Stresul post-traumatic (PTSD) poate fi vindecat cu un tip nou de anestezie / ”Visele induse de anestezie în timpul intervențiilor chirurgicale pot avea un efect terapeutic rapid și de lungă durată”
Anestezia dezvoltată de cercetători pentru a reduce greața și sedarea după o intervenție chirurgicală a redus simptomele tulburării care a afectat două femei în urma morții subite a copiilor lor, atât de mult încât la o lună după operație acestea se puteau considera vindecate, anunță Corriere della Sera.
Cei care au fost expuși la traume psihologice intense, cum ar fi în cazul dezastrelor naturale, agresiunilor, episoadelor de război, pot suferi ani de zile de tulburarea de stres posttraumatic (PTSD), caracterizată, printre alte simptome prin amintiri și vise vii care fac să retrăiască momentul traumatic cu emoțiile sale negative, printr-o stare de hipervigilență și prin tendința de a abuza de alcool și droguri.
Tratamentul acestei tulburări cu medicamente psihotrope sau psihoterapie este dificil, deoarece acea traumă rămâne întipărită în minte, cu imaginile, zgomotele, emoțiile negative care au însoțit-o.
O adevărată reprogramare a creierului ar fi necesară, așa cum se face atunci când se repornește un computer care nu mai poate continua.
Este ceea ce a reușit, fără să vrea, un grup de cercetători coordonat de Boris Heifets, de la Medicina Anesteziologică Perioperatorie și a Durerii din cadrul Facultății de Medicină a Universității Stanford.
Înainte de operație, cercetătorii au supus două femei care sufereau de stres post-traumatic la o modalitate specială de anestezie dezvoltată pentru a reduce greața și sedarea post-operatorie.
În mod neașteptat, când s-au trezit, pacientele au declarat că au avut vise emoționale foarte pozitive și, mai important, în săptămânile care au urmat, simptomele tulburării de stres post-traumatic, care îi chinuiseră ani de zile după moartea subită a copiilor lor, au scăzut progresiv, până la punctul în care la o lună după intervenție se puteau considera vindecați.
Practica anestezică dezvoltată de cercetători are particularitatea de a favoriza o stare, precis identificabilă la electroencefalogramă, în care se produc vise cu coloratură emoțională pozitivă și care pare să se datoreze faptului că activitatea mezencefalului nu este suprimată. La trezire, ambele femei au declarat că și-au visat copiii, dar spre deosebire de alte dăți, visele au avut o dispoziție emoțională pozitivă și chiar veselă și cathartică.
Prin urmare, cercetătorii au decis să raporteze aceste două cazuri cu rezultate neașteptate într-o scrisoare trimisă American Journal of Psychiatry.
„Aceste cazuri sugerează că visele induse de anestezie în timpul intervențiilor chirurgicale pot avea un efect terapeutic rapid și de lungă durată pe tulburări traumatice recente sau de lungă durată. Această constatare preliminară justifică lansarea unui studiu deschis care utilizează anestezia pentru a induce deliberat vise la persoanele care suferă de tulburări de stres posttraumatic”, concluzionează cercetătorii în scrisoarea lor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank