Stoltenberg: Luăm în calcul mai multe ajustări pe termen mai lung ale prezenței NATO în Europa de Est
NATO ia în considerare o poziție militară pe termen mai lung în Europa de Est pentru a-și consolida apărarea, a declarat luni secretarul general Jens Stoltenberg, deoarece tensiunile au rămas ridicate cu privire la desfășurarea militară a Rusiei în apropierea Ucrainei, potrivit Reuters.
„Luăm în considerare mai multe ajustări pe termen mai lung ale posturii noastre, ale prezenței noastre în partea de est a alianței. Nu a fost luată nicio decizie finală în acest sens, dar există un proces în curs de desfășurare în cadrul NATO”, a spus el reporterilor la Bruxelles.
Miniștrii apărării din NATO sunt așteptați să discute despre întăriri ale securității europene la următoarea lor întâlnire din 16-17 februarie. Guvernele occidentale au cerut Moscovei să retragă trupele de la granițele Ucrainei, mai ales dacă Rusia dorește să vadă mai puține desfășurări în statele aliate NATO din est.
„Dacă Rusia dorește cu adevărat mai puțină (prezență -n.r.) NATO în apropierea granițelor (ruse – n.r.), ea obține opusul (desfășurând trupe la granița cu Ucraina – n.r.)”, a spus Stoltenberg la o conferință de presă cu președintele polonez Andrzej Duda, referindu-se la răspunsul NATO de a desfășura grupuri de luptă pe teritoriul său din flancul estic după anexarea Crimeei de către Moscova în 2014.
În prezent, NATO are trupe care se rotesc în și în afara Europei de Est, o așa-numită prezență persistentă, dar nu permanentă.
De la Marea Baltică până la Marea Neagră, desfășurarea trupelor NATO a fost nesemnificativă în mod intenționat, afirmă oficialii, pentru a încerca să descurajeze, dar și să nu provoace alte agresiuni rusești. Ungaria și Slovacia au fost menționate de oficialii occidentali drept potențiale gazde pentru trupele NATO, deși nu au fost luate decizii în acest sens.
Pe lângă trupele americane aflate deja în Polonia, aproximativ 1.700 de militari americani, în principal din Divizia 82 Airborne, sunt dislocați în această săptămână de la Fort Bragg, Carolina de Nord, în țară. De asemenea, SUA au decis să trimită 1.000 de soldați prin intermediul NATO în România.
Sursa foto: Facebook / Multinational Corps Northeast
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.