G4Media.ro

Strania tăcere a al-Qaeda cu privire la succesorul lui al-Zawahiri, al cărui…

Sursa foto: Captură video

Strania tăcere a al-Qaeda cu privire la succesorul lui al-Zawahiri, al cărui deces a fost anunțat de americani

Fondatorul său, Osama Bin Laden, a întruchipat jihadul global și a inspirat o generație de activiști. În ultimele cinci luni, însă, al-Qaeda a fost lipsită de o figură tutelară și s-a abținut să recunoască moartea, anunțată de Washington, a liderului său Ayman al-Zawahiri, potrivit Le Figaro. În 2 august, președintele american Joe Biden a anunțat că jihadistul egiptean a fost ucis în Afganistan de o dronă. De atunci, presa oficială a puterii jihadiste continuă să difuzeze, ca și săptămâna trecută, mesaje audio sau video nedatate ale liderului carismatic cu barbă albă lungă. Fără a confirma sau infirma moartea sa.

„Este foarte ciudat. O rețea funcționează doar cu un lider. Ai nevoie de o persoană în jurul căreia să se învârtă totul”, a declarat pentru AFP Hans-Jakob Schindler, director al think tank-ului independent Counter-Extremism Project (CEP). Aproape toate opțiunile rămân deschise. „S-ar putea, desigur, ca Statele Unite să se înșele în privința morții sale”, au declarat cercetătorii Raffaello Pantucci și Kabir Taneja pe site-ul Lawfare la începutul lunii decembrie.

„Pare puțin probabil, având în vedere încrederea cu care președintele Biden a vorbit despre grevă”, au spus ei.

Ipoteze multiple

O altă ipoteză este că grupul nu a reușit să-l contacteze pe presupusul succesor al lui Zawahiri, fostul său număr doi, Saif al-Adl. Acest fost locotenent-colonel al Forțelor Speciale egiptene s-a alăturat Jihadului Islamic Egiptean (EIJ) în anii 1980. Arestat o dată și apoi eliberat, a plecat în Afganistan și s-a alăturat al-Qaeda, ca și Zawahiri, al cărui număr doi a devenit.

Dar al-Adl este descris în mod regulat ca ascunzându-se în Iran, republica islamică șiită care manifestă puțină simpatie față de mișcarea ultra-radicală sunnită. El „trăiește în mod clar într-un mediu periculos și constrâns”, au declarat cei doi cercetători. Pentru Hans-Jakob Schindler, „Saif este un pasiv, dar și un avantaj pentru regimul iranian. Teheranul ar putea, în funcție de interesele sale, să-l predea americanilor sau, dimpotrivă, să-l lase să-i atace”.

Într-un alt scenariu, tăcerea al-Qaeda ar fi impusă de talibani. Zawahiri a fost împușcat într-o zonă bogată din Kabul, unde stăpânii Afganistanului nu puteau ignora prezența sa. Decizia lor de a nu comenta (execuția sa) poate face parte din eforturile lor de a gestiona relația lor fragilă, dar profundă, cu al-Qaeda” și, în același timp, de a liniști Washingtonul, căruia i-au promis că nu vor lăsa grupul să acționeze în voie. Al-Adl ar putea fi, de asemenea, mort. Sau s-a ascuns, pentru a evita soarta predecesorului său și a celor doi lideri ai grupării jihadiste rivale și dușman de moarte Stat Islamic (E.I.), uciși la opt luni distanță unul de celălalt în 2022.

Dar, evident, nimic nu este clar într-o organizație care este acum foarte diferită de cea care a comis atentatele de la 11 septembrie 2001 în SUA.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...