G4Media.ro

Strategia Națională Anticorupție 2021-2025: ”Corupția nu reprezintă un impediment în derularea afacerilor”/…

Foto: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei

Strategia Națională Anticorupție 2021-2025: ”Corupția nu reprezintă un impediment în derularea afacerilor”/ DNA, în raportul de activitate din 2020: Corupția e des întâlnită în afacerile cu statul

Strategia Națională Anticorupție 2021-2025, adoptată de Guvern și publicată în Monitorul Oficial, detaliază efectele nocive ale corupției din România, însă surprinde când face referire la mediul de afaceri.

  • Din perspectiva mediului de afaceri privat din România, se poate constata că au fost înregistrate evoluții în promovarea integrității în mediul de afaceri, mai ales în cadrul întreprinderilor publice, care însă pot cunoaște progrese suplimentare, printr-o colaborare strânsă cu autoritățile și instituțiile publice, care pot impulsiona inițiativele de promovare a integrității în sectorul privat.

Corupția nu reprezintă un impediment (deal-breaker) în derularea afacerilor din cauza percepției greșite a antreprenorilor potrivit căreia corupția ar fi necesară pentru a derula unele contracte în România” se arată în strategia adoptată de Guvern.

Vezi documentul Strategiei Naționale Anticorupție 2021-2025 aici. 

Afirmațiile din Strategia Națională Anticorupție 2021-2025 sunt contrazise de raportul de activitate al DNA pe anul 2020 unde procurorii arată că fenomenul corupției este des întânit în afacerile cu statul.

Chiar un specialist DNA a fost prins în flagrant de colegii lui în timp ce primea șpagă ca să cumpere o dronă pentru DNA de la un anumit furnizor. Vezi aici.

  • În materia achizițiilor publice, de regulă, mita a luat forma unui comision stabilit ca procent din valoarea facturilor emise de autoritatea publică sau a valorii finale a contractului încheiat. Spre exemplu, un manager de spital a solicitat 7%, un primar 4,5%, un altul 10%, iar consilierul personal al unui primar a pretins și obținut până la 15% din valoarea unor contracte de lucrări”, a arătat DNA.

Pagubele aduse de corupție se ridică la peste 32 de milioane de euro doar în rechizitoriile de anul trecut ale DNA.

  • Prejudiciul total reținut prin rechizitorii este în sumă de 161.028.834 lei și 109.980 euro (287.680.976 lei și 4.959.450 euro în anul 2019). Pagubele se situează mai ales în sectorul achizițiilor publice, în acela al fiscalității, evaziunii fiscale și fondurilor europene”, se arată în raportul de activitate al DNA.

În plus, DNA are în lucru de mai bine de 2 ani un dosar privind corupția din mediul privat de afaceri.

În august 2019, DNA l-a pus sub acuzare pe șeful Oracle România, Sorin Mândruțescu, pentru luare de mită în formă continuată. DNA susține că Mândruțescu ar fi pretins și primit mită aproape 870.000 de euro, în 8 situații, în perioada septembrie 2009-noiembrie 2013.

Procurorii susțin că șeful Oracle le-ar fi cerut mită unor parteneri de afaceri în schimbul unor discounturi pentru ”produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaționale, astfel ca respectivele societăți să poată să se înscrie și să participe la anumite licitații publice organizate de diverse instituții de stat sau cu capital de stat”. Vezi aici. 

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

sursa foto: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Ce a facut DNA in perioda pandemiei, Nu a facut NIMIC si acuma se trezesc ca stau intro barca cu penali care le ofera Ciolanul sa rumege ce mai pot lua de pe oase.

    • confundam o institutie cu cei are controleaza institutia respectiva. o sa se ajunga la: coruptia este chiar recomandata in afacerile cu statul – si asta datorita celor care controleaza justitia in general si acesta institutie in mod particular.

  2. confundam o institutie cu cei are controleaza institutia respectiva. o sa se ajunga la: coruptia este chiar recomandata in afacerile cu statul – si asta datorita celor care controleaza justitia in general si acesta institutie in mod particular.

  3. Era interesant studiul de caz HexiPharma. Cum/pe unde se incadreaza strategia in materie de preventie…

  4. O pagina din cartea Cum sa faci dintr-un ca(a)cat tort. Daca nu esti in stare sa combati coruptia, afirmi ca este ceva util, ca nu e asa rau, ca e normal. Unde ar fi fost tara asta daca c(a)canarii nu ar fi distrus proiecte de miliarde ca sa fure ei niste milioane de euro? Ultimele exemple PNRR si PNDL.

  5. Guvernul nu recunoaste ca administreaza o societate in care colcaie coruptia . Cu precadere in instituiile publice bugetare . Cu astia poporul roman trebuie sa se mindreasca ?!

  6. mama lor de hoti!
    asta o sa ne ingroape pe noi mereu, coruptia asta. singurii in care am incredere la capitolul anti-coruptie sunt USR. restul> toti o apa si-un pamant. PNL, PSD, pro romania, alde, PMP, AUR si tot neamul lor de hoti si FSN-isti.
    atat timp cat lumea o sa-i voteze ca-i vad cu tricolorul in mana, ca ne colonizeaza occidentul, ca ne napadesc homosexualii, o sa murim tot in saracie. cu tricolorul in mana, cu veceul in fundul curtii si furati pana la os.
    asta ne e soarta, pentru ca 32 de ani incoace electoratul alege numa hoti

  7. Corupția nu reprezintă un impediment (deal-breaker) în derularea afacerilor din cauza percepției greșite a antreprenorilor potrivit căreia corupția ar fi necesară pentru a derula unele contracte în România”

    Serios??? Tocmai din cauza coruptiei nu poti sa deschizi nimic in Romania. Iti vad aia afacerea cu acte false 😹 exact cum sa intamplat in Vara asta iar la DNA nu in pasa