G4Media.ro

Stoltenberg, despre rămășițele care ar putea proveni de la o dronă rusească…

Sursa foto: NATO.int

Stoltenberg, despre rămășițele care ar putea proveni de la o dronă rusească găsite în România: Nu avem informații legate de un atac intenționat al Rusiei / România a informat miercuri NATO, deși Ucraina a susținut încă de luni că drona a căzut pe teritoriul românesc

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că nu există nicio informație care să indice intenția unui atac intențional al Rusiei, după ce a fost întrebat despre rămășițele care ar putea aparține unei drone rusești și care au fost găsite în urmă cu o zi în România. De notat că, potrivit lui Stoltenberg, România a informat miercuri NATO, deși Ucraina a susținut încă de luni că drona a căzut pe teritoriul românesc.

„Nu avem nicio informație care să indice vreun atac intenționat din partea Rusiei”, a spus acesta.

În cadrul unei sesiuni organizate la Parlamentul European, oficialul NATO a fost întrebat de europarlamentarul USR Vlad Gheorghe ce informații a transmis Alianței partea română, după descoperirea acestor rămășițe care ar putea proveni de la dronă rusească.

Autoritățile române au informat NATO că rămășițele unei potențiale drone au fost găsite la granița cu Ucraina și au informat ieri (miercuri. n.r.) „despre toate aceste descoperiri”, a răspuns Stoltenberg.

Acest incident „demonstrează riscul unui accident” provocat de conflictul din Ucraina, a subliniat oficialul NATO, care a notat că incidente similare au mai avut loc în trecut, cum a fost cazul Poloniei.

În prezent, „investigațiile continuă” iar aliații așteaptă rezultatele, a continuat el.

În urma acestor incidente, NATO a „crescut gradul de vigilență” și monitorizează „cu atenție evenimentele de la granițele” sale, a adăugat Stoltenberg.

Drona care a fost găsită la Ceatalchioi nu avea încărcătură explozivă și e posibil să fi fost folosită pentru spionaj, au declarat joi pentru Digi24.ro surse implicate în ancheta demarată de autoritățile românești.

După primele investigații făcute de specialiștii MApN, ar rezulta că drona a zburat la mică altitudine, motiv pentru care nu a apărut pe radare, și e posibil să fi fost avariată și scăpată de sub control. „A ars doar combustibilul”, susțin sursele citate, pentru Digi24.

Aceste precizări vin după ce ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a recunscut în urmă cu o zi că bucăţi dintr-o dronă au fost găsite pe teritoriul României.

  • „Echipa condusă de ministrul apărării naționale, din care au făcut parte șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, și șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-locotenent Viorel Pană, s-a informat cu privire la situația concretă din zonele vizitate și a informat autoritățile locale despre faptul că vor fi luate măsuri suplimentare pentru întărirea capacităților de monitorizare și de securizare a spațiului aerian la frontierele României.
  • Echipa MApN s-a deplasat și în proximitatea satului Plauru în care echipele de investigare ale MApN au descoperit, în cursul serii de 5 septembrie, elemente care pot fi asimilate unor resturi de dronă. Specialiștii trimiși de MApN la fața locului au ridicat probele care vor fi supuse unor expertize tehnice, care să permită stabilirea provenienței și caracteristicilor acestora.
  • Concluziile formulate de specialiștii MApN, în urma finalizării investigațiilor, vor fi comunicate public cu maximă celeritate”, a precizat MApN.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că, dacă se confirmă că elementele descoperite de Ministerul Apărării aparțin unei drone rusești, aceasta ar fi o situație inadmisibilă și „o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României, stat aliat NATO”.

Inițial, după apariția primelor informații, susținute de partea ucraineană, potrivit cărora o dronă ar fi lovit malul românesc al Dunării, Iohannis a negat cu fermitate această versiune.

„Nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România”, dar sunt atacuri foarte aproape de graniță, cum s-a întâmplat astăzi la 800 de metri de graniță. „Suntem alerți, suntem atenți și suntem în cadrul NATO foarte bine apărați”, a spus Klaus Iohannis. Detalii aici.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Asa o palma pe obrazul Ro.!?!…. Si o meritam si ne-am facut-o si ne-o vom face in continuare dupa cum zic unele sondaje!! Avem cea mai deplorabila, incompetenta si corupta clasa politica din istoria ultimilor 100 de ani, iar serviciile secrete sunt la nivelul cel mai de jos al competentei, profesionalismului si, in primul rand, al patriotismului! In Ro., politica „capetelor” civile in domeniile strategice ale tarii, nu functioneaza, este total falimentara si dezastruoasa pe termen inclusiv lung; toate „capetele” civile ce s-au perindat la sefia serviciilor in ultimii 30 de ani au, fiecare-n parte, o mare vina si responsabilitate, ultimul dintre ei, E. Hellvig ce mandru si plin de el a parasit „dispozitivul”….Salarii si pensii speciale nemeritate, de-a dreptul furate…..

    • @Adriana Negureanu
      Ai perfectă dreptate! Ce trist că suntem atât de puţini cei care văd astfel lucrurile 😥

  2. „Nu avem informații legate de un atac intenționat al Rusiei”

    Ba, who the f . u . c . k . c a r e s ca o fost intenționat sau nu?! Aduceti in p.l.m. gheparzii si tu.nu.rile anti.aer.iene pe malul Dunarii ce na.i.ba! Tre sa mo.ara cativa localnici sa va miscati fu.nd.ur.ile alea s.pe.ci.a.le?!

  3. eu vreau sa vad un raspuns adecvat, altfel rusia va crede ca e ok daca se mai intampla accidente din cand in cand

  4. Încă nu au fost demiteri în servicii și autorități?! Tare încet și rău merg lucrurile pe aici!

  5. ”România a informat miercuri NATO, deși Ucraina a susținut încă de luni că drona a căzut pe teritoriul românesc.” – spune acid Stoltenberg. Asta ca răspuns parțial la întrebarea deșteaptă a lui Vlad Gheorghe : ce face NATO pentru apărarea acestei părți de graniță Nato ( care accidental este și graniță română.)
    Păi dacă noi reacționăm după 2 zile )))))