G4Media.ro

Strategia comunității LGBT după ce liderii PSD și PNL au anunțat că…

Sursa Foto: Asociația MozaiQ

Strategia comunității LGBT după ce liderii PSD și PNL au anunțat că resping parteneriatul civil / Buhuceanu, ACCEPT: Nu putem permite ca partide politice mainstream să meargă în siajul unor partide extremiste / Ne vom apăra drepturile chiar și în context electoral

”Nu putem permite ca partide politice mainstream să meargă în siajul unor partide extremiste. Noi suntem cei care configurăm agenda politică (…) Ne vom asigura că vom crea o platformă publică ca aceste drepturi să nu fie sacrificate de către politicienii români care utilizează manevre de tip populist. Drepturile noastre sunt importante și le vom apăra chiar în context electoral”, a declarat pentru G4Media.ro liderul asociației ACCEPT, Florin Buhuceanu, care luptă pentru drepturile minorităților sexuale. Această poziționare vine după ce liderii PNL și PSD s-au declarat împotriva parteneriatului civil.

În pragul unei campanii electorale cu 4 rânduri de scrutin, în care partidul extremist AUR este a doua preferință politică a românilor, potrivit celor mai recente sondaje, liderii politici ai puterii s-au lepădat declarativ de responsabilitatea aplicării deciziei CEDO care privește parteneriatul civil. Premierul Marcel Ciolacu s-a pronunțat recent că ”Nu e pregătită societatea românească”, iar Ciucă a spus în urmă cu câteva zile că ”PNL va susţine în continuare familia tradiţională”. Totuși, țara noastră este obligată ca până în luna martie, să prezinte la CEDO propunerile de măsuri pentru implementarea deciziei judecătorești.

Mai exact, pe data de 23 Mai, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a admis plângerea formulată de Asociația ACCEPT și 21 de familii împotriva Statului Român prin care s-a sesizat încălcarea Articolului 8 din Convenția CEDO, ”dreptul la respectarea vieţii private şi de familie” în cauza Buhuceanu și alții vs România. ”Până în luna martie anul viitor, vom veni cu dovezi pentru a arăta că România, în mod deliberat, refuză să aplice o decizie definitivă a CEDO și violează pe mai departe dreptul la viață privată și de familie, în cazul unui grup din societatea românească care statistic este cifrat la 9% ”, a declarat Florin Buhuceanu, copreședinte ACCEPT, pentru G4Media.

Declarațiile au fost făcute în contextul în care cei doi lideri politici ai puterii s-au pronunțat recent împotriva implementării parteneriatului civil în România. „Nu e pregătită societatea românească. Nu este nici prima, nici ultima care condamnă. România a fost condamnată și pentru tratamentul din închisori. Nu este una dintre prioritățile mele și, repet, nu cred că România este pregătită în acest moment”, a declarat Marcel Ciolacu, la finalul lunii noiembrie, pentru Europa FM. Detalii aici.

La rândul său, liderul PNL Nicolae Ciucă a aăugat în urmă cu câteva zile la Digi 24, că „personal şi PNL, în tot ceea ce înseamnă valorile despre care noi am vorbit, Partidul Naţional Liberal va susţine în continuare familia, familia tradiţională, credinţa în Dumnezeu şi patriotismul, aşa cum au fost asumate la nivelul partidului”. Detalii aici.

Buhuceanu: ”Drepturile noastre sunt importante și le vom apăra chiar în context electoral”

Cel mai recent sondaj INSCOP arată că partidul extremist AUR, care are ca narativ de bază familia tradițională și ura față de homosexualitate, este aproape la paritate cu PNL în privința intenției de vot. Mai exact, PSD ar obţine 30,2% din voturi la alegerile parlamentare, PNL – 20,1% și AUR – 19,5%, în timp ce partidul Dianei Şoşoacă, S.O.S., ar trece de pragul de 5% necesar intrării în Parlament. Detalii aici.

Familia tradițională se conturează a fi o tematică electorală, în contextul în care preşedintele AUR, deputatul George Simion, a anunţat în octombrie demararea demersurilor pentru două referendumuri în perioada următoare. Unul dintre ele vizează familia dintre un bărbat şi o femeie. Definirea familiei în Constituție ca fiind căsătoria dintre un bărbat și o femeie a mai fost în prim plan în timpul guvernării PSD condus de Liviu Dragnea. Referendumul organizat în octombrie 2018 a eșuat, pentru că doar 21% dintre cetățenii cu drept de vot au mers la urne. Detalii aici.

Într-un interviu pentru G4Media, Florin Buhuceanu, copreședintele asociației ACCEPT a explicat că societatea civilă va continua demersurile pentru a obține drepturile câștigate în instanță, independent de climatul politic. ”Nu putem permite ca partide politice mainstream să meargă în siajul unor partide extremiste. Noi suntem cei care configurăm agenda politică. Dacă acestea sunt teme electorale, și vorbesc aici de accesul la drepturi, inclusiv accesul la viața de familie, accesul la servicii medicale, includ aici accesul la avort, accesul la educație pentru sănătate pentru toți elevii din România. Dacă acestea sunt teme care vor apărea în campania electorală, ne vom asigura că vom crea o platformă publică ca aceste drepturi să nu fie sacrificate de către politicienii români care utilizează manevre de tip populist. Drepturile noastre sunt importante și le vom apăra chiar în context electoral”.

El a explicat că vizate de legea parteneriatului civil sunt și multe familii heterosexuale, în care partenerii nu s-au căsătorit. ”E iresponsabil ca lideri politici aflați la guvernare să spună că nu vor aplica o hotărâre judecătorească. Dacă ne gândim că există numeroase alte familii heterosexuale care trăiesc în afara instituției căsătoriei, realizăm proporția acestei situații care până la urmă e inacceptabilă în oricare dintre democrațiile din Uniunea Europeană”, a spus Florin Buhuceanu.

În perioada următoare, asociația ACCEPT intenționează să consolideze coeziunea din societatea civilă prin platformele Respect pentru drepturi și libertăți în România și coaliția antidiscriminare, iar pe plan extern, să intensifice relațiile cu familiile europene din care fac parte PSD și PNL, ”pentru a ne asigura că va exista suficientă presiune internațională”.

Polonia, obligată să recunoască drepturile cuplurilor gay

Lipsa de recunoaștere și protecție juridică a cuplurilor de același sex în Polonia încalcă drepturile omului, a decis marți Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) într-un caz istoric. Judecătorii au respins argumentele guvernului polonez – printre care se numără faptul că mariajul tradițional face parte din patrimoniul polonez – și au constatat că „statul polonez nu și-a îndeplinit obligația de a asigura un cadru juridic specific care să prevadă recunoașterea și protecția uniunilor între persoane de același sex”.

Polonia este țara în care ministrul educației a declarat recent că înmulțirea tentativelor de sinucidere ale copiilor este cauzată de „ideologiile LGBT, neoliberale și neomarxiste”. Partidul național-conservator de guvernământ Lege și Justiție (PiS), aflat la putere timp de 8 ani, a organizat o campanie vehementă împotriva a ceea ce numește „ideologia LGBT”. Acest lucru a făcut ca, în ultimii patru ani consecutivi, Polonia să fie clasată ca fiind cea mai rea țară din UE pentru persoanele LGBT.

Totuși, PiS și-a pierdut influența la ultimele alegeri electorale, iar marți a fost numit în fruntea Guvernului Donald Tusk, liderul partidului centrist Platforma Civică (PO), care a declarat în timpul campaniei că are pregătite proiecte de lege pentru cazul în care va ajunge la putere, care ar simplifica procesul de recunoaștere a sexului pentru persoanele trans și ar introduce parteneriate civile între persoane de același sex.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Sustin egalitatea in drepturi si libertati civile. Sustin demersurile initiate de Asociatia Accept. Am participat la Pride si voi participa in continuare. Semnat: un aliat

  2. Sa vorbesti in 2023 despre o categorie de oameni ca au mai putine drepturi decat altii pe criterii de orientare sexuala e marca unei societati inapoiate. Nu sunt din comunitate dar nu inteleg cu ce ma afecteaza pe mine ca Gigi si Nae sa faca act de parteneriat civil astfel incat ei sa aiba aceleasi drepturi ca mine si sotia mea.

  3. Si nu numai ca ar ajuta comunitatea LGBT+, dar sunt si cupluri hetero care nu vor sa se casatoreasca ci sa fie intr-un parteneriat civil. Recunoasterea parteneriatelor civile e buna pentru toata lumea (care nu e ultraconservatoare sau homofoba).