G4Media.ro

Stocul de gaze pentru iarnă este asigurat, afirmă ministrul Energiei. El promite…

Foto: Dreamstime

Stocul de gaze pentru iarnă este asigurat, afirmă ministrul Energiei. El promite sprijin de la stat pentru facturi și după 1 aprilie 2025

Gradul de umplere rezervelor de gaze naturale pentru iarnă este de 92%, a afirmat, luni, la Radio România Actualități, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„România şi-a îndeplinit ţinta europeană cu mai bine de două luni înainte de termen. Asta înseamnă că suntem pregătiţi să înfruntăm o iarnă normală, iar dacă va fi o iarnă grea, avem, aşa cum am avut şi anul trecut, resurse de eventuale importuri de gaz. Noi ne aşteptăm la o iarnă normală, în care să putem depăşi cu ceea ce avem înmagazinat, şi avem la data la care vorbim, 2 septembrie, mai mult chiar şi decât anul trecut, când am avut înmagazinat un nivel record”.

În ceea ce privește stocurile de cărbune, acestea „sunt la nivel satisfăcător”, a apreciat ministrul Energiei, în timp ce gradul de umplere din lacurile de acumulare depăşeşte 70-75%.

Sebastian Burduja susține că creșterea pe bursă a prețurilor la energie nu îi va afecta pe români, pentru că facturile sunt plafonate până la 1 aprilie, anul viitor, și promite că și după această dată va exista un sprijin de la stat pentru cei cu venituri reduse.

„La 1 aprilie 2025 expiră actuala schemă de plafonare compensare. Cel mai probabil dacă nu există circumstanţe excepţionale în Ucraina, Republica Moldova sau, în fine, în regiune, această schemă va trebui să o optimizăm sau să o aducem, mă rog, în marja unei pieţe cât mai libere. Asta ce va însemna? Că, pe de o parte, pentru românii care au un consum mai mare de peste 300 de kilowaţi oră şi plătesc acel 1,3 lei per kilowatt-oră astăzi, aşteptarea noastră este ca facturile să se reducă, iar pentru românii care au cel mai mic prag de 0,68 lei kilowatt-oră, sigur pe preţurile actuale, excluzând toate taxele, TVA-ul, taxa de cogenerare, de certificate verzi ş.a.m.d., fără o măsură de sprijin sigur că e greu de menţinut actualul nivel al facturilor. Noi la asta lucrăm să facem o măsură de sprijin astfel încât românii vulnerabili, cei care au nevoie de acest ajutor de la stat şi nu doar cei care poate au posibilităţi, dar au un consum mic, să beneficieze într-adevăr de măsură de sprijin, astfel încât facturile să nu le crească.”

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Burduja, ministrul protectiei sociale.

  2. Dacă mințea cum respira când spunea că l-a depășit in sondaje pe Nicușor Dan, de ce as crede ca acum spune adevărul? De ce aș da 2 bani pe el?

  3. Vaidăcapunostru că ăștia! Ei păstrau plafonu în timp ce în majoritatea statelor europene, prețul era sub plafonul de la noi. Dar ei dau din gură că fac rahatu bici de dragul românilor

  4. O tara din ajutoare