STENOGRAME din dosarul șpăgilor pentru duty-free-urile de la Otopeni / Inculpații susțin că fostul prim-adjunct SRI, în calitate de consultant al unei mari companii franceze, i-ar fi blocat la Grindeanu/ Cum răspund asociatul lui Florian Coldea și firma Lagardere
Inculpații din dosarul presupuselor șpăgi de pe aeroportul Otopeni susțin în stenograme că ar fi pierdut contractele pentru spațiile comerciale de tip duty free și food întrucât generalul SRI în rezervă Florian Coldea i-ar fi ”blocat” la ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu – potrivit documentelor din dosarul cu acordul de recunoaștere a vinovăției al lui Cătălin Lăscuț aflat la Tribunalul București și consultat de G4media.ro în baza legii 544/2001.
Cătălin Lăscuț și Radu Tănăsescu sunt asociați în firma Millenium cu germanii de la Heinemann, o companie concurentă cu francezii de la Lagardere.
Potrivit susținerilor inculpaților din stenograme, Coldea i-ar fi ”blocat” întrucât firma lui ar fi fost consultant al companiei Lagardere Travel Retail, care ar fi fost interesată și ea de spațiile comericale de pe aeroportul Otopeni. Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu ar fi ascultat de Coldea întrucât ar fi din gruparea veche, ”cu Dâncu, cu Codruța” – susțin, de asemenea, inculpații în interceptări.
Generalul SRI în rezervă, Dumitru Cocoru, administrator și asociat cu generalul (r) Florian Coldea în două firme de consultanță, dar și compania franceză Lagardere Travel Retail neagă alegațiile inculpațiilor și spun că nu există niciun contract de consultanță între firmele foștilor generali SRI și Lagardere.
Florian Coldea nu are nici o calitate în dosarul șpăgilor pentru duty free-urile de la Otopeni.
Informația pe larg
În esenţă, în convorbirile interceptate din dosar, inculpaţii Cătălin Lăscuţ şi Radu Tănăsescu acuză compania Lagardere de practici concurenţiale neortodoxe şi susţin că firma lor nu a mai putut obţine prelungirea contractelor pentru spaţiile comerciale de pe aeroportul Henri Coandă de la Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti întrucât ar fi fost „blocaţi” – pretind ei – de consultantul companiei Lagardere, o firmă a foştilor generali SRI Florian Coldea şi Dumitru Cocoru, care ar fi „intervenit” la ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.
Lăscuț și Tănăsescu sunt asociaţi în cadrul firmei Millenium Pro Design SRL cu subsidiara din România a germanilor de la Heinemann, o companie concurentă pe piaţă cu Lagardere.
Cel cu care stau de vorbă este Saadeh Hardan, un om de afaceri de origine libaneză, patron al companiei DNATA Catering SA, firmă care opera mai multe restaurante în incinta aeroportului. Libanezul a colaborat cu DNA și i-a înregistrat pe asociații de la Millenium în timp ce îi cereau șpăgi ca să facă trafic de influență la conducerea Ministerului Transporturilor și să prelugească contractele DNATA.
Vezi mai jos fragmentele relevante din stenogramele din dosarul lui Lăscuț de la Tribunalul București. NOTĂ: sublinierile bolduite aparțin redacției G4media.ro.
TĂNĂSESCU RADU LAURENŢIU: Cine ne-a f…t …(cuvânt trivial) …la Sorin?
SAADEH HARDAN: Cin, care Sorin? Grindeanu? Cine?
TĂNĂSESCU RADU LAURENŢIU: …(neinteligibil, vorbeşte în şoaptă)…
SAADEH HARDAN: Coldea? Io nu cre…
TĂNĂSESCU RADU LAURENŢIU: Subiect şi predicat! Sută la sută!„, susțin inculpații în interceptări.
————————–
<<TĂNĂSESCU RADU LAURENŢIU: Oricum Grindeanu ne-a …dat..
HARDAN SAADEH: M..e …(cuvânt trivial) .. ne-a dat!
TĂNĂSESCU RADU LAURENŢIU: Știm cine…
HARDAN SAADEH: Urmărești…
TĂNĂSESCU RADU LAURENŢIU: Știm și pe…mâna cui, pe mâna francezilor! Ca să știi!
HARDAN SAADEH: Știi care nu prinde pe mine? Ai zis că Cătălin a vorbit cu ăla, cum îl cheamă…
TĂNĂSESCU RADU LAURENŢIU: Da ”We like to play dirty, to have an advantage when we negotiate”!
HARDAN SAADEH: Cine ”we like to play dirty”?
TĂNĂSESCU RADU LAURENŢIU: Aia a zis…Lagardere! They play dirty, to have advantage when will negotiate with us! With us!
HARDAN SAADEH: Da. Dacă tu zici c-a dat lu’ Coldea bani și Coldea joacă cu francezii, nu-nțeleg!
TĂNĂSESCU RADU LAURENŢIU: Joacă cu francezii…
HARDAN SAADEH: Și de ce dă bani lui?
TĂNĂSESCU RADU LAURENŢIU: Păi nu, nu știu dacă i-a dat bani și lui Coldea, a dat la băieți prin servicii! Știu!”>>, este o altă stenogramă din dosar.
—————————-
”TĂNĂSESCU RADU LAURENŢIU: Mai ai pe cineva care îmi poate verifica biroul?
CREȚU MARIAN GABRIEL: Da. Eu știu că e țintă. Știu că e țintă de ceva vreme.
TĂNĂSESCU RADU LAURENŢIU: Păi, știm, de la francezi, de la FLORIAN COLDEA.
CREȚU MARIAN GABRIEL: Nu știu de unde dar …(neilnteligibil)…
TĂNĂSESCU RADU LAURENŢIU: Știi cine ne-a făcut, nu?
CREȚU MARIAN GABRIEL: Da.
TĂNĂSESCU RADU LAURENŢIU: Ei, COLDEA …e cu francezii.
CREȚU MARIAN GABRIEL: Vrei să vorbesc eu cu el?
TĂNĂSESCU RADU LAURENŢIU vorbește șoptit: E prieten cu CĂTĂLIN, dar ăla n-are prieteni. Ăla n-are prieteni, știi cum e”.
—————————
”LĂSCUȚ CĂTĂLIN: …el ne-a băgat strâmbele la GRINDEANU, că GRINDEANU altfel n-avea nici o treabă cu noi…
HARDAN SAADEH: El nici nu cunoaște pă noi.
LĂSCUȚ CĂTĂLIN: Da’ el fiind din grupare cu DÂNCU, cu GRINDEANU, cu CODRUȚA, cu aia …gruparea veche…na ..a ascultat dă el…pân’ la urmă GRINDEANU a încercat să rezolve ș-așa, ș-așa, nici să ne supere pă noi”.
——————————–
Cătălin Lăscuț susține că l-ar cunoaște pe Florian Coldea, cu care s-ar fi întâlnit la Monaco.
<<LĂSCUŢ CĂTĂLIN: ”În condițiile …în condițiile în care nemții nu fac nimic și văd că nu fac nimic, eu la un moment dat ca să mă împac COLDEA, COLDEA e prietenu’ meu, adică nu e…
HARDAN SAADEH: Te-ai văzut cu el la …la MONACO? Și ce zice el?
LĂSCUŢ CĂTĂLIN: Eu mă văd des cu el, el zice că are o obligație morală…
HARDAN SAADEH: Că ăla are…
LĂSCUŢ CĂTĂLIN: …hai să-ți spun ce zice el, el este…
HARDAN SAADEH: Oricum el joacă și cu tine și cu RADU și cu mine și cu toată…
LĂSCUŢ CĂTĂLIN: El…el este foarte …el nu este de …cum să spun? De cuvânt. Adică el este…viclean…da? Bun.
HARDAN SAADEH: Clar…(neinteligibil)…
LĂSCUŢ CĂTĂLIN: Nici io nu-s prost şi ideea este că el este prieten foarte bun cu omologul lui, cum era el pă vremuri, al francezilor…
HARDAN SAADEH: Asta…toată lumea ştie asta…
LĂSCUŢ CĂTĂLIN: …cu prim-adjunctul al serviciilor secrete franceze, acuma ăla, nu ştiu cum au ajuns francezii, LAGARDERE-u’, la ei sau cum îi ţin ei pă companiile mari şi s-agită pentru ei că şi…C.I.A.-u’ s-agită pentru companiile mari americane şi francezii pentru ai lor … Ăsta vrea să demonstreze, nu e vorba numai dă bani, el vrea să şi demonstreze că încă e cineva în România şi că francezii se pot baza pe el şi pe CODRUŢA în continuare….E greu, că nu mai e….când nu mai eşti la butoane, nu mai e ca ….atunci când eşti la birou şi suni din … dar, asta nu înseamnă că nu poa să facă rău…>>.
—————————————–
„TĂNĂSESCU RADU LAURENŢIU: Cătălin Frăţeanu este securistu’ lu’ Lagardere! Ăla băgat în firmă, pe dezvoltare! A lu’ Coldea!
HARDAN SAADEH: ÎhÎ!”
———————————————-
<<TĂNĂSESCU RADU LAURENŢIU: Ăsta mi-a zis așa: ”Vezi că vine…” că nu m-a mințit după aia ”Vezi că vine președintele Lagardere în România, Cătălin Frățeanu-i aranjează o întâlnire, merge la premier, merge la directoru’ general”. A verificat Cătălin, nu ne-a mințit, a verificat cu Mircea, cu șefu’ de Cabinet. Ăla a venit cu ”private”…(neinteligibil)..
SAADEH HARDAN: Mircea, șefu’ de cabinet a lu’ …?
TĂNĂSESCU RADU LAURENŢIU: Premieru’!
SAADEH HARDAN: Îhî
TĂNĂSESCU RADU LAURENŢIU: Ă…ăla a avut întâlnire și a fost la premier, președintele Lagardere, ăăă… a fost la Aeroport, aia am verificat io, ăla și trei, Cătălin a luat de la SRI…ăăă…lista cu zborurile ”private jet” și era…
SAADEH HARDAN: Care Cătălin, al nostru?
TĂNĂSESCU RADU LAURENŢIU: …numele lu’ ăla. Al nostru, da! …râde..
SAADEH HARDAN: Cătălin Lăscuț a luat de la SRI…?
TĂNĂSESCU RADU LAURENŢIU: Lista și aia zice, uite avionu’.. O am pe undeva, ia uite avionu’! Are dreptate ăla, nu ne-a mințit”>>.
———————————-
<<TĂNĂSESCU RADU LAURENŢIU: Nu rămâne ăăă Ciucă, vine altcineva, da’ rămâne tot PSD-u’ la Transporturi.
SAADEH HARDAN: Și asta e bine sau e rău?
TĂNĂSESCU RADU LAURENŢIU: Dacă vine cine tre’ e bine! Și cu Sorin era bine, până și-a băgat coada nea Florin!
SAADEH HARDAN: Care Florin?
TĂNĂSESCU RADU LAURENŢIU: …(vorbește în șoaptă)…Coldea!
SAADEH HARDAN: Coldea! Ce treabă are Coldea? M-am …(neinteligibil)…Coldea e, nu mai e, cai ma…verzi pe pereți! E cu Mândrescu (secretar de stat în MT, considerat de inculpați drept ”omul lui Ciolacu”- n.r.)…
TĂNĂSESCU RADU LAURENŢIU: Cai verzi pe pereți!?
SAADEH HARDAN: Mândescu este…
TĂNĂSESCU RADU LAURENŢIU: Hai mă, termină mă! Când îți vine Coldea-n birou și-ți zice…”Dacă faci ceva, Sade, te belesc, și io-i vreau p-ăștia!”, cam ce faci? Că-i nimeni…zi ce faci! Când vine-n persoană și-ți spune asta! Îți zic io că te c..i ..(cuvânt trivial) pe tine!
SAADEH HARDAN: Io, după mine, după ce vezi, nu cred că francezii atâta putenici aici .. că pot să facă ce vor… părerea mea!>>
———————————–
Mai jos un fragment din declaraţia dată la DNA de inculpatul Cristian-Dumitru Bălan în data de 11 mai 2023:
„Din punctul meu de vedere, în luna decembrie 2022 firma LAGARDERE care dorește să participe la viitoarea licitaţie pentru spaţiile comerciale din aeroport, a discutat cu DNATA pentru a merge într-un consorţiu sau pentru a se sprijini cu informaţii reciproce. Consultant al LAGARDERE este o firmă ai căror acţionari sunt foştii generali COLDEA FLORIAN şi DUMITRU COCORU. Acesta din urmă a fost adjunctul lui FLORIAN COLDEA, fiind şeful logisticii”, este un fragment din declarația lui Bălan.
Ce spune generalul (r) SRI Dumitru Cocoru, asociatul lui Florian Coldea
Generalul SRI în rezervă, Dumitru Cocoru, administrator și asociat cu generalul SRI (r) Florian Coldea în firmele Strategic Sys SRL şi Strategic Assets SRL, a declarat pentru G4media.ro:
”Nu există contracte între firmele noastre și compania menționată de dvs. (Lagardere Travel Retail – n.r.). În ce mă privește, nu am relații personale cu persoanele de care mă întrebați. Despre relațiile personale ale domnului Coldea, întrebați-l pe el”, este declarația generalului SRI (r) Dumitru Cocoru pentru G4media.ro.
L-am sunat și pe generalul Coldea, dar nu a răspuns. I-am trimis și un sms în care l-am întrebat cum răspunde alegațiilor potrivit cărora Cătălin Lăscuț l-a întâlnit la Monaco, însă, de asemenea, nu a răspuns.
Generalul SRI (r) Florian Coldea a fost șeful militar operativ al SRI între 2005 și 2017, iar generalul Cocoru a fost unul dintre adjuncții lui, responsabil cu logistica.
Ce spune compania Lagardere Travel Retail
Francezii neagă susținerile inculpaților potrivit cărora ar fi avut un contract de consultanță cu firmele generalului Florian Coldea.
”Cu o prezență de peste 27 de ani pe piața din România, Lagardère Travel Retail și-a exprimat public intenția de a continua investițiile în dezvoltarea serviciilor de retail și alimentație publică destinate călătorilor, inclusiv celor care tranzitează Aeroportul Internațional Henri Coandă București.
În acest sens, ne-am exprimat deschis și în mod repetat interesul de a participa la licitația pe care Compania Națională Aeroporturi București urmează să o organizeze ca urmare a expirării, la sfârșitul anului 2022, a contractelor de retail și alimentație publică și am pledat de-a lungul timpului pentru nevoia organizării unui proces de selecție transparent și competitiv.
Referitor la întrebările dumneavoastră, persoanele inculpate în investigația DNA, care, conform informațiilor publice disponibile, este în curs de desfășurare, poartă întreaga responsabilitate pentru afirmațiile cuprinse în declarațiile menționate, iar noi vom oferi întreg sprijinul nostru în cazul în care acesta ne va fi solicitat de către autorități.
Vă informăm de asemenenea că Lagardère Travel Retail nu a avut și nu are în derulare contracte comerciale cu niciuna dintre cele două companii menționate în întrebările transmise de dumneavoastră.
Totodată, fiind vorba de o investigație în curs de desfășurare, ne rezervăm dreptul de a nu mai face alte declarații până la finalizarea ei.
Misiunea noastră este de a asigura servicii de înaltă calitate pentru călătorii din România, în special pentru cei care tranzitează Aeroportul Internațional Henri Coandă București, principala poartă de intrare în România. În calitate de filială locală a unui grup internațional prezent în peste 40 de țări, ne-am angajat să respectăm cele mai înalte standarde în lupta împotriva corupției, având o politică de toleranță zero față de aceasta, și să luptăm împotriva tuturor formelor de practici reprobabile. Suntem încrezători că reputația și valorile puternice de afaceri pe care le-am construit de-a lungul celor 27 de ani pe piața locală vor fi recunoscute în demersul nostru de a continua investițiile în România. Mai presus de toate, dorim să reconfirmăm disponibilitatea de a oferiautorităților orice informații necesare pentru buna desfășurarea a anchetei și reiterarea poziției noastre pe piața internațională și locală”.
Vezi aici răspunsul integral al Lagardere pentru G4media.ro.
Context. Asociatul de la firma Millenium, Cătălin Lăscuț, a recunoscut că a primit 50.000 de euro de la libanezul Saadeh Hardan ca să facă trafic de influență la vârful Ministerului Transporturilor și să îl ajute să își prelungească contractele cu aeroportul pentru restaurantele sale. Lăscuț a bătut palma cu procurorii DNA și a acceptat o pedeapsă de 2 ani și jumătate de închisoare cu suspendare, însă judecătorul nu a acceptat termenii ”deal”-ului și a respins acordul. Decizia Tribunalului nu este însă definitivă.
Tribunalul Ilfov urmează să se pronunţe în septembrie şi cu privire la acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Radu Tănăsescu, un alt asociat de la firma Millenium Pro Design.
Fostul director de la Compania Națională Aeroporturi București, George Alexandru Ivan, a recunoscut și el traficul de influență. A admis că, împreună cu un alt inculpat, Cristian Dumitru Bălan, i-au cerut libanezului Saadeh Hardan 10.000.000 de euro și, până la urmă, au căzut de acord pentru suma de 1.200.000 de euro. Acești bani nu au fost dați, mita reținută de DNA este doar sub forma pretinderii. Ivan a bătut și el palma cu DNA pentru o pedeapsă de 2 ani și 9 luni cu susepndare, dar și în cazul lui judecătorul a respins acordul.
Cristian Dumitru Bălan a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul presupuselor şpăgi de peste 22 de milioane de euro pentru spaţiile comerciale de la Otopeni.
Contractele Millenium și DNATA pentru spațiile comerciale din incinta aeroportului Otopeni au expirat la finalului anului trecut, însă au fost prelungite cu 6 luni de conducerea Companiei Naționale Aeroporturi București. La finalul lui iunie a expirat și aceastĂ prelungire, iar între 1 și 8 iulie, spațiile unde au funcționat duty free-urile Millenium sunt închise până la finalizarea noilor contracte. După declanșarea anchetei DNA, CNAB a scos spațiile comerciale la licitație la Bursa de mărfuri.
Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii