G4Media.ro

Stoltenberg, apel adresat președintelui Turciei, pentru a nu bloca aderarea la NATO…

sursa foto: Nato.int

Stoltenberg, apel adresat președintelui Turciei, pentru a nu bloca aderarea la NATO a Suediei / Amenințările lui Erdogan au survenit în urma acțiunii extremistului Rasmus Paludan, care a ars un exemplar din Coran în fața Ambasadei Turciei din Suedia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a criticat luni atitudinea preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, care ameninţă că va bloca aderarea la NATO a Suediei după ce un extremist a ars un exemplar din Coran sâmbătă la Stockholm, relatează Agerpres.

Într-un interviu acordat televiziunii germane Die Welt, transcris într-un comunicat în germană de către canal, norvegianul Jens Stoltenberg a condamnat poziţia lui Recep Tayyip Erdogan legată de Suedia

„Libertatea de exprimare, libertatea de opinie este un bun preţios, în Suedia şi în toate celelalte ţări ale NATO. De aceea, aceste acte inadecvate nu sunt automat ilegale”, a declarat el.

Sâmbătă după-amiază, în cadrul unei manifestaţii autorizate de poliţia suedeză în apropierea ambasadei Turciei, extremistul de dreapta Rasmus Paludan, cu dublă cetăţenie suedeză şi daneză, a ars un exemplar din Coran, act vizând să denunţe negocierile suedeze cu Ankara privind NATO.

„Guvernul suedez a condamnat (această manifestaţie) în termeni foarte clari”, a reamintit Stoltenberg în interviul său pentru Die Welt.

Luni, preşedintele Erdogan a reacţionat ferm, declarând că Suedia, candidată la aderarea la NATO, nu mai poate conta pe „sprijinul” Ankarei după acest incident.

Stoltenberg a afirmat că este „absolut împotriva acestui tip de insulte la adresa altor persoane” şi „absolut împotriva acestui comportament pe care l-am văzut pe străzile din Stockholm”.

Turcia blochează din mai intrarea Suediei – şi a Finlandei – în NATO, acuzându-le că adăpostesc militanţi şi simpatizanţi kurzi pe care îi consideră drept „terorişti”, în special pe cei din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi pe aliaţii acestuia din nordul Siriei şi Irak.

Pentru Ankara, orice eventual progres depinde de măsurile suedeze de extrădare a persoanelor acuzate de Turcia de terorism sau de participare la tentativa de lovitură de stat din 2016 împotriva lui Erdogan.

În pofida acestui context, Stoltenberg a apreciat că Turcia a fost până în prezent destul de cooperantă în dezbaterea privind aderarea la NATO.

Ratificarea protocoalelor de aderare nu trebuie acum să eşueze pe ultimii metri. „Sunt în contact strâns cu Finlanda şi Suedia şi, desigur, cu aliatul nostru Turcia”, a adăugat el.

Potrivit acestuia, 28 din cele 30 de ţări ale NATO şi-au dat deja acordul în parlamentele lor naţionale. „Şi, desigur, îi rog pe aliaţii rămaşi – Ungaria şi Turcia – să accelereze aceste proceduri în parlamentele lor”, a încheiat Stoltenberg. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Ce teatru se joaca si la nivelul asta. Erdogan urmareste alte beneficii (arme din SUE, concesii in alte zone etc.) plus ca are alegeri (devansate) in mai. Daca se decidea intrarea unei tari in NATO in functie de activitatile unui protestant (sau 10, 100, 1000…) era pamantul asta vai de capul lui.

    • Nationalistii de extrema dreapta au afinitati ideologice cu rusii, si-ar dori ca nationalismul sa predomine pe continent, ar fi mult mai usor sa castigi alegerile calare pe ura fata de straini. Vezi Ungaria, Turcia, Austria, toate sustin tacit Rusia.
      Nu e de mirare ca un nationalist ii serveste deci la fileu lui Erdogan pretextul de a bloca aderarea Suediei la NATO. Niciun nationalist nu vrea asta, vor haosul in care pot sa mobilizeze emotiile nationaliste si sa ramana mufati la putere. Cum s-a reusit in Rusia. E modelul lor.

    • @tiberius: Absolut corect si se aplica si Ucrainei, care tot print-un nationalism violent intro tara cu 25% minorități a escaladat conflictul cu Rusia, dând apa la moara mai ales Rusiei, dar si altor vecini precum Ungaria.

    • Singurul caz in care nationalismul e justificat e cand iti aperi tara de invaziile repetate ale vecinului care te vrea in sfera lui de influenta, vrea sa-ti anuleze cultura. Si nu mai e nationalism, se numeste patriotism. E de admirat asta la Ucraina.

    • @vct,
      Ai perfecta dreptate.
      Nu te lua după postați, ei sunt plătiți de centrul de propaganda.

    • Povestea ca Rusia a invadat Ucraina declasand un razboi deoarece era ingrijorata de minoritatea rusafona din Ucraina este o minciuna gogonata.Cantati-o si voi pe la mesele din birturile transnistrene poate aia o sa va creada.

  2. @Bobita: Moldova si Ucraina au avut aceeasi problema cu state separatiste. Moldova a ajuns la un acord dupa 1 an, Ucraina a avut 8 ani de razboi civil. Asta face nationalismul. Cauta ce scria Deutsche Welle si BBC in 2018, 2019 despre Ucraina ca sa vezi diferenta intre fapt si narativ.