
Studenții din Serbia se mobilizează împotriva „propagandei” din mass-media pro-guvernamentală
Studenți și protestatari sârbi s-au adunat sâmbătă la Belgrad în fața unui post de televiziune apropiat guvernului pentru a-l denunța drept „instrument de propagandă”, o nouă mobilizare a tinerilor care nu dă semne de încetinire, potrivit AFP, citat de Rador Radio România.
TV Informer „răspândeşte multe minciuni și neadevăruri de mult timp”, a spus Bogdan Vucic, un elev al cărui coleg de clasă a devenit ținta canalului și tabloidului deținut de același grup. „Au publicat informații despre familia lui care contravin celei mai elementare decențe – să nu mai vorbim de etica jurnalistică”.
Potrivit datelor oficiale, Informer a încălcat Codul de Etică pentru Jurnaliştii Sârbi de 647 de ori în 2024. Dar nu este singurul mijloc de presă care a alimentat furia protestatarilor; multe ziare și canale de televiziune considerate apropiate guvernului raportează zilnic acuzații împotriva protestatarilor.
De la începutul protestelor care au zguduit Serbia, o vastă mișcare anticorupție care a început după un accident mortal în gara Novi Sad la 1 noiembrie, aceste instituții media i-au calificat pe studenți drept „agenți străini”, plătiți de opoziție, arhitecți ai unei viitoare „lovituri de stat”.
„Kurir” scrie că studenții „terorizează Belgradul”, Informer spune că sunt „plătiți de (finanțatorul și filantropul american George) Soros și USAID”, iar Pink TV spune că este o „revoluție colorată” susținută de prim-ministrul din Kosovo.
„Astfel de povești contribuie la înfățișarea studenților drept dușmani ai statului – creează o atmosferă violentă și diviziuni”, explică Bogdan Vucic. „De aceea vrem să punem capăt la ceea ce s-ar putea numi propagandă, propagandă foarte murdară”.
Mass-media „Informer este cel mai rău când vine vorba de răspândirea minciunilor și dezinformării. A devenit un instrument de propagandă”, spune studentul.
Cu 57.028 de exemplare tipărite pe zi, Informer, care se vinde cu 40 de dinari sârbi (0,34 euro), jumătate din prețul la care vând concurenții săi, este unul dintre cele mai citite ziare din țară. Iar canalul de televiziune al grupului revendică cea mai mare cotă de piață.
Potrivit Reporteri fără frontiere, „majoritatea presei sârbe își obține veniturile din publicitate și subvenții publice opace – două surse la care accesul este controlat în mare parte de elita conducătoare și supus unei părtiniri a publicaţiilor”.
Dragoljub Petrovic, redactor-șef al cotidianului independent „Danas”, explică că „agenții de publicitate apropiați de guvern și toate companiile de stat ignoră mass-media independentă”.
Jurnaliştii şi mass-media independentă sunt, de asemenea, supuse unor „proceduri de intimidare” – numeroase procese strategice împotriva participării publice menite să împiedice publicarea lor prin proceduri judiciare costisitoare.
Pentru Slobodan Georgiev, redactor-șef la TV Nova S, unul dintre canalele de televiziune care nu îşi ascunde opoziţia faţă de guvern, „situația presei independente din Serbia este din ce în ce mai dezastruoasă”, până la punctul în care ar putea dispărea.
„Cu excepția cazului în care vor exista schimbări politice reale în următorii ani, este probabil ca niciun mijloc de presă să rămână imun la influența președintelui Aleksandar Vucic”, a spus domnul Georgiev.
„Jurnaliştii independenţi se confruntă cu presiuni necruţătoare, inclusiv atacuri directe din partea şefului statului şi a unor personalităţi marcante din Partidul Progresist Sârb (SNS) la guvernare”, a explicat el. La începutul lunii martie, preşedintele Vucic a numit un jurnalist care acoperea mişcarea de protest „un imbecil complice cu protestatarii”.
Sursa: AFP / Rador Radio România / Traducerea: Rodezia Costea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.