G4Media.ro

Stonehenge ar fi putut fi construit pentru a unifica populația Marii Britanii…

Sursa foto: Unsplash / Priyank V

Stonehenge ar fi putut fi construit pentru a unifica populația Marii Britanii cu mii de ani în urmă, consideră oameni de știință

La cinci mii de ani de la crearea primului monument la Stonehenge, acesta continuă să dezvăluie noi secrete dramatice – cum ar fi dezvăluirea „uluitoare” de la începutul acestui an, conform căreia piatra sa centrală a fost transportată peste 700 km până la câmpia Salisbury din nordul Scoției, relatează The Guardian.

Deși se știa de mai bine de un secol că sarsenele uriașe pentru care Stonehenge este cel mai bine cunoscut provin de la mai mult de 20 km distanță, iar „pietrele albastre” provin din Țara Galilor, descoperirea că piatra altarului, care se află chiar în centrul său, a fost scoțiană a provocat o senzație arheologică, capturând titlurile din întreaga lume.

Acum, un arheolog de renume și o autoritate în domeniul Stonehenge a propus o explicație uimitoare a motivului pentru care pietrele sale au fost transportate pe distanțe atât de uluitoare.

Este posibil ca Stonehenge să fi fost ridicat în mod explicit pentru a uni primele comunități de agricultori de pe întreaga insulă a Marii Britanii într-o perioadă de stres cultural, susține Mike Parker Pearson, profesor de preistorie britanică târzie la University College London – iar piatra altarului ar fi putut fi luată de la un monument scoțian îndepărtat ca dar sau ca semn al alianței politice.

În timp ce structura este unică din mai multe motive – inclusiv faptul că este acoperită cu piatră pe scară largă și că are lintele – niciun alt monument din Marea Britanie sau Irlanda nu încorporează pietre care au fost aduse de la distanțe atât de mari, scrie Parker Pearson într-o nouă lucrare. „Stonehenge iese în evidență prin faptul că este un microcosmos material și monumental al întregii insule britanice”.

Ca atare, ar trebui să considerăm că Stonehenge este un monument politic la fel de mult ca unul religios, a spus Parker Pearson. „Nu este un templu – aceasta a fost o piatră de poticnire majoră timp de sute de ani. Nu este un calendar și nu este un observator”. Faimoasa aliniere a structurii la solstițiile de iarnă și de vară face ecou construcțiilor anterioare, cum ar fi Newgrange din valea Boyne din Irlanda, dar ar putea să nu fie scopul său principal, a spus el.

„Cred că nu am privit Stonehenge în mod corect. Chiar trebuie să te uiți la tot pentru a-ți da seama ce fac ei. Ei construiesc un monument care exprimă permanența anumitor aspecte din lumea lor.”

Piatra altarului este adesea trecută cu vederea de vizitatorii de la Stonehenge, deoarece se află pe o suprafață plată și este parțial ascunsă de un uriaș sarsen căzut. S-a presupus mult timp că și aceasta a căzut, a spus Parker Pearson – cu toate acestea, în nord-estul Scoției există mai multe cercuri în care pietrele sunt așezate intenționat.

„Având în vedere ceea ce știm acum despre locul de unde provine, pare cu atât mai probabil că a fost așezată în mod deliberat ca o piatră culcată”, a spus el, adăugând că este «foarte probabil» ca piatra altarului să fi făcut parte dintr-un monument scoțian anterior. „Aceste pietre nu sunt pur și simplu smulse de oriunde”.

Având în vedere că Orkney a fost exclusă ca origine potențială, acum sunt examinate alte situri sau origini potențiale. „Cred că vom aștepta și vom vedea. Este foarte interesant”, a spus el.

Arheologii cred că piatra altarului ar fi putut fi instalată în jurul anului 2500 î.e.n., cam în perioada în care Stonehenge era remodelat față de forma sa inițială.

Aceasta a fost o perioadă de schimbări culturale în Marea Britanie, pe fondul noilor sosiri din Europa continentală. „Există în mod evident un fel de interacțiune – s-ar putea numi primul contact”, a declarat Parker Pearson. „Acesta este momentul în care Stonehenge este construit și mă întreb dacă acel moment de contact servește, într-un fel sau altul, drept catalizator pentru această a doua etapă cu adevărat impresionantă a Stonehenge. Este o încercare de afirmare a unității, posibil integrând noii veniți – sau nu”.

Cu toate acestea, în cele din urmă, „nu reușește” – având în vedere că cercetările genetice arată că populțiile care sosesc vor disloca în mare măsură populațiile neolitice anterioare. „Acestea fiind spuse, Stonehenge este adoptat [ca monument] de acei oameni ai căror descendenți devin populația dominantă a Marii Britanii”, a declarat Parker Pearson.

„Deci, în ciuda schimbării populației, Stonehenge continuă să își exercite semnificația în lumea largă”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...