G4Media.ro

Stoltenberg: Dacă Finlanda și Suedia vor decide să solicite aderarea la NATO,…

Sursa foto: NATO.int

Stoltenberg: Dacă Finlanda și Suedia vor decide să solicite aderarea la NATO, „vor fi primite cu căldură și mă aștept ca procesul să decurgă rapid”

În cazul în care Finlanda și Suedia vor decide să solicite aderarea la NATO, procesul de aderare va fi „rapid” și vor fi puse în aplicare măsuri interimare până când vor deveni membri oficiali ai Alianței, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează CNN.

„Suntem în dialog cu Finlanda și Suedia, iar decizia le aparține. Dar dacă vor decide să depună cererea (de aderare – n.r.), Finlanda și Suedia vor fi primite cu căldură și mă aștept ca procesul să decurgă rapid”, a declarat el presei.

„Este vorba, în mod fundamental, despre dreptul fiecărei națiuni din Europa de a-și decide propriul viitor. Așa că atunci când Rusia încearcă într-un fel să amenințe, să intimideze Finlanda și Suedia să nu aplice (pentru aderarea la NATO – n.r.), acest lucru demonstrează doar cum Rusia nu respectă dreptul fundamental al fiecărei națiuni de a-și alege propria cale”, a adăugat Stoltenberg.

„Realitatea este că Finlanda și Suedia sunt deja foarte apropiate de NATO și lucrăm împreună, operăm împreună, ne antrenăm împreună. Și, de îndată ce vom lua decizia de a-i invita, acest lucru va trimite un mesaj politic puternic, că securitatea Finlandei și a Suediei contează pentru toți aliații NATO”, a continuat el.

La rândul său, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, prezentă în cadrul conferinței de presă cu Stoltenberg, a afirmat că UE va continua să ceară sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei.

„Vom continua să cerem sancțiuni suplimentare și vom continua să cerem aplicarea pachetelor actuale de sancțiuni într-un mod mai bun și mai eficient. Vom continua să discutăm acest lucru și la Strasbourg săptămâna viitoare, dar, în cazul nostru, acest parlament va continua să se bazeze pe impulsul acestei coordonări fără precedent pe care o avem, care este extrem de importantă, deoarece împărtășim valorile fundamentale și împărtășim sprijinul pentru dreptului Ucrainei de a se apăra”, a precizat Metsola.

Sursa foto: NATO.int

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Dreptul Iugoslaviei (Siria, Irak, Mali, Angola, Vietnam, Afganistan, Coreea, Irlanda, Insulele Falkland, kurzii (40 000 omorâți de turci), Georgia, Cecenia, milioanele de uiguri omorâți de chinezi, Japonia atacată cu nucleare etc, etc) de a se apăra unde a fost? Acolo era vorba de autodeterminare , bla , bla ? Dreptul la PACE e universal sau dreptul de a ucide e mai puternic ?

    • care iugoslavia??? ca nu ii ataca nimeni. sarbii au atacat si au omorat! nu te lasi sa bati campii! adica ei au facut genocid si tu vrei sa se apere. looooooooool.

    • Si tu acum de fapt ce vrei ? Sa moara si capra vecinului ?

    • Rusia trebuie sa dispara ca stat, iar tu trebuie sa iti depui CV-ul si sa iti gasesti de lucru. Nu o sa ma duc pana in 1800 toamna sa indic ce a facut Rusia, sa merite sa se destrame… E suficient sa citesti din ce au scris rusi 100% despre crimele rusesti.

    • Andrei, logica ta se schimbă după cum bate vântul ?Un argument e bun când îți e ție favorabil și același argument e rău când nu-ți convine ? Păi atunci de ce mai folosim argumente ? E bine când mor oameni? Te simți util funcțional ? Să dispară TOATE RĂZBOAIELE, niciun om să nu mai fie ucis , e posibil să pricepeți asta ? Să fie toți judecați pentru crime de război , indiferent sub ce steag, armă, explicație, minciuna, propagandă, motiv, aberație se poate ? Slavă PĂCII !!

    • Nu mai contează frate celelalte războaie. Asta e singurul în care mor oameni. In Yemen de exemplu, mor oamenii de 7 ani și este cel mai mare dezastru umanitar (conform declarației ONU) și nimeni nu-și face griji, nu vezi?

  2. Stai…ele nu trebuie sa faca sluj ani de zile ca si Romania? Pai pentru ce lupa mea mai avem criterii de aderare? Ce e asta? Aderare in alb? Semnati aici..?

    • suedia si finlanda le indeplinesc de ani buni. nu e totuna cu romania. evident ca vor trebui respectate criteriile de aderare. de aia ucraina nu e in nato.

    • Altele sunt conjuncturile !
      Apoi compatibilitatea Finlandei si a Suediei cu NATO si mecanismele ei, este mult superioara din toate punctele de vedere cu ce oferea Romania la data intrarii sale in NATO !

  3. NATO are înțelegere cu Putin, parcă totul este făcut să băgați bani in armament, Putin ăla e muribund îl lăsați să-și facă talentul în Ucraina, nu ați pus nicio restricție pe averea lui, tot se întâlnește lumea cu el îl creșteți pe Zelinski că pe Făt frumos doar să fie bine pentru fabricanții de arme. Ucraina oricum este împărțită demult între SUA și Rusia, un război de fațadă in care mor oameni, iar cei ce produc arme își freacă mâinile că le-a pus Dumnezeu (Biden și Putin) averea la dospit

    • Comentariul asta al tau e compus de același autor din pandemie care a produs genialele SF-uri :”noua ordine mondiala,dictatura medicala,5g,cipuri în vaccin,oculta mondială….Totul de fapt e simplu,atunci lumea reacționa în fața unei pandemii,acum Putin vrea minele din Donbas și ieșire la mare,ucrainienii își apără tara iar NATO le livrează arme pentru a slăbi cat mai tare armata sovietica înainte de o eventuala confruntare directă.

    • Asta se întâmplă încă de la războaiele lui Napoleon. Dar cine înghite fără sa rumege informația de la TV și pentru cine TV-ul este singura sursă de informație, nu poate să vadă lucrurile dintr-o altă perspectivă.
      Vizionare plăcută! Uită-te în continuare la TV să nu pierzi ceva, că acolo este informația adevărată.

  4. Foarte bine, e un moment bun pentru aderare.

  5. Te inseli cand tratezi SUA si Rusia ca egali. Hoardele asiatice nu s-au schimbat in 1000 de ani. Asta e adevarul rus…

  6. @Bogdan în primul rând confunzi cu altcineva care are teoria conspirației cu 5g, conspirație planetară, etc. coPutin este singurul oficial rus care nu prea a fost sancționat de occident, nici el nici presupusă amantă Kabaeva, minele acelea din Donbas produceau tot pentru ruși. Rusia în toată existența ei a fost doar pe extindere și cucerire, visul lor este să aibă acces la o mare caldă (Marea Neagră o au deja de mult). NATO nu vrea sa se lupte cu Rusia, nu este interesantă pentru America, principalul dușman al NATO este China. Se testează arme și o creștere a producției de arme pentru un eventual conflict cu China. Putin nu este atât de periculos pentru Occident, deoarece e un fricos care își apără averea și vrea să se de-a mare la ai lui. In afara de arme nucleare, teritori imens și resurse Rusia nu mai are altceva. China are tehnologie, teritoriu, resurse și foarte multe țări captive (Africa toată este a lor)

  7. Rusia nu trebuie sa se amestece in politica Ukrainei! Daca era destept(Putin) obtinea prin pretul gazului, fonduri cu care cumpara toata Europa! Este un tar ratat si va ramane in istorie ca Stalin!

  8. Mulți prosti. Și îmi respirați aerul.

  9. Apropo de nea Caisă asta de la NATO, a văzut cineva biografia lui? Începând cu internationala socialistă? A avut funcții după funcții și nu are nicio legătură cu armata/tactica/strategia militară. Este un fel de Geoană de Norvegia. Cu el la conducerea NATO sigur le tremura izmenele rușilor.
    PS: dar ce mai contează, când lucrurile sunt stabilite de la început, oricine poate fi mare comandant. Important e să se țină de plan.

    • rusia se viseaza mare putere mondiala, iar astazi se lupta, din rasputeri, pentru statutul de putere regionala (cum tare s-a suparat ca era numita de SUA, inca pe vremea lui Obama). 🙂