Stephen Flanagan, fost consilier în timpul mai multor președinți ai SUA: NATO nu poate ignora pașii înapoi făcuți în unele țări din Europa de Est la capitolul independența presei și a justiției
NATO este o alianță clădită pe un anumit set de valori fundamentale, care trebuie respectate de toate statele membre și care nu trebuie ignorate atunci când apar derapaje, susține Stephen Flanagan, în prezent expert la think-tank-ul RAND Corporation și fost consilier la Casa Albă în mandatele mai multor președinți americani.
Există susținere la Washington pentru alianță și apărarea Europei, deopotrivă în zona oficialilor și a opiniei publice, mai spune fostul consilier prezidențial.
Principalele declarații făcute de Stephen Flanagan, joi, la conferința Atlantic-Black Sea Security Forum, organizată de Institutul Aspen România:
Cooperarea în Europa și apărarea Europe reprezintă doar 5,6% din întregul nostru efort.
- Avem responsabilități la scară globală, cu operațiuni majore în Orientul Mijlociu, în Asia de Est. Deci nu vorbim de o povară care nu poate fi susținută.
- Potrivit unui sondaj realizat de Pew, peste 65% dintre americani sprijină pe deplin NATO.
- Anul trecut, Senatul a votat, cu 97 la 2, o rezoluție în favoarea sprijinirii NATO.
- Cred că angajamentul american din teren este evident.
- Sunt perfect de acord cu ceea ce a spus anterior col. Weston și vă încurajez și pe dumneavoastră, și am mai spus asta de multe ori în fața europenilor: Nu vă uitați la tweet-urile care vin de la Casa Albă, ci la ceea ce se întâmplă efectiv, uitați-vă la acțiuni.
- S-ar putea spune despre mine că sunt independent acum, dar că ideile mele se plasează într-o oarecare opoziție întrucât am lucrat cu câțiva dintre foștii președinți. Însă am lucrat și pentru președintele George H. W. Bush.
- Cred că unele comentarii au generat turbulențe de care nu era nevoie și care au creat unele dubii în rândul europenilor cu privire la angajamentul american.
- Consider că s-au făcut unii pași înainte (în direcția corectării lor – n.r.), dar mai este nevoie și de alții, astfel încât să putem continua să lucrăm împreună la nivelul unei cooperări corespunzătore pentru rezolvarea problemelor care apar.
- După cum a spus și col. Weston, în Tratatul de la Washington există și articolul 2, potrivit căruia statele membre se angajează să promoveze anumite valori, valori fundamentale.
- Acestea din urmă au devenit cu atât mai importante în anii ’90, atunci când discutam extinderea NATO și temeiurile pe care ea se va face, când discutam principiile ce vor sta la baza lărgirii.
- Există un studiu celebru din 1995 despre principiile extinderii, iar studiul arăta că unele state nu erau tocmai pregătite să respecte principiile respective, ori nu erau capabile să contribuie la apărarea colectivă, ori nu erau pe deplin pregătite să contribuie la securitatea întregii Europe.
- Dar dacă tot vorbim despre asta, nu putem să nu observăm pașii înapoi făcuți în unele țări, din punct de vedere democratic și al sprijinului pentru valorile fundamentale precum independența presei, independența justiției.
- Am observat asta în câteva țări, cred că le știți și dumneavoastră, din estul Europei, dar și mai dinspre sud.
- Nu le voi numi, dar cred că știm cu toții că acest lucru reprezintă o problemă reală, pe care NATO nu o poate ignora și cu privire la care trebuie să facă anumiți pași.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii