G4Media.ro

Științele, matematica, ingineria și construcțiile – domeniile cu cele mai mari scăderi…

Foto: Pexels.com

Științele, matematica, ingineria și construcțiile – domeniile cu cele mai mari scăderi ale numărului de studenți în ultimii 5 ani

Numărul de studenți pe domeniile științelor naturale și matematicii, precum și în construcții și inginerie a scăzut cu circa 10.000, potrivit cifrelor consultate de Edupedu.ro din baza de date a Institutului Național de Statistică. Din 2014, de când se fac raportări pe domenii de studiu, conform procesului Bologna, se poate vedea o tendință de staționare a numărului de locuri pentru domeniile afaceri, administrație și drept, științele educației și servicii.

International Standard Classification of Education: Fields of Education detailed levels (ISCED- F 2013) arată distribuția studenților pe profiluri de studii și pe grupe de specializări. Cele mai mari grupe de studenți sunt în continuare în facultațile de afaceri, drept și administrație, urmate de cele de ingineri și medicină, peste 250 de mii în total. La polul opus, cele mai mici ponderi ale studenților sunt la profilurile științele educației și servicii – circa 30 de mii.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Pamflet
    Normal, atata timp cat nu se mai face scoala, liceele si scolile gimnaziale fiind preocupate doar de organizarea de baluri, banchete, sebari, petreceri si alte asemenea lucruri. Stiintele, ingineria, constructiile sunt domenii serioase unde nu merge cu smecherii. Elevii merg pe principiul minimei rezistente si se inghesuie la clase de stiinte sociale, filologie sau la licee sportive sau la licee de arta la clase de desen sau actorie. Adica spre clase neserioase. Sa nu fiu gresit inteles, si sportul si actoria si desenul sunt lucruri serioase. Dar putini din aceste clase chiar au talent. Cei mai multi se duc acolo ca nu se face carte, nici macar la diaciplinele profilului si fiindca bacul se ia mai usor. Cat despre clasele de stiinte sociale, astea sunt o inventie a ministerului pentru copii pilosilor care nu sunt in stare sa invete nimic, dar vor sa termine un liceu.
    In olus, de ce sa munceasca si sa invete un elev si sa ajunga inginer si sa se angajeze la un patron analfabet care e pe felie cu partidul la putere. Si sa il puna sa faca treaba cu subordonati platiti cu salariul minim pe economie si sa il puna si sa faca acte false in ceea ce priveste materia prima sau lucrurile ce tin de caliate.
    Mai bine se duce la academia de politie sau jandarmerie si pw urma are liber la orice, face ce vrea si nu il trage nimeni la raspundere.
    Parerea mea

  2. Nu cred ca interesul catre aceste domenii este scazut, ci migrația tinerelor cu fam. In alte tari unde pot sa se dezvolte din toate punctele de vedere,de lamic la mare….
    Aceste domenii sunt temelia unei societăți normale.

  3. Raspunsul este foarte simplu: copiii care vor urma Stiinte, Matematica sau Inginerie se indreapta in pas vioi spre facultati din strainatate care sunt si dotate corespunzator cu laboratoare moderne. Plus cursuri interesante, predate de profesori care au ajuns pe acea pozitie in mod firesc, nu ca in Romania, cu doctorate plagiate, pe criterii de rude, amante si alte asemenea.

  4. Ciudat! TV-urile prezintă la greu la politehniști, de crezi că asta-i Țara inginerilor…