Stop dezinformare. Dar cum?
Există o legătură directă între manipularea politică deliberată și proasta guvernare, iar specific Estului, respectiv României și Republicii Moldova, este că aici principalii producători de fake news și principalii răspândaci de dezinformare sunt chiar guvernele și liderii politici, afirmă Sorin Ioniță, director al think-tankului Expert Forum, într-o analiză despre fenomenul ”fake news”, într-un podcast pe portalul Sinopsis.
Rezumatul principalelor idei:
- Destul de abuzat prin folosirea excesivă, termenul de ”fake news” nu e o invenție recentă, însă specific pentru vremurile noastre e că internetul a dus la scăderea costurilor de difuzare ale mesajelor și acum te poți juca cu psihologia mulțimilor cu costuri aproape de zero.
- ”Fake news” rămîne o temă majoră, deoarece ne interesează manipularea politică deliberată cu știri false, cu teorii ale conspirației, cu accentuarea unor clivaje și spaime sociale care se joacă strategic cu temerile oamenilor
- Există o legătură directă între manipularea politică deliberată și proasta guvernare. Iar acest lucru se vede foarte bine atît în România cît și în Republica Moldova.
- Ceea ce este însă specific Estului, în cazul de față celor două țări menționate, e că aici principalii producători de fake news și principalii răspîndaci de dezinformare sunt chiar guvernele și liderii politici.
- Deși între România și Moldova există diferențe între tipurile de fake news vehiculate, se regăsesc adesea teme comune, care par că provin din aceeași sursă. Exemplul discutat: cazul L. Kozlovska (info de background mai jos) și implicațiile sale politice din Moldova. Și, mai ales, cum – indirect, dar pe același calapod – s-a propagat și în România un model de fake news extrem de asemănător (vezi, de asemenea, mai jos).
- Se pot combate știrile false? Nu e un răspuns ușor de dat…. De fapt, se revine la o dezbatere mai veche, pe care jurnaliștii o cunosc deja: libera cenzurare versus cenzurare în numele interesului public. Cum nu trebuie să așteptăm soluții tehnice miraculoase, cum nu poți modera cu operatori umani tot conținutul din social media, cum nu poți legifera cenzura, (cam) singura soluție rămîne dezvoltarea gîndirii critice a oamenilor care consumă media.
- Expert Forum e în plin proces de dezvoltare a unui tool-kit pentru prevenirea manipulării politice online, proiect care a fost deja testat parțial în Republica Moldova și care urmează să fie adaptat pentru realitatea din România.
Citește tot articolul pe Sinopsis.info
Sursa foto: pixabay.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii