremorcă tip cisternă aflată în curtea imobilului.
Materialul de combustie al evenimentului din data de 26 august 2023 din comuna Crevedia, județul Dâmbovița este reprezentat în principal de gazul GPL, dar au mai fost și alte materiale combustibile care au întreținut incendiul, generând fenomenul BLEVE (Boiling Liquid Expanding Vapor Explosion – explozie a vaporilor unui lichid în fierbere – n.r.)
Evenimentul din data de 26 august 2023 din comuna Crevedia, județ Dâmbovița a avut un caracter complex, manifestându-se prin procese pirogene, atât incendive, cât și explozive, sub diferite forme, după cum sunt prezentate în cadrul lucrării.
Condițiile favorizante de natură tehnică, reținute în probatoriul administrat în cauză și prezentate și în lucrarea întocmită de specialiștii de la INSEMEX Petroșani, au în vedere:
-desfășurarea de activități de descărcare a produsului GPL din cisterne auto, autorizate ADR, în rezervoare cisternă, neautorizate ADR;
-utilizarea unei pompe mobile improvizate, neautorizate, fără istoric privind certificatele de conformitate și evidențe privind mentenanța specifică echipamentelor în construcție antiexplozivă;
-inexistența unor proceduri de lucru autorizate pentru realizarea activităților de descărcare/încărcare GPL;
Adăugăm la acestea și existența unor surse de aprindere a amestecului exploziv în zona în care se desfășurau manevre de descărcare a produsului GPL din cisternele auto autorizate (lipsa protecției Antiex).
Condiții naturale favorizante, care au permis acumulările norilor de gaze inflamabile în curtea și clădirea imobilului proprietatea S.C. FLAGAS S.R.L. sunt determinate de condițiile meteorologice din ziua producerii evenimentului, respectiv temperaturile ridicate și stabilitatea atmosferică din punct de vedere al curenților de aer (vânt sub 11 km/h).
Desfășurarea cronologică și caracterul proceselor pirogene dezvoltate în cadrul evenimentului sunt următoarele:
- 18:48, 34 – proces: UVCE – explozia unui nor de vapori situat în aer liber.
- 18:48,44 – proces: declanșarea incendiului, proces care s-a manifestat continuu, pe tot parcursul evenimentului.
- 18:59,23 – proces: UVCE – explozia unui nor de vapori situat în aer liber.
- 19:01,20 – proces: explozia vaporilor unui lichid în fierbere (Boiling Expanding Vapor Explozion – BLEVE) și explozie (incendiu fulger – flash fire).
- 19:24,00 – proces: UVCE – explozia unui nor de vapori situat în aer liber și incendiu de lichid deversat (pool fire).
- 20:53,42 – proces: UVCE – explozia unui nor de vapori situat în aer liber și incendiu de lichid deversat (pool fire).
- 20:55,45 – proces: explozia vaporilor unui lichid în fierbere (Boiling Expanding Vapor Explozion – BLEVE) și explozie (incendiu fulger – flash fire).
- 21:22,35 – proces: UVCE – explozia unui nor de vapori situat în aer liber și incendii de lichid deversat (pool fire).
- 21:46,52 – proces: UVCE – explozia unui nor de vapori situat în aer liber și incendii de lichid deversat (pool fire). >>, se arată în rechizitoriul procurorilor.
Înainte de arestare, patronii staţiei GPL au căutat pe net “ţări fără extrădare şi boli mintale cu care nu se face puşcărie”
“Din procesul-verbal privind analizarea datelor obținute din dispozitivul marca Apple, model Iphone 14 pro utilizat de Doldurea Ionuț Daniel, încheiat la data de 17 octombrie 2023, a rezultat faptul că motorul de căutare SAFARI a fost folosit pentru căutarea următoarelor informații: „țări fără extrădare, boli mentale cu care nu se face pușcărie și boli cu care nu se face pușcărie”, aspect edificator pentru poziția mentală a inculpatului, sub imperiul presiunii generate de evenimentul declanșat de conduita sa ilicită, anticipând consecințele de ordin penal și posibilitatea atragerii răspunderii în ceea ce îl privește”, se aratî în rechizitoriu.
Patronii au încercat să dea vina pe angajaţii decedaţi
“Declarațiile inculpaților Doldurea Ionuț-Daniel și Stîngă Cosmin-Ionuț care au recunoscut parțial că, în cadrul societății FLAGAS S.R.L. ai cărei factori de decizie sunt, s-au derulat în mod excepțional operațiuni de transfer GPL dintr-o cisternă în alta și de parcare a autocisternelor încărcate cu GPL la locația firmei din comuna Crevedia, județul Dâmbovița sunt în contradicție cu materialul probator administrat în cauză.
Cei doi inculpați, prin aspectele relatate cu prilejul audierilor, au urmărit să paseze responsabilitatea în legătură cu astfel de operațiuni către conducătorii auto, în special către cei care au decedat în contextul evenimentului din data de 26 august 2023 și au încercat să diminueze amploarea activităților nelegale desfășurate prin susținerea faptului că transvazările se făceau doar în situații de excepție, adică doar atunci când autocisternele trebuiau golite de GPL pentru a se putea deplasa la service sau la revizie, când cisternele mari urmau să mergă la rafinărie pentru încărcare completă cu GPL sau când cisternele de capacitate mare nu puteau ajunge la punctele de descărcare din anumite localități”, se arată în rechizitoriu.
Ce a declarat primarul din Crevedia la audieri
Primarul din Crevedia, Florin petre, a fost interceptat în dosar şi audiat ca martor.
“Martorul Petre Florian, primarul comunei Crevedia din județul Giurgiu, audiat la data de 27 august 2023, a declarat că, în cursul anului 2020, I.S.U. Dâmbovița a închis stația GPL aparținând firmei FLAGAS S.R.L. ca urmare a constatării unor nereguli în funcționarea acesteia.
Acesta a mai precizat că, după această dată, ”am mai observat, în mod repetat, cisterne de transport GPL atât în curtea imobilului, cât și parcate în imediata apropiere a acestuia, respectiv în apropierea carosabilului DN 1A, fără a observa vreo activitate a acestora, respectiv încărcare/descărcare a lor.”
În legătură cu punctul de lucru al societății FLAGAS S.R.L. din comuna Crevedia, martorul Petre Florian a relatat că nu există vreo cerere din partea acestei societăți pentru eliberarea vreunui acord sau autorizație de funcționare”, se arată în rechizitoriu.
Context. Pe 26 august 2023, un incendiu s-a produs la staţia GPL de la Crevedia. Au fost mai multe explozii în urma cărora 5 persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 54 au fost rănite, printre care şi salvatorii veniţi la faţa locului. 8 case din preajmă au fost distruzse total, iar alte 80 au fost avariate parţial. Patronii staţiei GPL au fost trimişi în judecată pentru distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru şi nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă şi riscă până la 12 ani de detenţie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii