Stoltenberg, înaintea summitului NATO: Va exista un mesaj foarte clar că Ucraina trebuie să fie adusă cât mai aproape de calitatea de membru / Acum trebuie să ne asigurăm că Ucraina va câștiga războiul ca națiune suverană și independentă
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, marți, într-o conferință de presă înaintea summitului NATO de la Vilnius, că va exista „un mesaj foarte clar că Ucraina trebuie să fie adusă cât mai aproape de calitatea de membru” al Alianței și a subliniat că acum aliații trebuie să se asigure că Ucraina va câștiga războiul ca națiune suverană și independentă.
„Cu toții am fost de acord să ne asigurăm că Ucraina va câștiga calitatea de națiune suverană. Cel mai bun lucru pe care putem să îl facem acum este să punem la dispoziția Ucrainei muniție. (…) În legătură cu calitatea de membru, vom transmite un mesaj foarte clar în legătură cu drumul parcurs de Ucraina. Mă aștept ca aliații să fie de acord cu un mesaj foarte clar că Ucraina trebuie să fie adusă cât mai aproape de calitatea de membru”, a afirmat Stoltenberg.
Secretarul general a adăugat că acest lucru demonstrează unitatea și mesajul consolidat pe care aliații NATO îl transmit Ucrainei.
„Noi trebuie să ne asigurăm că Ucraina va câștiga acest război ca națiune suverană independentă, altfel nu putem să discutăm despre calitatea de membru al NATO”, a subliniat Jens Stoltenberg.
Acesta a precizat că președintele Volodimir Zelenski a veni la summit.
Țările NATO vor discuta la summitul de la Vilnius o propunere de a nu obliga Ucraina să implementeze așa-numitul Plan de acțiune pentru aderarea la alianță (MAP), a mai declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
„Vom arăta clar că Ucraina va deveni membră a alianței și vom trimite un mesaj puternic în ceea ce privește Ucraina”, a mai spus secretarul general.
Planul este alcătuit din cinci secțiuni (chestiuni politice și economice, precum și chestiuni legate de apărare, resurse, securitate și drept). Punerea în aplicare a MAP-urilor poate dura mult timp, de obicei necesitând mai mulți ani. După începerea invaziei rusești în Ucraina, alianța a decis intrarea Finlandei și a Suediei fără a realiza niciun plan.
Stoltenberg a mai spus că retorica nucleară a Rusiei este una periculoasă și lipsită de orice fundament și a precizat că NATO condamnă anunțul că va trimite arme nucleare tactice în Belarus.
Alianții rămân „vigilenți” și monitorizează situația, însă nu a fost constatată nicio modificare în postura nucleară a Rusiei care să schimbe poziția NATO.
„Rămânem vigilenți, apărăm fiecare aliat NATO”, a precizat Stoltenberg.
Citește și NATO va trasa o „cale” pentru aderarea Ucrainei, dar fără un „calendar” (Casa Albă)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank