Strategia lui Trump funcționează: Cei mai mulți dintre americani susțin raidurile împotriva imigranților ilegali
Raidurile anunțate de președintele Donald Trump împotriva imigranților care locuiesc ilegal în Statele Unite, și care au debutat la sfârsitul săptămânii trecute, nu au avut rezultatele așteptate de Administrația de la Washington, dar un sondaj de opinie recent arată că majoritatea alegătorilor americani – inclusiv aproape jumătate din independenți – s-a declarat în favoarea acțiunilor propuse de liderul republican.
Rezultatele anchetei de opinie arată, după părerea analiștilor, că strategia lui Trump de a face din imigrația ilegală unul dintre subiectele favorite ale alegerilor prezidențiale din 2020 și una din tacticile lui de a pregăti terenul pentru campania electorală de anul viitor funcționează.
Președintele republican se folosește de criza de la frontiera sudică pentru a-și impulsiona baza electorală, agitând spectrul imigrației ilegale și promițând luarea de măsuri împotriva acesteia, inclusiv prin raiduri efectuate de către agenții din Immigration and Customs Enforcement (ICE).
Potrivit sondajului realizat în perioada 12-14 iulie de către Morning Consult în colaborare cu Politico, cincizeci și unu la sută dintre alegătorii înregistrați au declarat că susțin raidurile ICE ce vizează arestarea și deportarea imigranților care trăiesc ilegal în SUA și pentru care au fost emise hotărâri judecătorești de deportare.
35% dintre cei care au răspuns au afirmat că sunt împotriva raidurilor ICE. Un număr mare dintre republicani (85%) au declarat că susțin „puternic” acțiunile planificate de către Administrația de la Washington, semnalând faptul că mesajul lui Trump cu privire la această problemă este în linie directă cu baza sa electorală (doar 29% dintre democrați au afirmat că sunt de acord cu acțiunile ICE).
Președintele a planificat aceste raiduri de câteva luni, el anuntând pe Twitter la 17 iunie: „Săptămâna viitoare, ICE va începe procesul de înlăturare a milioane de străini ilegali care și-au găsit, în mod ilegal, intrarea în Statele Unite. Aceștia vor fi îndepărtați la fel de repede cum vor veni.
Mexicul, folosind legile lor puternice de imigrare, face o treabă foarte bună de a opri oamenii cu mult înainte de a ajunge la frontiera noastră de sud. Guatemala se pregătește să semneze un Safe-Third Agreement. Singurii care nu vor face nimic sunt democrații din Congres. Ei trebuie să voteze pentru a scăpa de lacune și pentru a repara procesul privind azilul. Dacă o vor face, criza de la frontieră se va termina repede!”
După doar câteva zile, liderul de la Casă Albă a anunțat că a întârziat declanșarea raidurilor la solicitarea liderilor democrați: „La cererea democraților, am întârziat procesul de eliminare a imigranților ilegali (deportare) timp de două săptămâni pentru a vedea dacă democrații și republicanii se pot întâlni și pot găsi o soluție la problemele legate de azil și lacunele de la frontiera de sud. Dacă nu, deportările vor începe!”
Săptămâna trecută, mai multe informații relatate de presa americană indicau că raidurile urmau să înceapă duminică, în 10 orașe, fiind vizați 2.000 de imigranți ilegali, în special cei acuzați de acte criminale. Raidurile au fost confirmate de către un purtător de cuvânt al ICE, Matthew D. Bourke, care a declarat: „Ca întotdeauna, ICE acordă prioritate arestării și deportării străinilor prezenți ilegal aici, care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, siguranței publice și securității frontierelor. Cu toate acestea, toți cei care încalcă legile privind imigrația pot fi supuși arestării de către ICE, detenției și, dacă sunt declarați amovibili printr-un ordin judecătoresc final, îndepărtarii din Statele Unite.”
Luni, președintele Trump a afirmat că raidurile au fost „foarte reușite,” însă declarația lui a fost contrazisă de către diferite canale media. Mai multe metropole americane s-au autodeclarat „orașe sanctuare” pentru imigranțîi ilegali și au afirmat că nu vor colabora cu agenții ICE și din Homeland Security care sunt însarcinati cu arestarea și deportarea imigranților ilegali. De altfel, activiști de stânga au protestat în mai multe orașe împotriva raidurilor planificate.
În acest context, sondajul Morning Consult / Politico a indicat că aproximativ o treime (34%) din alegători au declarat că au auzit „multe” despre raidurile desfășurate de agenții ICE, incluzând 39% dintre democrați, 32% republicani și 30% independenți.
Ancheta a descoperit că numărul independenților care sprijină raidurile ICE este mai mare decât al celor care i se opun (46% față de 35%). Rezultatul este unul semnificativ, în condițiile în care independenții sunt cel mai „vânat” grup de alegători în perspectiva scrutinului de anul viitor.
Analiștii cred că strategia lui Trump de a face din imigrația ilegală unul dintre subiectele favorite ale alegerilor prezidențiale din 2020 și una din tacticile lui de a pregăti terenul pentru campania electorală de anul viitor da astfel roade.
Imigrația, subiect electoral
Situația nu este deloc una nouă. În timpul campaniei electorale din 2016, candidatul republican a promis să deporteze toți imigranții care trăiesc în SUA în mod ilegal. Președintele Trump, care a fost criticat vehement pentru demonizarea constantă a imigranților ilegali din America în ultimii trei ani, continuă să solicite construirea unui zid la frontieră cu Mexicul, care să împiedice imigranții ilegali să ajună în SUA.
Situația a devenit cu atât mai delicată, cu cât, în ultimele luni, mai multe caravane formate fiecare din câteva mii de cetățeni din țări din America Centrală au ajuns în apropierea graniței cu Mexicul, așteptând să primească dreptul de a aplica pentru azil în Statele Unite.
Administrația Trump a afirmat însă că dorește ca solicitanții de azil să rămână în Mexic până la rezolvarea cererilor lor și că trebuie să urmeze procedurile legale pentru a intra în SUA. La presiunea Casei Albe, autoritățile mexicane și-au înăsprit și ele atitudinea împotriva imigranților veniți din America Centrală.
Iar faptul că imigrația a devenit din nou un subiect crucial în perspectiva alegerilor din 2020 este confirmat constant de către sondajele de opinie recente. De exemplu, un sondaj realizat de către Harvard CAPS/Harris Poll la sfârsitul lunii iunie a dezvăluit că imigrația a depășit asistența medicală în topul celor mai importante subiecte printre americani.
De asemenea, tot în luna iunie, Gallup a raportat cea mai mare pondere a respondenților (23 la sută) care au numit imigrația drept problema numarul 1 din Statele Unite, pentru prima dată după 1993, când compania a început să chestioneze americanii în legătură cu acest subiect.
Cifrele au fost confirmate și de către sondajul Morning Consult / Politico, care a indicat că imigrația continuă să fie una dintre chestiunile care îi preocupă cel mai mult pe americani. 45% din alegători din ancheta recentă au declarat că Statele Unite se confruntă cu o criză a imigrației ilegale la granița SUA-Mexic, în creștere cu 3 puncte față de un sondaj din ianuarie 2019.
O strategie controversată
Așa cum am văzut în perioada scursă de la preluarea mandatului, președintele republican este expert în a folosi teme dragi electoratului său pentru a modifica discursul public. În declarații publice, mitinguri și mesaje tweet, Trump și-a îndemnat suporterii „să dea vina pe democrații care nu ne acordă voturile pentru a schimba legile noastre patetice legate de imigrație,” sugerând în repetate rânduri că Partidul Democrat a finanțat grupurile de imigranți din America Centrală.
Mass-media conservatoare a preluat cu generozitate această idee, avansând diferite scenarii în care, printre alții, George Soros a fost deconspirat ca fiind cel care a finanțat caravanele de imigranți.
Nu puțini sunt analiștii care afirmă că Trump are un interes mare de a mentine imigrația drept subiectul favorit al taberei republicane. În perspectiva alegerilor de anul viitor, acest lucru este crucial. În cazul republicanilor, o campanie anti-imigrație agresivă va fi cel mai probabil primită favorabil în statele considerate „roșii,” care votează constant cu Partidul Republican.
Istoric, candidații republicani beneficiază cel mai mult atunci când reușesc – așa cum se întâmplă acum – să lege imigrația ilegală de criminalitate, terorism sau insecuritate economică (teme predilecte de îngrijorare pentru așa-numiții swing voters, în special femeile).
„Menținerea imigrației pe prima pagină a ziarelor îl ajută pe președintele Trump cu baza sa electorală în perioada premergătoare alegerilor din 2020,” a afirmat si Tyler Sinclair, vicepreședintele Morning Consult. „Problemele de securitate sunt problema nr. 1 atunci când alegătorii republicani vor merge la vot.”
De partea lor, democrații au criticat vehement Administrația Trump din cauza politicilor sale de imigrație stricte. Liberalii și diferite grupuri de apărare a drepturilor omului au criticat condițiile dificile existente în centrele de detenție din apropierea graniței, care găzduiesc sute de mii de imigranți ilegali.
Casa Alba nu pare însa afectata de acuzatiile democratilor. Într-un gest care marchează accelerarea eforturilor sale de a reduce numărul de imigranți care traversează granița cu SUA, Administrația Trump a anunțat luni că va opri acordarea statului de azilant pentru majoritatea imigranților din America Centrală.
Daca adăugăm la aceasta si rezultatele sondajelor recente, concluzia este evidentă: strategia lui Trump – deși contestată de mulți ca fiind reprobabilă din punct de vedere moral – are șanse mari să dea roade la urne în 2020, iar raidurile ICE, fie că au loc sau nu, sunt un factor care impulsionează susținerea electorală a republicanului.
Surse: Morning Consult, The Hill, Daily Wire, Politico
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii