Strugariu, despre ”decizia istorică a CJUE pentru justiția din România”: dreptul european primează inclusiv în fața deciziilor Curților Constituționale / MCV are caracter obligatoriu
Europarlamentarul USR, Ramona Strugariu, scrie, într-o postare pe Facebook, că decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene pronunțată marți este ”fără echivoc” și stabilește că dreptul european primează inclusiv când este vorba despre decizii ale Curților Constituționale din diverse state membre și că MCV are caracter obligatoriu pentru România.
”România nu este un sat fără câini şi un stat fără lege în arhitectura europeană. Aviz tuturor celor care tind să interpreteze această lege şi această arhitectură după bunul plac. Domnule preşedinte Iohannis, sper că, după decizia de astăzi, ne vom face temele cum se cuvine pe agenda de justiție, unde suntem corijenți şi riscăm să devenim repetenți. Iar magistrații vor fi lăsați în pace să îşi facă treaba, nu hăituiți de Inspecția Judiciară şi excluşi din magistratură. Nu asta înseamnă stat de drept”, mai scrie Strugariu pe Facebook.
Europarlamentarul USR mai scrie că, ”pe tot zgomotul de fond creat de domnul Simion şi alți măscărici politici, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat astăzi o decizie istorică pentru România” și subliniază că ”acesta este subiectul zilei de astăzi şi al celor care urmează, zile şi luni decisive pentru sistemul de justiție din România”.
Context
G4Media.ro a scris, marți, o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene pronunțată marți stabilește că judecătorii naționali pot lăsa neaplicate, fără riscul de a fi anchetați disciplinar, deciziile Curților Constituționale, care contravin dreptului Uniunii Europene și prin care interesele financiare ale UE sunt lăsate neapărate.
În plus, CJUE a subliniat faptul că recomandările Comisiei Europene pentru România, în cadrul MCV, sunt obligatorii.
Reamintim că, printr-o decizie din vară, CCR a interpretat o altă hotărâre CJUE din 18 mai 2021 în sensul că dreptul european are întâietate în fața dreptului național, doar în privința legislației infra-constituționale, adică legislația mai prejos de Constituție.
În plus, CCR a decis că judecătorii naționali nu pot lăsa neaplicate decizii CCR, invocând faptul că se opun dreptului european și unor decizii ale CJUE.
Judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitești, cel care a decis că Secția specială contravine dreptului european, a fost trimis în judecată disciplinară de Inspecția judiciară și este acum la mâna Secției pentru judecători a CSM, care ar putea inclusiv să îl excludă din magistratură.
Miza acțiunii disciplinare era ca și ceilalți judecători să nu aplice deciziile CJUE și legislația europeană în detrimentul deciziilor CCR.
Sursa foto: Facebook / Ramona Strugariu
Citește integral
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
27 comentarii