Strada din Constanța cu 14 farmacii și 8 cabinete medicale în doar 600 de metri/ Constanța are de peste două ori mai multe farmacii decât prevede legea/ România, în topul UE la numărul de farmacii, pe ultimul loc la accesul populației la medicamente novatoare
O stradă din Constanța, de doar 600 metri lungime, are de-a lungul său 14 farmacii (din care două vând exclusiv medicamente și tratamente pe bază de plante) și 8 cabinete medicale.
Strada se numește Cișmelei, se află într-una din zonele bune ale orașului și este locuită preponderent de persoane trecute de prima tinerețe, dar cu venituri medii și ridicate. La unul dintre capetele străzii se află una dintre ieșirile din oraș și intrările în stațiunea Mamaia. Strada duce, de asemenea, spre parcul Tăbăcăriei, cel mai mare și cunoscut al Constanței. De altfel, este singurul loc care îndeplinește condițiile pentru a putea fi numit ”parc”, în afara celorlalte spații verzi care au amenajate câteva bănci pe o parte și alta a lor.
În medie, pe Strada Cișmelei din Constanța, la fiecare 40 de metri apare o farmacie, iar 7% din numărul total din farmaciile care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate se află pe această stradă. Explicația ar putea fi numărul mare de locuitori din zona Tic-Tac, despre care vorbim (și care aparține de cartierul Tomis Nord), situația materială bună a acestora, dar și procentul mare de seniori din zonă.
Conform informațiilor publicate de Casa de Asigurări de Sănătate Constanța, în luna iulie existau, doar în municipiu, 193 de farmacii care colaborează instituțional cu CAS. La acestea se mai adaugă farmaciile care nu au contract de colaborare cu CAS, adică nu pot elibera clienților medicamente gratuite sau compensate.
În paralel, conform ”Legii farmaciei”, nr. 266/2008, care a fost modificată de mai multe ori, Bucureștiul trebuie să aibă o farmacie la 3000 de locuitori, un municipiu reședință de județ o farmacie la 3500 de locuitori, iar la orașe și sate o farmacie la 4000 de locuitori (în cazul localităților din mediul rural cu o populație sub 4000 de locuitori trebuie să funcționeze maximum o farmacie, conform legii).
Așadar, Constanța ar trebui să aibă maximum 85 de farmacii, dacă ar fi respectat criteriul demografiei, care prevede ca o farmacie să deservească 3500 de locuitori (orașul are în jur de 300.000 de locuitori). Dar numărul farmaciilor este, iată, de cel puțin trei ori mai mare.
Mai mult decât atât, Constanța are cele mai multe farmacii înființate, după București, folosindu-se de criteriul excepției (se poate înființa o farmacie în orice spațiu comercial mai mare de 3000 de mp), urmată de Cluj (59), Bihor (53) şi Iaşi (46), conform portalului medical sfatfarma.ro. Cu toate acestea, numărul farmaciilor a fost cu mult depășit pe străzile din Constanța, în afara centrelor comerciale.
La nivel național, numărul farmaciilor s-a dublat în deceniul 1997-2016, conform unui studiu realizat de Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș.
Prin comparație, România se află pe ultimul loc în UE din punct de vedere al investițiilor și accesului la medicamente noi, cu o medie de doar 5 euro per capita, potrivit unui raport al Parlamentului European citat de Medlife. În România sunt în general promovate medicamentele generice vândute sub un brand comercial, identice, dar mai scumpe decât medicamentele generice vândute sub denumirea moleculei pe care o conțin.
Cei mai mulți bani pentru cercetarea și dezvoltarea de medicamente sunt investiți în Danemarca (190 euro per capita), Belgia (170 euro per capita) și Suedia (80 euro per capita), țări cu un număr mic de farmacii în raport cu numărul de locuitori, în timp ce țările cu bani puțini alocați cercetării și dezvoltării de medicamente noi sunt România, Portugalia (15 euro per capita) și Grecia (17 euro per capita), țări cu un număr mare de farmacii în raport cu numărul de locuitori, conform unui studiu managementinhealth.com (studiu realizat de Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș).
Nu în ultimul rând, ediţia 2021 a studiului anual WAIT, lansată de Federaţia Europeană a Asociaţiilor şi Industriei Farmaceutice (EFPIA), arată că România se menţine pe ultimul loc în UE în privinţa timpului de aşteptare al pacienţilor pentru a avea acces la medicamente de ultimă generaţie, conform portalului de specialitate medichub.ro.
RISE Project a arătat într-o investigație din 2019 că numărul farmaciilor din România este dublu față de câte sunt în Franța, Marea Britanie sau Germania, de trei ori mai multe decât sunt în Norvegia și de șapte ori mai multe față de câte există în Danemarca.
Conform unui raport din 2020 citat de 360medical.ro, România avea în 2019 nu mai puțin de 9904 farmacii, însă numărul acestora înregistrează o ușoară scădere în ultimii trei ani, odată cu pandemia COVID-19.
Totuși, românii s-au adaptat condițiilor de pandemie și restricțiilor impuse și un studiu pfarma.ro arată că trei din patru români au cumpărat online din farmacii cel puțin odată pe durata pandemiei de coronavirus.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
33 comentarii