G4Media.ro

Stroe (PNL), despre comasarea alegerilor: E nevoie de o soluţie mult simplificată,…

Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Stroe (PNL), despre comasarea alegerilor: E nevoie de o soluţie mult simplificată, de un proces electoral rezonabil, fluent, o organizare mult mai suplă. Este oarecum nefiresc să chemi de trei ori lumea, în trei luni succesive, la vot

Purtătorul de cuvânt al Partidului Naţional Liberal (PNL), Ionuţ Stroe, consideră că este nevoie de o soluţie simplificată, de un proces electoral fluent în 2024, considerând că este nefiresc să chemi lumea de trei ori în trei luni la vot.

“În 2024 va fi o situaţie deosebită, unică de la Revoluţie încoace, când vom avea practic trei rânduri de alegeri, care trebuie, conform Constituţiei şi legilor, să se desfăşoare practic simultan. Conform termenelor legale, am avea campanii electorale succesive într-un interval de cel puţin trei luni, adică din septembrie până în decembrie. Adică, practic, alegerile parlamentare şi prezidenţiale au loc în acelaşi an, pentru că se suprapun conform algoritmului, alegerile locale au trebuit mutate în luna septembrie din cauza pandemiei care, ştiţi bine, a trimis aceste alegeri în toamnă”, a explicat Ionuţ Stroe, miercuri, la Prima News.

El susţine că nu este firesc să chemi lumea la alegeri în trei luni consecutive.

“E nevoie, din punctul nostru de vedere, de o soluţie mult simplificată, de un proces electoral rezonabil, fluent, o organizare mult mai suplă. Este oarecum nefiresc să chemi de trei ori lumea, în trei luni succesive, la vot. Experienţa anilor trecuţi ne spune foarte clar că, cel puţin în momente când avem cicluri electorale succesive, prezenţa la vot scade. Acum, interesul şi prezenţa la vot au scăzut oricum dramatic în ciclurile electorale care s-au derulat până acum.

Dacă sărim trei luni succesiv de la un rând de alegeri la altul, vă daţi seama că există această problemă pe care, dacă unim alegerile, am putea să o transformăm într-un beneficiu, în sensul că am avea o prezenţă la vot mult mai mare, care să dea legitimitate”, a menţionat purtătorul de cuvânt al PNL.

Ionuţ Stroe a precizat că în discuţia pentru o eventuală comasare a alegerilor intră cele locale, parlamentare şi prezidenţiale, cele care au loc în toamnă, nu şi europarlamentarele, care sunt programate în primăvara anului viitor.

El a explicat că acest subiect a apărut în urma unor dezbateri interne în PNL.

“Acest subiect a apărut în urma unor dezbateri interne ale grupurilor parlamentare reunite. Dacă vrei să modifici legislaţia electorală într-un stat, conform Curţii Constituţionale, conform Comisiei de la Veneţia, acest lucru trebuie să se încadreze cu cel puţin un an înainte de a începe. Dacă există un moment în care să facem acest lucru, nu l-am vorbit, nu insistăm, nu e o prioritate. Era doar o discuţie a noastră în legătură cu ce proiecte legislative am putea promova în această sesiune parlamentară.

Eu nu văd motive pentru care s-ar opune cei de la PSD, dar acum, până la urmă, e un document pe baza căruia putem lucra în coaliţie şi să luăm o decizie. Nu este o situaţie la impuse. Din punctul nostru de vedere este doar o posibilitate. Vrem să simplificăm lucrul, nu ne dorim campanii electorale succesive timp de patru luni de zile, care oricum practic ar perturba foarte mult procesul electoral”, a mai afirmat Ionuţ Stroe.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că ideea liberalilor de a comasa alegerile locale cu cele parlamentare trebuie discutată în coaliţia de guvernare, adăugând că social-democraţii nu şi-au făcut încă o opinie pe acest subiect, relatează Agerpres.

Ciolacu a fost întrebat care este poziţia PSD în legătură cu ideea liberalilor de comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare.

„Cred că este bine să avem o discuţie. Nu ne-am făcut o opinie pe acest subiect. (…) Sunt nişte recomandări şi ale Comisiei de la Veneţia, ştiu că e şi o decizie a CCR, de aceea e o temă nouă. Ştiu că în 2024 avem toate alegerile. Începem cu europarlamentare şi terminăm cu cele pentru funcţia de preşedinte. Aşa sunt cronologic. Eu nu funcţionez să începem să gândim cu ceva care este în mijloc. De obicei, plec de la capete”, a spus Ciolacu la Palatul Parlamentului.

Context

G4Media.ro a scris, în decembrie 2022, că ideea comasării alegerilor parlamentare cu cele locale în 2024, lansată în martie de fostul lider PNL, Florin Cîțu, a fost reluată de actuala conducere liberală, însă PSD este rezervat față de aceasă proopunere, au declarat pentru G4Media.ro surse de la vârful celor două partide. Potrivit acestora, o decizie nu este luată.

Liberalii susțin că patru șiruri de alegeri în 2024 (europarlamentare, locale, generale și prezidențiale) implică mari cheltuieli de la buget, însă pesediștii susțin că alegerile nu pot fi comasate deoarece ar fi neconstituțional. ”Nu pot fi mutate alegerile generale din decembrie în septembrie, deoarece mandatul parlamentarilor este de patru ani și este imperativ. Ar fi neconstituțional”, a explicat pentru G4Media.ro un lider PSD.

Pe de altă parte, miza liberalilor este majoră. Mandatul președintelui Klaus Iohannis se încheie în decembrie 2024, astfel încât dacă alegerile generale ar fi mutate în septembrie, actualul șef al statului ar fi cel care ar nominaliza viitorul premier.

Suplimentar, liderii PSD se tem că prin comasarea alegerilor, alegătorii riscă să se încurce în numărul mare de buletine de vot. ”Vor fi buletine de vot pentru alegerea senatorilor și deputaților, pentru primari, pentru consiliul local, pentru consiliul județean. Prea multe buletine de vot”, susțin liderii PSD.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Doar mie mi se pare ca vor un proces flatulent, nu fluent? Mai e putin si ne propun un singur buletin de vot cu toate alegerile pe o fila.

  2. Liberalii se tem că nu vor mai avea Președintele Republicii.

    Sper să fie menținute separate, fără a fi șantajați primarii PNL.

  3. Poate dl Stroe ar trebui sa aiba bunul simt si sa inceapa sa isi stranga bagajele. A auzit despre suprematia Constitutiei in raport cu legea pe care o poate face orice guguman caruia ii poate trece prin cap ca este etern?

  4. Dl. Stroe, comasati-le cu alegerile din 2028 ca sa nu ne mai obosim ca tot PSDNL va fi si atunci.

  5. Referitor la viitoarele alegeri, eu cred că trebuie făut mult mai multe. Tot sistemul electoral, trebuie revizuit, inclusuv Constituția țări, că totu imiroase de la o poștă a PSD. SUnt reguli care înpiedcă pe alții să intre-n parlament. Prea mulți parlamentari, peste 460 ??? Atribuțiile președintelui au fost trunchuate de către cine? Mituiala alegătorilor trebuie sp dispară. S-au umplut primăriile de slugi ake unui partid, dece? Și mai les până când? Dacă nu facem ala, rămânem în aceiași mocirlă rușinoasă.

    Alo Redacția. Nu-i nevoie de paprobarea cuiva, asupra părerii mele. Eu asta cred, scuze..

  6. De ce să mai chemi lumea la vot? Cel mai bine ar fi să nu se mai voteze și să rămâneți voi în continuare.