G4Media.ro

Studenţii din Bangladesh anunţă continuarea protestelor, în ciuda intervenţiei Curţii Supreme care…

Sursa: britannica.com

Studenţii din Bangladesh anunţă continuarea protestelor, în ciuda intervenţiei Curţii Supreme care a redus un controversat sistem de cote de recrutare în sistemul public

Principalul grup de studenţi care a lansat demonstraţiile din Bangladesh şi-a arătat duminică intenţia de a continua mişcarea de denunţare a cotelor de recrutare în serviciul public, în ciuda relaxării sistemului anunţată de Curtea Supremă, informează AFP, transmite Agerpres.

Sistemul de justiţie din Bangladesh a redus duminică un controversat sistem de cote de recrutare în serviciul public, fără a-l desfiinţa, după ce reintroducerea sa în iunie a declanşat ciocniri la nivel naţional, soldate cu 151 de morţi.

Ceea ce a început ca un protest împotriva cotelor de recrutare pentru posturi publice foarte apreciate, acuzate că îi favorizează pe cei apropiaţi puterii, a dus în această săptămână la cele mai grave violenţe sub mandatul premierului Sheikh Hasina, aflată la putere de 15 ani.

„Nu vom pune capăt demonstraţiilor până când guvernul nu va lua o decizie care să ţină seama de cererile noastre”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al asociaţiei „Studenţi împotriva discriminării”, sub rezerva anonimatului.

Manifestaţiile, aproape zilnice de la începutul lunii iulie, au avut iniţial ca unică cerinţă o reformă a normelor de recrutare în serviciul public. Dar, odată cu reacţia mai dură a poliţiei, care a tras sâmbătă cu muniţie reală în capitala Dacca, zeci de mii de tineri cer acum încheierea mandatului lui Hasina.

Soldaţii patrulează în mai multe oraşe din Bangladesh, după ce poliţia nu a reuşit să restabilească ordinea, în timp ce o întrerupere a internetului la nivel naţional a limitat sever joi fluxul de informaţii către lumea exterioară.

Curtea Supremă urma să se pronunţe în august cu privire la legalitatea programului recent reintrodus care rezervă mai mult de jumătate din locurile de muncă publice unor candidaţi selectaţi, dar şi-a prezentat verdictul odată cu intensificarea violenţelor dintre studenţi şi poliţie.

Astfel, Curtea a considerat „ilegal” ordinul emis în iunie de o instanţă inferioară prin care se reintroduce sistemul de cote de angajare în sectorul public, a declarat pentru AFP procurorul general din Bangladesh, A.M. Amin Uddin.

Shah Monjurul Hoque, un avocat implicat în acest caz, a declarat pentru AFP că instanţa le-a cerut totodată studenţilor care protestau „să se întoarcă la cursuri”, după ce şi-a pronunţat verdictul.

În decizia sa, Curtea a redus drastic numărul locurilor de muncă rezervate, care a trecut de la 56% la 7% din totalul posturilor.

Curtea rezervă 5% din toate locurile de muncă publice copiilor „luptătorilor pentru libertate” din războiul de eliberare din Bangladesh împotriva Pakistanului din 1971, faţă de 30% anterior.

În plus, 1% din posturi sunt rezervate comunităţilor tribale şi 1% persoanelor cu dizabilităţi sau care se identifică cu un al treilea gen conform legislaţiei din Bangladesh.

Restul de 93% posturi vor fi acum alocate pe merit, a decis Curtea.

Categoria „luptătorilor pentru libertate”, în special, a provocat nemulţumire în rândul tinerilor absolvenţi, criticii spunând că este folosită pentru a acorda locuri de muncă publice persoanelor loiale Ligii Awami, partidul de guvernământ.

Premierul Hasina, al cărei guvern este acuzat de oponenţii săi că îşi subordonează justiţia, sugerase deja, la începutul săptămânii, ca instanţa să pronunţe o decizie favorabilă solicitărilor studenţilor.

Prim-ministrul, în vârstă de 76 de ani, conduce ţara din 2009 şi a câştigat al patrulea scrutin consecutiv în ianuarie, în urma unui vot fără opoziţie reală.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează