G4Media.ro

Strategia duşmanului extern. PSD începe atacul la BNR şi Comisia Europeană

Strategia duşmanului extern. PSD începe atacul la BNR şi Comisia Europeană

Realitatea bate programul de guvernare. Indicatorii macroeconomici se deteriorează rapid după impactul ineptei revoluţii fiscale, al măsurilor populiste şi al politizării Fiscului, iar PSD are nevoie de duşmani pe care să dea vina eşecului previzibil. Poziţionările publice şi informaţiile de culise arată că Liviu Dragnea & co vor da atacul pe două direcţii: BNR – Mugur Isărescu şi Comisia Europeană. Coaliţia de guvernare ia în calcul un proiect de lege care să schimbe Statutul BNR şi care să permită schimbarea înainte de termen a Consiliului de Administraţie.

Strategia duşmanului extern se bazează pe radicalizarea opiniei publice împotriva unor factori exteriori conducerii politice de moment. După experimentul politic cu inventarea aşa-zisului stat paralel, ţapul ispăşitor care satisface nevoia de cotrolare a Justiţiei, PSD are nevoie să-şi rezolve şi problemele economice acutizate în ultimele luni.

Deficitul bugetar creşte, în ciuda lipsei totale a investiţiilor strategice, dar sub presiunea masivă a creşterii de salarii şi pensii. Încasările la buget nu ţin pasul cu creşterea economică pentru că ANAF-ul a devenit un instrument politic. Inflaţia alimentată de politica salarială creşte şi ea, erodând masiv câştigurile salariale. Numărul de bugetari creşte continuu, ca şi numărul pensionarilor speciali, care pun o presiune semnificativă pe bugetul de pensii.

Iar la acest tablou îngrijorător se adaugă presiunea suplimentară dată de mărirea salariilor de la 1 martie pentru medici şi profesori, despre care analiştii spun că va avea un impact imediat asupra indicatorilor macroeconomici.

Pus în faţa unui peisaj economic dezolant, obligat cumva să-l aducă şef la Fisc pe Ionuţ Mişa, probabil cel mai incompetent ministru al Finanţelor post-decembrist, Liviu Dragnea caută inamicii pe care să dea vina pentru previzibilul eşec economic. Iar atacul a pornit aproape concomitent pe două direcţii: BNR şi Comisia Europeană.

Relaţia cu Bruxelles-ul e deja deteriorată din cauza atacurilor continue din ultimul an ale PSD la justiţie şi statul de drept. Comunicatorii PSD au început însă să dea mesaje şi pe temele economice, invocând dezinformarea Comisiei Europene în privinţa realităţilor fiscale. Tema va lua amploare pe măsură ce execuţia bugetară se va îndepărta şi mai mult de ţintele asumate de România – în principal un deficit bugetar sub 3% din PIB. Deja Bruxelles-ul e descris de liderii PSD şi ALDE drept un soi de centru imperial, iar România – o colonie care are de suferit din cauza constrângerilor care inhibă dezvoltarea economică.

A doua linie de atac este în plină desfăşurare. E atacul la BNR. Lipsa controlului asupra politicii monetare îl scoate din minţi pe Liviu Dragnea, care îşi imaginează că ar putea coafa realităţile economice dacă şi-ar pune un apropiat la Banca Naţională. Dragnea a început prin interpuşi atacuri concertate la Mugur Isărescu şi la BNR, cele mai puternice cutii de rezonanţă ale mesajelor sale fiind liberalul Daniel Zamfir (pe care PNL abia acum îl exclude), avocatul Gheorghe Piperea şi prietenii lor buni din câteva televiziuni.

Primele atacuri nu au fost suficiente pentru a-i şubrezi poziţia lui Isărescu, în ciuda erorilor făcute de guvernator în ultimii ani. Aşa că Dragnea a lăsat deoparte discreţia cu care lucrează de obicei şi a atacat el însuşi, expunându-şi adevăratele intenţii. I-a scris o scrisoare guvernatorului BNR şi a făcut declaraţii nervoase, care ascund cu greu iritarea faţă de faptul că nu poate controla politica monetară. „Probabil că senatorii PSD, încă nevăzând răspunsul la scrisoare şi nefiind, poate, lămuriţi cu intenţia Băncii Naţionale de a face parte dintr-un program naţional de dezvoltare şi de sprijin al creşterii economice din România, poate au avut ceva rezerve”, a spus Dragnea joia trecută când a fost întrebat de ce au boicotat senatorii PSD audierea guvernatorului în comisia de finanţe.

Avertismentul e străveziu: BNR trebuie să facă parte dintr-un program naţional de dezvoltare şi de sprijin al creşterii economice. Programul PSD, să fim înţeleşi. Criticile BNR la adresa programului de guvernare l-au scos din minţi pe Dragnea, nu lipsa BNR din aşa-zisul program naţional de dezvoltare. Incapacitatea de a manevra dobânzile şi cursul leu-euro îl enervează pe liderul PSD, nu altceva.

Iar pentru a rezolva problema are nevoie de acţiuni rapide. Şi-a dat seama că pe Isărescu nu îl poate juca pe degete cum o face cu alţi şefi de instituţii, a priceput că până şi aliaţii tradiţionali ai PSD din Consiliul de Administraţie al BNR (Florin Georgescu şi Liviu Voinea) îi detestă politicile economice aberante, ştie că Banca Centrală Europeană (BCE) îl sprijină pe guvernator.
Iar timpul presează. Dragnea nu mai are răbdare până în toamna anului viitor, când expiră mandatul actualului Consiliu de Administraţie. Are nevoie cât mai rapid de o BNR prietenoasă, care să acopere dezmăţul din finanţele publice.

Şi soluţia este un proiect de lege prin care să schimbe Statutul BNR sub acoperirea că trebuie accelerate pregătirile instituţionale pentru adoptarea monedei euro. Doar că, potrivit unor surse din PSD, întărite şi de senatorul liberal Florin Cîţu, odată proiectul adoptat va fi deschisă calea spre schimbarea Consiliului de Administraţie înainte de termen. Şi a guvernatorului, odata cu întregul CA.

Proiectul ar urma să fie depus în această sesiune parlamentară, potrivit surselor citate. Rămâne de văzut dacă sistemul de checks and balances (limitări şi echilibre) şi separaţia puterilor în stat va reuşi să împiedice preluarea ostilă a încă unei instituţii.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Acum vrea sa faca praf si rezervele valutare ale tarii.
    Dupa ce BNR nu va mai avea ce arunca pe piata pt stabilizarea cursului euro facut grogy de brambureala fiscala si cresterile aberante de salarii din sectorul bugetar, in scurt timp vom cumpara 1 euro cu 5 lei si peste ! Eu zic ca de Craciun in luam cu 5 ! Sau e prea optimist ? :)))

  2. ca esti optimist 🙁

  3. Are sens. M-am mirat cind am auzit ca, vezi-doamne, incep pregatirile pentru adoptarea euro.

  4. Am si eu o intrebare referitor la cresterea economica.

    De ce se pune mereu problema ”Sa vina strainii!” in loc sa se accentueze pe dezvoltare proprie, cu intreprinderi proprii?

    Am inteles sa injuram comunistii pentru toate politele inumane contra propriului popor… dar cum se poate sa fie comunistii romani mai priceputi la construirea economiei autohtone (cu toate bubele aferente) decat capitalistii romani care urla mereu ”Sa vina strainii! Sa vina strainii!” si ”foreign direct investments”? Cum se poate asa ceva, mai e un pic si trec 30 de ani, vreo 4 milioane a ales sa dea bir cu fugitii din tara in loc sa ne facem curatenie in propria ograda. Strainii vad asta si inteleg pe masura ce inseamna permeabilitatea.

    Cu toata stima, este foarte rusinos, in pofida evidentelor, sa vezi comunistii mai breji decat capitalistii. Ce dracu, comunistii mai tari la dezvoltarea autohtona decat capitalistii. De ce e preaslavit Manole-Isarescu, ma depaseste dar nu o sa ma leg de asta.

    • Nu cred ca este vorba de asta. Eu ma gandesc ca momentan se pune problema doar asa – cele 2 tabere: mediul privat (inclusiv freelanceri, antreprenori si orice inseamna „produse” indie) si „restul” (unde intra bugetarii, tot ceea ce are statul, firmele controlate direct de catre primarie sau parlament (indirect prin interpusi) tot ce este autonom, fara control politic dar raspunde statului etc.).
      Nu se pune problema ca firmele statului o duc prost. Avem suficiente exemple care atesta cotnrariul. Inclusiv „istorice” daca vrei sa vorbim de „vremurile apuse”. Problema este ca imediat cum actuala conducere pu la carma un interpus care sa le asigure anumite privilgii, intr-un final se ajunge la devalziare si sifonarea fondurilor pana se sug toti banii si se declara insolventa. Pentru ca acea companie avea un segment de piata (indiferent ca era de nisa sau nu), vin investitori straini si cumpara pe nimic dupa care investesc si dezvolta peste capacitatile initiale. Aici cuvintele cheie sunt „investitie” si „dezvoltare” pe care nu le-ai auzit in prima varianta.

      Presupun ca cei care zic „sa vina strainii” o fac pentru ca stiu ca statul nu numai ca este un administrator prost, dar si pentru ca exista riscul falimentarii intentionate. Oamenii au nevoie de salarii, au nevoie de un loc sigur. Mai mult, daca cladirea sau serviciile sunt sub-mediocre, atunci riscurile cresc (si fizice, daca vorbim de cladire, dar si de restul, cum ar fi financiare). Cienva din afara, dispus sa investeasca, ar rezolva multe din problemele existente. In plus, in afara exista aparatura pet care noi nu o avem pentru ca la noi nu exista research. Absolut tot bugetul a fost scos din acest domeniu si dat fie la Catedrala Minciunii Neamului fie in diverse proiecte supraevaluate nedorite de cetateni.

      Sau cel putin asta este parerea mea 🙂

      Evident ca substratul este mult mai complex, asta as zice ca e un rezumat cat se poate de simplist si subiectiv.

      Cat despre Manole, stii vreun alt guvernator mai bun? Nu zic ca este cel bun, dar poate este mai competent decat ceilalti. Un lucru este evident: incompetent nu este deloc. Poate multi il admira ca desi istoricul de mester Manole nu este cel mai mare atu, adevarul este ca nu prea puteai supravietui altfel p-atunci. Intorcandu-ne la vremurile noastre, chiar daca are sau nu culoare politica, prefera sa asigure stabilitatea economica a tarii (acolo unde depinde de el), mai mult decat populism sau imagine. Nu il vezi ca da interviuri de placere sa-si arate ochelarii cum face altul sa-si arate mustata. O face cand este necesar. Ce-i drept nu sunt mereu de acord cu abordarea lui, dar finantele nu-s punctul meu forte, asa ca nu sunt in masura sa il contrazic 🙂
      Poate greseste, poate nu. Dar eu zic ca rezultatele (care au fost foarte bune pana acum) spun destule. Sa fie clar: cand zic „rezultate” eu nu ma refer ca Isarescu apasa un buton si brusc se tripleaza cresterea economica sau exportul…