G4Media.ro

Stoltenberg: Desfăşurarea militară rusă reprezintă un ”moment periculos” pentru securitatea europeană /…

Sursa foto: Ministry of Defense of the Russian Federation (eng.mil.ru)

Stoltenberg: Desfăşurarea militară rusă reprezintă un ”moment periculos” pentru securitatea europeană / O nouă agresiune a Rusiei ar conduce la o întărirea a prezenţei NATO, nu la o diminuare

Desfăşurarea militară rusă din apropierea Ucrainei şi din Belarus reprezintă „un moment periculos pentru securitate în Europa”, a afirmat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă la Bruxelles cu premierul britanic Boris Johnson, anunţând totodată că miniştrii apărării din cadrul Alianţei vor discuta săptămâna viitoare „despre o întărire a securităţii în partea de sud-est a Alianţei, prin constituirea unui grup tactic în România pentru regiunea Mării Negre”, potrivit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

„Ne vom apăra şi proteja toţi aliaţii. O nouă agresiune a Rusiei (împotriva Ucrainei) ar conduce la o întărirea a prezenţei NATO, nu la o diminuare”, a dat el asigurări.

Stoltenberg a subliniat că Rusia trebuie să aleagă între o soluţie diplomatică la criza privind Ucraina sau sancţiunile economice ale Occidentului şi o prezenţă militară sporită a forţelor NATO în ţările din estul Europei care sunt membre ale Alianţei.

„Rusia are de făcut o alegere: fie o soluţie diplomatică, pentru care suntem dispuşi să stăm la masa (negocierilor), fie o confruntare, dar atunci va plăti un preţ ridicat”, a declarat el.

„Vor exista sancţiuni economice. Va fi o prezenţă militară sporită a NATO în flancul estic al Alianţei, iar Marea Britanie este o parte importantă a acestui lucru”, a precizat Stoltenberg în conferinţa de presă cu Johnson.

„Miniştrii apărării din cadrul Alianţei vor discuta săptămâna viitoare despre o întărire a securităţii în partea de sud-est a Alianţei, prin constituirea unui grup tactic în România pentru regiunea Mării Negre”, a anunţat el.

Mai mulţi membri ai Alianţei au decis să aloce mai multe resurse pentru forţa de reacţie rapidă a NATO, ceea ce „va permite să avem întăriri rapide şi o capacitate de reacţie crescută”, a precizat Stoltenberg.

El a mai atras atenţia că numărul trupelor ruse la graniţa cu Ucraina este în creştere, iar timpul de atenţionare privind un posibil atac scade.

„Este un moment periculos pentru securitatea europeană”, a avertizat Stoltenberg.

„NATO nu este o ameninţare pentru Rusia, dar trebuie să fim pregătiţi pentru ce este mai rău şi să rămânem în acelaşi timp angajaţi ferm în găsirea unei soluţii politice”, a adăugat el.

Marea Britanie a trimis 350 de militari în Polonia şi conduce un grup tactic în Estonia, a indicat la rândul său Boris Johnson.

„Suntem în cel mai periculos moment”, a insistat premierul britanic.

„Sincer, nu cred că Rusia a luat decizia” de a desfăşura o acţiune militară, „dar nu este imposibil să se producă rapid o catastrofă, aşa că sunt în continuare destul de îngrijorat”, a declarat el.

Johnson a anunţat o desfăşurare în Polonia şi a reamintit de punerea în alertă a trupelor britanice pentru gestionarea unei crize umanitare pe flancul estic al UE.

„Este nevoie de o detensionare şi de decizii”, a pledat el. El a afirmat totuşi că unele solicitări ale Moscovei „nu sunt negociabile”, în special politica uşilor deschise pentru ţările care aspiră la aderare.

Stoltenberg a anunţat că i-a adresat joi o invitaţie ministrului de externe rus, Serghei Lavrov, pentru un dialog în cadrul Consiliului NATO-Rusia „pentru a găsi o soluţie diplomatică” la îngrijorările Moscovei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Putem verifica usor afirmatiile lui, recapituland ce a facut NATO in cei cativa ani in care Rusia a incercat sa fie prietena sau macar neutra. Dupa mine, amabilitatea Rusiei a inceput in 1991 cand la Moscova a avut loc contralovitura de stat ce l-a adus in frunte pe omul iubit de occidentali si a incetat in 2008.

    In timpul asta, NATO s-a exins de la 16 la 26 de membri, incluzand 4 noi vecini direct ai Rusiei. In plus, America a creat statele fictive Bosnia si Kosovo, pe care le-a invadat, pentru simplul motiv ca erau teritorii sarbe, iar Serbia prefera sa pupe papucul rus.

    In timpul asta, SUA a sponsorizat teroristii ceceni care puneau bombe in trenuri, teatre si blocuri.

    Nici macar momentul din 2008 nu s-ar fi intamplat, daca gruzinii nu ar fi urmat indemnul la razboi de SUA. Inainte ca Putin cel rau sa le fure paltonul, cu aproximativ o luna, gruzinii au socotit de cuviinta sa faca exercitii cu o mie de americani.

    Diferentele sunt ca azi Romania e un pilon de stabilitate, iar americanii au trimis doar cateva sute de eroi ai Kabulului. Cum pleeaca americanii, cum le arata Ciuca sovieticilor ce si cum.

  2. Rusia este periculoasă pentru că își manevrează forțele armate în propria țară iar america este un model de democrație cu forțe desfășurate în alte țări la mii de kilometri de țară?