Steve Bannon: Ucraina riscă să devină „Vietnamul lui Trump” / Despre Elon Musk: Nu există niciun guvern în Europa care să poată rezista atacului său, dacă se implică deplin
Donald Trump riscă să fie absorbit și mai adânc în războiul lui Vladimir Putin – la fel cum a pățit Richard Nixon în încercările sale de a se retrage din Vietnam – a avertizat fostul strateg-șef al lui Trump, Steve Bannon, într-un interviu amplu acordat POLITICO.
Gazda influentului podcast „War Room” se așteaptă la o confruntare politică majoră cu privire la intervenția Statelor Unite în Ucraina. El pledează pentru încetarea ajutorului militar extrem de important acordat de America Kievului, dar se teme că fostul său șef va cădea în capcana întinsă de o alianță improbabilă a industriei americane de apărare, a europenilor și chiar a unora dintre prietenii lui Bannon, despre care susține că sunt acum prost sfătuiți. Printre aceștia se numără Keith Kellogg, un general american în retragere care este ales de Trump pentru a fi trimis special pentru Ucraina și Rusia.
„Dacă nu suntem atenți, se va transforma în Vietnamul lui Trump. Asta i s-a întâmplat lui Richard Nixon”, care a ajuns ca războiul din Vietnam să fie al lui, și nu al lui Lyndon Johnson, a spus Bannon.
Kellogg susține că orice acord de încheiere a războiului de trei ani trebuie să includă garanții solide de securitate pentru Ucraina, pentru a se asigura că Rusia nu va invada din nou. Iar Kellogg a vorbit despre menținerea ajutorului militar american pentru a exercita presiuni asupra Moscovei în vederea încheierii unui acord decent.
În ciuda prieteniei sale cu Kellogg, Bannon crede că acest tip de amânare nu va face decât să sporească riscul ca SUA să fie târâte mai adânc într-un război pe care îl consideră imposibil de câștigat și care nu este în interesul național al Americii. În culise, el a făcut presiuni furibunde pentru ca Trump să declare în discursul său de inaugurare de luni că va pune capăt rapid războiului.
El susține că Trump ar trebui să-i spună liderului ucrainean Volodimir Zelenski că „există un nou șerif în oraș și că vom încheia o înțelegere și o vom încheia rapid”. Zelenski ar trebui, continuă el, să ia notă de modul în care Trump l-a forțat pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu să accepte un acord de încetare a focului pentru ostatici cu Hamas.
Bărbatul în vârstă de 71 de ani era într-o dispoziție plină de energie, entuziasmat de victoria lui Trump în alegeri, dar pregătit să lupte pentru a se asigura că America este refăcută după modelul MAGA.
Purtând papuci de casă pentru interviul acordat dimineața devreme în camera din față a locuinței sale din Capitol Hill, Bannon a declarat pentru POLITICO că nu crede că Europa a apreciat cât de consecvent va fi al doilea mandat al lui Trump – și a considerat că nici adversarii politici interni ai lui Trump nu au fost pregătiți corespunzător.
Bannon a comparat anul 2025 cu 1932, când Franklin D. Roosevelt a fost ales pentru prima dată și a lansat New Deal. „Coaliția noastră [electorală] este mult mai mare decât a fost în 2016, mult mai largă, mult mai profundă”, permițând să se facă mai multe, a spus Bannon, inclusiv “deconstrucția statului administrativ”.
Dar o coaliție mai mare aduce și riscuri. Bannon s-a temut că noii convertiți din Silicon Valley, inclusiv miliardarul Elon Musk, cu care a avut dispute publice, l-ar putea deturna pe Trump și ar putea încheia acorduri în beneficiul lor.
El a fost tăios cu privire la europeni și la alianța transatlantică. „Dacă vă uitați la NATO, nu cred că poate aduna două divizii de luptă de europeni care să fie gata de luptă”, a ironizat el, plângându-se că NATO s-a transformat într-un protectorat american, în loc să fie o alianță.
„Europa a scăpat cu pensionare anticipată și asistență medicală completă pentru că nu plătește pentru propria apărare”, a protestat el.
Dar Bannon ține să sublinieze că nu este un fan al liderului rus.
„Putin este un tip rău. Este un tip foarte rău. KGB-iștii sunt tipi răi. Dar nu stau treaz noaptea îngrijorându-mă de influența Rusiei asupra Europei. Nr. 1, armata lor nici măcar nu a ajuns la Kiev. În trei ani, nu au putut ajunge acolo. Nici măcar nu au cucerit Harkovul. Știți de ce nu stau treaz noaptea? Pentru că europenii nu stau treji noaptea. Ei nu consideră Rusia o amenințare reală. Dacă ar fi așa, ar arunca mult mai mulți bani și trupe în joc”, a continuat el.
El este un mare fan al manevrei lui Trump de a cumpăra Groenlanda și, în calitate de fost ofițer de război naval, spune că vede Arctica ca fiind crucială pentru a se asigura că patria americană este în siguranță atât față de Rusia, cât și față de China. „Trump nu va invada Groenlanda”, a spus el, fluturând o mână disprețuitoare. „Nu trebuie să o facă. Vor vota pentru independență, iar apoi vor vota pentru a se alătura Statelor Unite.”
De asemenea, obținerea controlului asupra Canalului Panama este importantă pentru apărarea americană. „Oamenii din Panama au fost jefuiți de elitele de acolo. Practic, ei fac afaceri. Este un secret deschis. Au încheiat înțelegeri cu PCC [Partidul Comunist Chinez]. Sunt cumpărați și plătiți, iar ei le-au predat canalul. Acesta este sfârșitul”.
El susține că prea mulți lideri europeni s-au crezut Winston Churchill, referindu-se în special la fostul lider conservator britanic Boris Johnson, pe care l-a numit un „criminal de război”.
„Războiul din Ucraina este principala greșeală a Europei din ultimii doi ani. Avem un milion de ucraineni morți sau răniți. Și vom ajunge, în cel mai bun caz, exact acolo unde a început acest lucru, așa cum am spus acum trei ani. Și asta pentru că îi avem pe Boris Johnson și [președintele francez Emmanuel] Macron, toți acești fanteziști care nu vor să plătească pentru propria apărare. Ei vor să fie mari șmecheri. Toți vor să fie Winston Churchill cu banii și viețile altora”, a acuzat el.
Maniacii MAGA
Este dificil de evaluat cât de influent este Bannon acum asupra lui Trump.
Cei doi s-au certat după ce Bannon a criticat familia lui Trump, a ironizat intelectul președintelui de atunci și a criticat operațiunile de la Casa Albă în comentarii publicate într-o carte a jurnalistului Michael Wolff. Trump l-a dezavuat pe Bannon și l-a acuzat că și-a pierdut mințile.
Dar cei doi s-au împăcat în mai puțin de un an, Trump numindu-l pe Bannon „unul dintre cei mai buni elevi ai mei” și spunând că i-a „plăcut să lucreze cu” el. În 2018, Bannon a lansat un documentar pro-Trump menit să galvanizeze susținătorii lui Trump înainte de alegerile intermediare din 2018, în încercarea de a menține majoritatea republicană în Camera Reprezentanților. El nu a vrut să dezvăluie cât de des vorbește cu Trump, dar a spus că știe că Trump ascultă „Camera de război” și trimite adesea note de laudă.
Un sponsor populist european, care a fost oaspete în stațiunea lui Trump din Florida în ultimele săptămâni, a mărturisit că unii din cercul restrâns al lui Trump îl consideră pe Bannon și pe alți susținători înfocați ai lui Trump ca fiind „maniaci MAGA”. „M-a surprins foarte mult”, a adăugat sponsorul. Solicitând să nu fie identificat pe nume pentru a fi sincer, acesta a adăugat: „Dar sunt, de asemenea, precauți cu Bannon. Ei apreciază că acesta exercită o mare influență asupra adepților MAGA și nu vor ca mișcarea să fie împotriva lor”.
Într-adevăr, Bannon poate aduna o mulțime MAGA online. Atunci când senatorii republicani sceptici și-au exprimat îndoiala cu privire la înțelepciunea nominalizării prezentatorului Fox News Pete Hegseth, un fost ofițer al Gărzii Naționale a Armatei, în funcția de ministru al apărării, Bannon a fost o figură-cheie în organizarea unei campanii populare MAGA pentru a salva nominalizarea acestuia. Și nu lipsesc figurile MAGA și republicanii de top care solicită să apară în emisiunea „War Room” a lui Bannon, ca mărturie a influenței sale politice.
Bannon a întrerupt interviul pentru a discuta despre o uriașă pictură în ulei atârnată deasupra șemineului, care înfățișează USS Ranger, o corabie de război condusă de John Paul Jones în timpul războiului revoluționar american. Ranger a dus războiul pe țărmurile Angliei, a capturat cinci nave britanice și a lansat un raid pe coasta de nord-vest a Angliei, determinând trimiterea navelor de război ale Marinei Regale împotriva sa în Marea Irlandei.
Bannon intenționează, de asemenea, să ducă războiul politic în Europa. El a discutat despre modul în care liderul populist al Marii Britanii, Nigel Farage, a pus la cale campania sa pentru referendumul privind Brexitul în timpul unei cine în casa lui Bannon din Capitol Hill. În mod clar, acesta se bucură de oportunitățile viitoare de a sprijini populiștii europeni și de a amplifica mesajul populist radical în Europa.
Și îl vede pe Elon Musk ca fiind crucial în acest demers.
Asta nu înseamnă că este un fan declarat al lui Musk. El l-a criticat virulent pe miliardarul din domeniul tehnologiei pentru că a cerut mai multe vize pentru lucrătorii străini cu înaltă calificare. Bannon dorește un moratoriu asupra imigrației. El a fost dezamăgit de Musk pentru că s-a întors recent împotriva lui Farage și pentru că a spus că acesta ar trebui să fie înlocuit din funcția de lider al partidului britanic Reform UK.
Bannon și Musk sunt, de asemenea, în dezacord profund cu privire la prim-ministrul italian Giorgia Meloni.
Musk este un fan. Bannon a fost, de asemenea, până de curând. Timp de câteva săptămâni, acesta a lansat atacuri feroce la adresa ei în interviuri acordate presei italiene, descriind-o drept o stângă deghizată în populistă. Acest lucru marchează un contrast puternic cu sprijinul său inițial.
„Am văzut în ea un potențial extraordinar. Are cel mai bun set de abilități de pe glob dintre toți politicienii, cu excepția lui Trump. Dură, plăcută, inteligentă. Ceea ce s-a întâmplat este că, odată ajunsă în funcție, ea a devenit imediat, nu doar moderată, ci s-a întors și a acordat sprijin puterilor centrale de la Bruxelles, și în special NATO, iar NATO este o problemă uriașă. Ea a fost un susținător fervent al războiului din Ucraina”, a explicat el.
Dar el a adăugat: „Misiunea mea este să o readuc pe calea cea bună”.
El speră, de asemenea, să-l readucă și pe Musk pe drumul cel bun.
„I-am spus acest lucru și că, de îndată ce îl voi face un naționalist populist în loc de un globalist tehno-feudal, vom fi bine. Dar până atunci, vom fi la cuțite”, a spus el.
Deși s-a plâns că Musk ar putea fi „un element aleatoriu”, el a spus că banii și sprijinul pe care acesta i-a acordat lui Trump în alegeri au fost importante. Și a prezis că Musk va avea un impact uriaș asupra Europei.
„Nu cred că Europa este pregătită pentru el. El are două arme nucleare tactice – bani nelimitați și o platformă de social media. El poate conduce ceea ce este important și îi poate strivi pe toți ceilalți”, a adăugat el.
„Nu există niciun guvern de centru-dreapta sau de centru-stânga pe continentul european care să poată rezista atacului său, dacă se implică pe deplin, așa cum a făcut-o în Statele Unite”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii