G4Media.ro

Strategia psihologică în 5 pași prin care Rusia exercită presiuni asupra Moldovei.…

Foto: Wikipedia

Strategia psihologică în 5 pași prin care Rusia exercită presiuni asupra Moldovei. Cum funcționează mașinăria de manipulare rusă

Analiză a publicației EUvsDisinfo, un proiect al Uniunii Europene, preluată de Rador:

Chiar dacă armata Rusiei este absorbită total de invazia sa din Ucraina, mașinăria psihologică a Kremlinului mai exercită încă presiuni asupra Moldovei. În ultimele săptămâni, s-a constatat o înmulțire a declarațiilor manipulatoare ale Moscovei, prin afirmații potrivit cărora Ucraina va ataca Transnistria, Maia Sandu ar complota cu Kievul și, desigur, ‚forțele întunericului’ din SUA și din Occident împing Chișinăul în conflict.

În toate astea se simte o nouă tentativă a rușilor de a-și îndrepta mașinăria psihologică de război în direcția vecinilor. Obiectivele posibile ar fi următoarele: o agravare a instabilității și abaterea atenției de la câmpul de luptă din Ucraina, de la atacurile furibunde de acolo și de la deportarea civililor. Acuzațiile Kremlinul survin totodată într-un moment în care guvernul moldovean a căutat să-și recapete controlul asupra spațiului său informațional.

’Manualul’ Kremlinului

Statul rus, sursele pro-Kremlin și apropiații lor și-au sporit presiunile asupra Moldovei, folosind aproape toate metodele înscrise în ‚manualul’ unei clasice manipulări informaționale. Aceste tactici prevăd:

– Falsificarea: crearea unui fals mesaj care se pretinde a veni din partea forțelor armate ucrainene și care le cere destinatarilor să se pregătească pentru o iminentă invazie a Ucrainei în Transnistria.

– Saturarea spațiului informațional: difuzarea unor mesaje prin cât mai multe platforme, prin surse de stat care să acționeze ca niște semnale de alarmă și care să fie destinate mai întâi publicului din Moldova prin diverse surse cunoscute ca fiind sensibile la poveștile rusești, iar mai apoi pe un plan mai larg, prin presa afiliată statului rus.

– Contorsionare și prezentare falsă: o schimbare la vârful puterii politice și niște demonstrații publice ale opoziției în sprijinul Kremlinului care să se potrivească următoarelor povești: ‘Moldova în haos’, ‘o marionetă a Occidentului’, ‘o populație trădată de guvernul său‘.

– Apelul la un apropiat politic: niște propagandiști importanți, precum Vladimir Soloviov, sau o platformă acordată fostului președinte Igor Dodon, care să ațâțe focul.

O tentă clasică de ordin tactic, adresându-i clar președintei legitime a Moldovei, Maia Sandu, o voalată amenințare rusească: schimbă-ți politica proeuropeană și proatlantică, pentru că altfel…

Până acum, această dezinformare poreclită drept ”știri” a ajuns pe platforme importante ale lumii rusofone și chiar mai departe, spre publicul arab, spaniol, italian, georgian și armean aflat sub lupa surselor pro-Kremlin.

O stabilire clară a situației – nicio invazie ucraineană. Autoritățile de stat moldovene au reacționat la toate aceste afirmații respingând manipulările Minsterului rus al Apărării și subliniind că se află în contact permament cu partenerii săi, inclusiv cu Kievul, urmând să își informeze imediat cetățenii în caz de urgență. Un secretar de stat din Ministerul moldovean al Apărării a calificat acțiunile Rusiei drept un element psihologic din cadrul războiului dus de ruși împotriva Ucrainei.

Mihailo Podoliak, un consilier al președintelui Volodimir Zelenski, le-a cerut oamenilor să nu creadă afirmațiile Ministerului rus al Apărării. El a declarat că Ucraina nu va lansa niciodată acțiuni legate de Moldova fără consultări directe cu Chișinăul și cu țările din Uniunea Europeană.

Lansează o informație tare. După care, repet-o. Repet-o. Repet-o. Directorul organizației Watchdog.md din Moldova, Valeriu Pața, este convins că actualele informații se înscriu într-o clasică dezinformare, din cauză că toate au început cu câteva zile în urmă, fiind lansate de pe un cont ucrainean de pe Telegram.

Pe 21 februarie, contul transmitea că aproape 260 de soldați ucraineni au fost la frontiera ucraineană cu Transnistria, iar obiectivul ar fi fost acela de a ataca o regiune de lângă satul Cobasna. Acolo se află un mare depozit de muniție care datează de pe vremea când forțele sovietice erau mobilizate în Transnistria. Mesajul are peste 140000 de vizionări.

Un alt cont de pe Telegram, numit Typucal Odessa, a difuzat și el postarea, pretinzând că în operațiune “ar fi implicat și personal din cadrul NATO”.

Ambele postări și prezentarea de pe canalul rusesc MoD se potrivesc acum ca o mănușă dezinformărilor clasice ale Moscovei potrivit cărora Occidentul încearcă să atragă Moldova în război.

Cum funcționează mașinăria de manipulare rusă. În dimineața zilei de 23 februarie (în Rusia – Ziua Apărătorilor Patriei, iar în URSS – Ziua Armatei Sovietice), Ministerul rus al Apărării a pretins că Ucraina pregătește provocări în regiunea Transnistriei. Declarația oficială de presă, difuzată masiv de sursele ruse de stat și de cele pro-Kremlin (TASS, Vedomosti, RIA, Interfax, etc.), a oferit multe detalii legate de presupusele planuri, inclusiv faptul că soldați ucraineni îmbrăcați în uniforme rusești ar simula un atac asupra Ucrainei.

O serie de pagini web și portalul Telegram au reluat informația, adăugând chiar mai multe detalii. De exemplu, potrivit portalului Segodnia.ru, forțele ucrainene se aflau deja la frontieră cu artilerie, obiectivul final al operațiunii fiind acela de ocupa depozitul de muniție din Cobasna.

Materialul a fost ‚completat’ de surse pro-Kremlin din Moldova printre care Komsomolskaia Pravda Moldova, TG Sputnik și Smuglianka TG. În joc au intrat și politiicieni favorabili Moscovei, mai ales fostul președinte, Igor Dodon, care a sugerat că Kievul ar avea un plan vizând un atac asupra Transnistriei. În contul său de pe Facebook, el a scris că Moldova își va soluționa singură conflictul din Transnistria, în mod pașnic, și nu ‚prin forță’, așa cum ar dori ucrainenii.

Mai mult, parlamentarul socialist Bogdan Țîrdea a scris pe Telegram că autoritățile de la Chișinău respectă scenariul ucrainean, el sugerând că Moldova este atrasă în război. Partidul Socialiștilor a dat publicității o declarație oficială, cerând ‚garanții de pace’ pentru Moldova și dând totodată crezare afirmațiilor Moscovei./…/

1 martie: Unul dintre cei mai importanți propagandiști ai Kremlinului, Vladimir Soloviov, gazda unor platforme de stat rusești și amfitrion al unor emisiuni TV, pretinde că Ucraina pune la cale un atac și citează contul de pe Telegram al fostului președinte moldovean, Igor Dodon. Pe parcursul zilei de 1 martie, postările de pe Telegram ale lui Soloviov ajung de la aproximativ 80000 de urmăritori la peste 240000.

Toate aceste platforme sunt adevărate ‚vase sanguine’ care propagă dezinformarea. Materialele lor sunt citate și reproduse intenționat, atrăgând milioane de oameni și stabilind agenda discuțiilor.

Perdea de fum în fața unui scenariu rusesc menit să provoace o revoltă în Moldova. La începutul lunii februarie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că serviciile ucrainene de informații au interceptat un plan rusesc menit să destabilizeze situația politică din Moldova. După câteva zile, președinta Moldovei, Maia Sandu, a organizat o conferință oficială de presă confirmând faptul că oficialii de la Kiev au transmis inflomații despre un posibil plan al rușilor. Ea le-a cerut totodată organelor legii să-și păstreze vigilența.

Potrivit declarațiilor dnei Sandu, operațiunea rusă ar fi urmat să fie mascată de niște proteste antiguvernamentale organizate de opoziția pro-Kremlin. Planul prevedea violențe la adresa instituțiilor statului cu ajutorul unor provocatori din Muntenegru, Serbia și Belarus.

Pe data de 21 februarie, recent instalatul premier moldovean, Dorin Recean, a vorbit despre planurile Moscovei de a prelua controlul asupra aeroportului din Chișinău. Scopul ar fi fost acela de a transporta soldați și muniție prin Transnistria pentru a deschide un nou front pe flancul ucrainean – o regiune aflată în sud-vestul Rusiei, care cuprinde Odessa și Mikolaiv. Un succes al acestei operațiuni ar izola forțele de care Kievul are atâta nevoie pe alte fronturi.

În toate aceste cazuri, Rusia a negat orice implicare, pretinzând că Ucraina se angajează în operațiuni sub acoperire împotriva Transnistriei.

Factorul fricii – dar nu sunteți singuri. Indiferent care ar fi rezultatul, demersurile Rusiei din ultimele luni demonstrează faptul că ea recurge la niște pârghii hibride – presiuni economice prin exporturile de gaze, folosirea trupelor rusești din Transnistria ca să-și facă auzit zăngănitul armelor, colaborarea cu politicieni locali, răspândirea unor minciuni și a unor zvonuri false.

Toate astea se fac într-o manieră atât de evidentă, încât planul poate fi ușor depistat. Dar Moscovei nu pare să-i pese de faptul că este considerată un agresor fără scrupule atâta vreme cât asta stârnește teama vecinilor din regiune.
Ucraina nu s-a plecat în fața brutalelor presiuni ale Moscovei. Moldova denunță acțiunile Moscovei cu glas tare și clar. Anterior, Muntenegrul a făcut același lucru după ce a descoperit niște planuri malefice similare. Dacă din toate astea rezultă un mesaj, atunci acesta e următorul: dați alarma în cazul unor planuri de agresiune împotriva voastră. Nu sunteți singuri.

EUvsDisinfo este proiectul emblematic al grupului operativ East StratCom al Serviciului European de Acțiune Externă al UE. Acesta a fost înființat în 2015 pentru a permite îmbunătățirea previziunilor, abordării și reacției la campaniile de dezinformare pe care le derulează Federația Rusă și care afectează Uniunea Europeană, statele sale membre și țările din vecinătatea comună. (Traducerea: Alexandru Danga)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...